I Det heliga landet finns många ”döda stenar” som är verkligt intressanta och som vi gärna vill se, röra vid och kanske trampa på. På denna resa vill vi också möta ”levande stenar” d.v.s våra kristna syskon i Palestina. Det blir alltså blandning av traditionella pilgrimsplatser kring Jesu liv och möten med människor, framförallt kristna. Reseledare Gunnar Stenbäck är pensionerad kyrkoherde och f.d. ekumenisk följeslagare i Betlehem. Han har samlat på sig många kontakter och stor kunskap. Kaplan, och andlig ledare, är Bertil Hanberger f.d. församlingspräst och numera bl.a retreatledare.

Dag 1 Vi flyger från Stockholm och Köpenhamn och landar på eftermiddagen i Tel Aviv. Transfer till Jerusalem och Hotel Gloria som ligger mycket centralt vid Jaffaporten.

Dag 2 Vår buss tar oss upp på Oljeberget med en hänförande utsikt över Jerusalem. På väg ner till Getsemane passeras Dominus Flevit, platsen där Jesus grät över Jerusalem. Efter Getsemane går vi in genom stadsmuren och stannar till vid Betesdadammarna och S:t Annakyrkan. Sedan går vi Via Dolorosa, Jesu lidandes väg till Heliga gravens kyrka. Dagen slutar i Trädgårdsgraven, en underbar plats mitt i Jerusalem.

Dag 3 Gamla stan innehåller mycket att upptäcka. Vi vandrar genom de olika kvarteren och besöker Tempelplatsen. Sedan åker vi till Shu´fat flyktingläger i norra Jerusalem och besöker där ett handikapps- och utbildningscenter.

Dag 4 Resan går mot Döda havet. Vi gör en ökenvandring i Wadi Qelt med St Georges kloster ner till Jeriko med Tel el Sultan, resterna av världens äldsta stad. Ta ett bad i Döda havet är nästan ett måste innan vi åker mot den lilla byn Betania och Lasarus grav. Det är fascinerande att komma till Västra muren(Klagomuren) när sabbaten början på fredagskvällen. Efter besöket där åker vi till Beit Sahour vid Betlehem och checkar in i hemmen hos olika värdfamiljer.

Dag 5 Tidigt besök vid Checkpoint 300 och hos en familj som bor vid muren. Vi besöker Den gode herdens skola innan vi kommer till Tent of Nations som är ett kristet fredsprojekt. Idag kommer vi också till Herdarnas äng och får ett möte med en av de kristna palestinska ledarna. Logi hos våra värdfamiljer.

Dag 6 Det är söndag och vi deltar i gudstjänsten i Lutherska kyrkan i Betlehem. Jesu födelsekyrka besöker vi också idag. Innan vi lämnar Betlehem kommer vi också till byn Al Walaja där vi kan se det pågående murbygget. Resan fortsätter till Taybeh, en kristen by på Västbanken. Här bor vi i den latinska församlingens gästhem.

Dag 7 I den latinska kyrkan möter vi fader Rahed. Vidare till den lilla byn Yanoun, som är omringad av bosättare, och sedan ett besök vid Jakobs grav i Nablus. Vi åker norrut till Zebabdeh där vi möter fader Firaz och den melkitiska församlingen. Middag och logi i hem i Zebabdeh.

Dag 8 Vi kommer till Burqin, de 10 spetälskas by, och sedan till Jenin med sin frihetsteater. Därefter står Nasaret och Bebådelsekyrkan på programmet. I Nasaret besöker vi också Nazareth Village, en by som är uppbyggd som en by på Jesu tid. Logi i Pilgerhaus Tabga vid Genesarets sjö.

Dag 9 Idag blir det båttur på Gennesarets sjö. Kanske får vi vara med om de hastiga väderomslag som är så vanliga på den sjön. Tabga, platsen för mötet med den Uppståndne, besöker vi och vi åker vidare till Saligprisningarnas berg, där vi också får njuta av den vidunderliga utsikten. Det var i dessa trakter som Jesus höll sin bergspredikan. Vi stannar också till i Kafarnaum där Jesus bodde under flera år. Efter en dag runt sjön fortsätter vi till Netanya för en sista övernattning.

Dag 10 Tidig transport till flygplatsen för hemresa.

 

Snabbsökning

Broschyr

Ladda hem PDF

Exodus resebroschyr... (PDF) »

Beställ broschyr

Beställ
Hem