Antal invånare: 4 400 000
Huvudstad: Tbilisi
Invånare i Tblisi: 1,1 miljoner
Georgier: Ca 70% av befolkningen är etniska georgier
Minoriteter: Armenier 8%, ryssar 6,3%, azerbajdzjaner 5,7%, osseter 3%, abchazer 1,8%, övriga 5,2%
Stadsbor: Cirka 2/3 av befolkningen bor I städerna
Medellivslängd: 72 år
Högsta berg: Sjschara (5064 m ö h), Kazbegi (5033 m ö h)

Säkerhet: Georgien är ett säkert och tryggt land att resa i. Kriminaliteten är låg. Att turister råkar illa ut är mycket ovanligt.

Klimat
Läget mellan Svarta havet och Kaspiska havet ger ett intressant klimat. Vid Svarta havet i väster råder subtropiskt klimat och här växer många av de tropiska frukter som vi känner till. I övriga landet är det mer inlandsklimat med varma somrar och, för det mesta, vackert väder. I norr tornar det mäktiga Kaukasus upp sig med toppar över 5 000 meter. På vissa platser i söder är det nästan öken. Vädret ligger på behagliga 25 grader om sommaren, men kan falla till ett par plusgrader i vintermånaderna. Det faller mest regn från april till juni.

Geografi
Georgien är ett land i södra Kaukasien eller s k Transkaukasus, som gränsar till Svarta havet, Turkiet, Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland. Regionen är beläget mellan två kontinenter: Europa och Asien, men Georgien brukar räknas till Europa på grund av sitt medlemsskap i Europarådet. Det geopolitiska läget, med den strategiska positionen längs den gamla Sidenvägen gör regionen till ett oerhört intressant område och både Ryssland och USA har stora intressen i regionen.

Kyrkan
Georgien kristnades redan på 300-talet, efter Armenien, men redan på 100-talet predikades kristendomen här. Det var en kvinna från Kappadocien (i nuvarande Turkiet) S:t Nino som spelade en viktig roll. Hon var en släkting till S:t Göran, och de båda är Georgiens skyddspatroner. S:t Göran pryder Georgiens riksvapen. S:t Nino gjorde ett kors av grenar från vinbuskar och knöt ihop det med sitt eget hår. Detta kors är fortfarande den georgiska kyrkans symbol idag. Georgiens tidiga kristnande innebar att landet sedan dess alltid orienterat sig mot väst, mot Rom, och senare mot Europa som helhet.
Merparten av Georgiens invånare tillhör den autonoma georgiska ortodoxa kyrkan, vars ledare är en katholikos i Tbilisi. Kyrkan har kommit att spela en viktig identitetsroll vid den nationella frigörelsen och hon brukar beskrivas som Georgiens själ. Kyrkan är fundamental i landets historia vilket man märker tydligt som besökare. Georgierna är ett fromt folk. När de t ex får syn på en kyrka på gatan eller från bilfönstret så gör nästan samtliga korstecknet tre gånger. Georgien har en rad katedraler och kloster som står på UNESCO:s världsarvslista.

Tid
Lokal tid i Georgien är GMT + 3 timmar. Det innebär att de är 2 timmar före Sverige.

Valuta
Georgiens valuta heter lari, förkortat GEL, men kan inte växlas i Sverige. Som resevaluta lönar det sig att använda US-dollar eller euro. Det finns många växlingskontor. I Georgien används främst kontantbetalning. De större hotellen och restaurangerna accepterar kreditkort. Det är också ofta besvärligt att få resechecker växlade. Uttagsautomater finns det gott om i centrala Tbilisi, sämre är det förstås på landsbygden.

Snabbsökning

Paketresa

Broschyr

Ladda hem PDF

exodus resebroschyr... (PDF) »

Beställ broschyr

Beställ
Hem