Antal invånare: 3 miljoner
Huvudstad: Jerevan
Invånare i Jerevan: 1,1 miljoner
Armenier: Mer än 95% av befolkningen är etniska armenier.
Minoriteter: Ryssar, kurder, greker, assyrier
Stadsbor: Cirka 2/3 av befolkningen bor i städerna
Medellivslängd: 72 år
Diasporan: Det finns ca 10 miljoner armenier i världen, som är ättlingar till de armenier som tvingades fly i samband med folkmordet 1915-1923. De flesta som bor utanför Armenien bor i Ryssland, USA, Europa och Mellanöstern. T ex i Kalifornien bor det ca en miljon armenier.


Klimatet
I Armenien råder inlandsklimat. Sommaren är torr och solig och varar från juni till mitten av september. Temperaturen är då mellan 22 C och 36 C. Den soliga Araratdalen skiljer sig mycket från bergslandskap med snötäckta toppar. Medeltemperaturen i Jerevan går från -5 C på vintern till 30 C på sommaren. Våren är kort. Höstarna är färgsprakande och kännetecknas av ett milt och behagligt klimat. Det regnar ganska lite, Jerevan har 2 500 soltimmar per år.


Geografi
Armenien ligger i Mindre Asien mellan Svarta havet och Kaspiska havet och gränsar i norr och öster mot Georgien och Azerbadjan, i söder och väster mot Iran och Turkiet. Armeniens högsta berg är Aragats, 4 095 m över havet. Debedfloden, som ligger i norr, är den lägsta punkten, endast 400 m över havet. Största sjön är Sevansjön, 1 230 km2, som ligger i mellersta Armenien, i provinsen Gegharkunik.
Huvudstaden Jerevan ligger vid foten av det vackra berget Ararat, 5 165 m över havet men Ararat ligger i Turkiet, precis på andra sidan gränsen.

 
Kyrkan
Den Armeniska kyrkan, eller Armenisk apostolisk ortodoxa kyrkan, är en oberoende kyrka som leds av ett överhuvud, Catolicos. Catolicos residerar i Heliga Etchmiadzin som är det religösa centret i Armenien.
Armenien var det första landet i världen som antog kristendomen som statsreligion. Det skedde redan år 301 och var mycket St George den Upplystes förtjänst. Armeniens kung Tiridates III, som förföljde de kristna, blev omvänd till kristendom och landet blev kristet. Den första kyrkan byggdes i Etchmiadzin år 303. Det första århundradet hölls gudstjänsterna på syriska och grekiska men år 404 uppfann St Mesrob ett alfabet med 36 bokstäver. Då fick alltså Armenien både alfabet och språk.
Armeniska kyrkan har traditionellt understött två patriarker, en i Jerusalem och en i Istanbul. I Jerusalem är patriarken en av väktarna av Heliga gravens kyrka och i Istanbul förestår patriarken en församling på ca 50 000 armenier.
Så här kan några ord se ut:


Tid
Lokal tid i Armenien är GMT + 4 timmar. Det innebär att de är 3 timmar före Sverige.


Valuta
Armeniens valuta heter dram, förkortat AMD. Bästa valutan att ta med sig till Armenien är US dollar och Euro. Euron blir mer och mer gångbar och är nog idag lika gångbar som dollarn. Uttagsautomater finns det gott om i centrala Jerevan, sämre är det förstås på landsbygden.

Snabbsökning

Paketresa

Broschyr

Ladda hem PDF

exodus resebroschyr... (PDF) »

Beställ broschyr

Beställ
Hem