Det heliga landet - Israel och Jordanien

Resan tar oss till båda sidorna om Jordanfloden med berget Nebo, där Moses såg in i det förlovade landet, och den fantastiska klippstaden Petra. Vi upplever förstås också de heliga platserna runt Genesaret och i Jerusalem. Vår kunnige kaplan Carl Henrich Falkenberg lotsar oss med Bibelns hjälp genom forntid och nutid och som firar daglig mässa.

Dag 1, Söndag 11 oktober. TEL AVIV, JAFFA & BETHLEHEM.
Vi landar strax efter lunch i Tel Aviv och åker direkt ut till kusten och äter lunch i gamla Jaffa.  Där ser vi också Simon Garvarens hus(Apostlagärningarna 10) innan vi kör till fridfulla Bethlehem och checkar in på vårt förnämliga och centrala Hotell Ararat. Välkomstmiddag och sedan skön sömn.

Dag 2, Måndag 12 oktober. JERUSALEM
Vi börjar dagen på Olivberget och utsikten över staden. Vi besöker Himmelsfärdskyrkan och vandrar sedan ”Palmsöndagsvägen” via Dominus Flevit-kyrkan (Herren gråter) ned till Getsemane örtagård. Därefter Lejonporten, där kyrkans förste martyr stenades. Vi vandrar vidare till S:t Anna kyrkan, där Betesdadammarna ligger. Sedan börjar vi vår långfredagsvandring tillsammans med den lidande Jesus längs Via Dolorosas 14 stationer, där Gravkyrkan/Uppståndelsekyrkan med den tomma graven är den sista stationen. Åter till Bethlehem för middag och summering av dagens intryck.

Dag 3, Tisdag 13 oktober. BETHLEHEM & EIN KAREM
Vi besöker Födelsekyrkan & S:ta Katarina kyrka där vår präst firar mässan och S:t Hieronymos  grotta,  den mirakulösa ”mjölkgrottan” och Herdarnas äng i Beit Sahour. Efter lunch besöker vi byn Ein Kerem där Johannes döparen föddes och där Maria besökte Elisabeth (Luk. 1:39-56). Åter till Bethlehem fär att smälta dagens intryck över en god middag.

Dag 4, onsdag 14 oktober. JERIKO
Vi åker ner till världens äldsta stad, Jeriko. Vi besöker platsen för Jesu dop i Jordanfloden och dit han sedan av Anden fördes för att sättas på prov av djävulen, Frestelsernas berg där det idag ligger ett litet ortodoxt kloster. Sedan äter vi lunch nära Sackeus sykomorträd(Luk 19:1-10) Vi flyter i Döda havet innan vi beger oss upp igen till Jerusalem & Bethlehem.  

Dag 5, torsdag 15 oktober. JERUSALEM
Vi följer Jesus fotspår upp till Sionberget, Dormition-klostret på toppen, Hanegällets kyrka (S:t Peter i Gallicantu) som är byggd på platsen för Översteprästen Kaifas palats. Besök även till Kung Davids grav och Övre Salen där Maria och apostlarna mottog Den Helige Ande. Fri tid i Jerusalem. Middag & skön sömn på hotellet i Bethlehem.

Dag 6, fredag 16 oktober. JERASH & AMMAN
Vi tar farväl av Bethlehem och kör genom Juda öken ned till Allenby Bridge och över Jordanfloden till Det heliga landets östra del. Vi möter vår jordanska guide och kör norrut genom Gilead-bergen till Jerash, den bäst bevarade romerska stán i Mellanöstern. Vi ser dess Forum, femton bayzantinska kyrkor, gatan med kolonner, Artemis templet m.m. Vår präst firar mässa i Tvilling-kyrkan.
Vi fortsätter mot huvudstaden Amman men gör ett stop vid Jaboks (Jacob)flod och platsen Peniel där Jakob brottades med ängeln och fick namnet Israel(1 Mos  32:30) Vi anländer till Philadelphia som Amman hette på romersk tid. God middag & skön sömn på fashonabla Hotel Toledo**** där vi bor i tre nätter.

Dag 7, lördag 17 oktober. MADABA & BERGET NEBO
Vi åker till Madaba, mosaikernas stad. I S:t Georges kyrka ser vi den första kända kartan över Det heliga landet, gjord i mosaik på 500-talet F.Kr. Via Moabs hedar kommer vi sedan upp på berget Nebo, 817 m över havet, och ser ut över det förlovade landet. Om det är klart väder ser vi Döda Havet, Jeriko och kanske t.o.m Jerusalem. Här uppe läser vi ur Bibeln och besöker det nyöppnade Abrahams barns museum som levandegör historien på ett speciellt sätt.  Vidare söderut kommer vi till Mukawir-klippan där Johannes Döparen satt fängslad och halshöggs. Tillbaka till Amman  beundrar vi den storslagna utsikten över staden från Jabel Amman-berget. Vi ser den romerska teatern, forum på väg till Ammans gamla stad med basarer. Vi besöker Arkeologi-museet med sina världsberömda artefakter. Middag på hotellet.

Dag 8, söndag 18 oktober. PETRA
Idag väntar Petra, världens åttonde underverk, nabatéernas stad. Vi vandrar med vår jordanske guide genom Siq, en trång väg mellan klipporna och sedan öppnar sig Petra med alla sina uthuggna monument, tempel, kungliga gravar, teater och bostäder. En oskattbar pärla och Jordaniens viktigaste besöksmål. Middag på hotellet I Amman.

Dag 9, måndag 19 oktober, TIBERIAS
Vi lämnar Amman och kör norrut. Vi gör ett stopp i Jordaniens enda kristna stad Fuheis och dess många kyrkor. Sedan genom Jordandalen och passerar gränsen till Israel via Sheik Hussein bridge. Fortsätter upp till Galileen. Vi åker runt Gennesarets sjö och kommer fram till Saligprisningarnas berg, där vi också får njuta av den vidunderliga utsikten. Det var i dessa trakter som Jesus höll sin bergspredikan. Vi stannar också till i Kafarnaum där Jesus bodde under flera år och Tabga, platsen där Petrus möte med den Uppståndne. Middag och kanske ett kvällsdopp i poolen eller sjön på vårt trivsamma Kibbutz-hotell vid Gennesarets sjö.

Dag 10, tisdag 20 oktober, NASARET
Vi börjar dagen med båttur på Gennesarets sjö. Kanske får vi vara med om de hastiga väderomslag som är så vanliga på den sjön.  Vi kör uppför Jisreel-dalen till berget Tabor, platsen för Jesu förklaring(Matt. 17:1-8) där det idag ligger en vacker franciskankyrka där vår präst firar mässan. Efter lunch besök i Nasaret och Bebådelsekyrkan & S:t Josefs verkstad. Sedan ”bröllopskyrkan” i Kana där det ges möjlighet att förnya äktenskapslöften. Åter till vår kibbutz där vi summerar våra upplevelser efter middagen.

Dag 11, onsdag 21 oktober BERGET KARMEL
På vägen till flygplatsen åker vi upp på berget Karmel till platsen Muhraka där Elia mötte Baalsprofeterna. Vi följer kusten ner till Tel Aviv där vårt plan lyfter kl 13.05.  

Reseledare & kaplan: Carl Henrik Falkenberg, kyrkoherde em på Kinnekulle

Allt detta ingår: Direktflyg till Tel Aviv, del i dubbelrum 10 nätter på mellanklass hotell, halvpension + en lunch första dagen, utflykter, entréer och sightseeing enl. program, svensktalande lokal guide i Israel & Palestina, engelsktalande lokal guide i Jordanien, gränsskatter, svensk kaplan och reseledare.

Status:
Fullt