Portugal är det lilla landet i västligaste delen av Europa men som är fullt av spännande kloster, kyrkor, borgar, pilgrimsplatser, pittoreska städer och härliga stränder. Vi hittar flera Värlsarv under vår rundresa. Följ med på vår resa i detta spännande land!

10/10 Vi flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn till Lissabon och landar på sen eftermiddag. Vår svensktalande guide möter oss och vi får en liten stadstur innan vi anländer till vårt centrala hotell Altis Park**** där god middag och skön säng väntar.

11/10 Vi gör Lissabon på förmiddagen och sedan en utflykt västerut till den romantiska staden Sintra som ligger på berget med samma namn. Sintra är besjunget av Lord Byron och HC Andersen som bott här. Det portugisiska kungahusets sommarpalats och hela stadskärnan är förklarat som världsarv av UNESCO. Vi fortsätter till Kap Roca som är det europeiska fastlandets västligaste punkt. Vi får fri tid i det pittoreska fiskeläget Cascais och fashionabla Estoril innan vi beger oss hem till vårt hotell i Lissabon.

12/10 Vi lämnar huvudstaden och kör norrut till Batalha där Portugal som nation föddes vid slaget mot Spanjorerna 1385. För att tacka Jungfru Maria för segern reste kung Johan I på platsen ett dominikankloster i gotisk stil som är så unikt att det står på UNESCOS Världsarvslista. Därefter besöker vi cistercienserklostret i Alcobaca och tempelriddarnas exceptionella klosterkyrka i Tomar som båda också står på världsarvslistan. Vi gör ett stopp i nationalhelgedomen Fátima som årligen besöks av över 4 miljoner pilgrimer från hela världen. Vi anländer sedan till vackra Coimbra som var Portugals huvudstad 1139-1260 med landets äldsta universitet och som ger staden en ung akademisk atmosfär. Vi bor på Hotell Vila Galé**** vid Mondego-flodens norra strand.

13/10 Vi kör sydost till Castelo de Vide vid Spanska gränsen. Här finns Portugals bäst bevarade medeltida stad med bl a en stor fästning som tronar över staden, även Portugals äldsta synagoga med judiska kvarter finns här. Efter en god lunch fortsätter vi söderut till Évora som utan tvivel är en av Portugals största skatter och huvudstad i Alentejo-provinsen. Den vackra St. Antonius-kyrkan, det berömda Giraldo-torget, det korintiska romerska templet, och den autentiska medeltida muren, är bara några exempel på varför Évora gjorts till världsarv av UNESCO. Vi bor på Èvora Hotell**** där alla rum har egen balkong.

14/10 Resan går vidare söderut till Beja. Staden grundades av romarna under Julius Cesar, och var därefter ett moriskt fäste under mer än 400 år. Bejas rika historia finns bevarad i dess arkitektur och kan fortfarande upplevas i det smala virrvarret av kullerstensgator i stadens historiska centrum. Många byggnader är vitkalkade i traditionell Alentejanostil, utsmyckade med moriska skorstenar och ringlande azulejokakel.
Efter lunch börjar vi närma oss Algarvekusten och Albufeira som ligger mitt på kusten. Algarves olika stränder med små, inneslutna vikar omgivna av ockrafärgade klippor eller sträckor med fina, gyllene sanddyner som möter det lugna, ljumma vattnet förklarar attraktionskraften som ett av Europas ledande semesterresmål. Vi bor två nätter i Albufeira på Hotell Vila Galé Atlantico**** som ligger 250 m från stranden och har egen pool.

15/10 Efter att morerna kom till denna plats och döpte den till det arabiska namnet “Havsslott”, har Albufeiras naturliga skönhet fortsatt att locka besökare. Staden har tre stränder: Peneco, Pescadores och Inatel. Bilarna har fått lämna plats för gågator med restauranter och barer med uteserveringar, många butiker och stånd, konstnärer, musikanter och gycklare. Dagen är fri för sol, bad och egna strövtåg.

16/10 Vi kör västerut så långt vi kan komma till Sagres som ligger nära Europas sydvästligaste punkt, St. Vincent-udden. Stadens viktigaste arv är Henrik Sjöfararen, som levde här och valde Sagres som plats för sin legendariska navigationsskola och som avreseplats för de första karavellerna på deras upptäcktsresor under 1400-talet. Vår Fru-kyrkan är rest på platsen för ett kapell som byggdes av Henrik Sjöfararen, och den berömda kompassrosen som är 43 meter i diameter och fyrtornet, allt vittnar om Sagres historiska betydelse. Vi besöker St. Vincent-udden med imponerande vyer av kusten. Neolitiska invånare, som använde denna plats för sina ritualer, och fenicierna reste en helgedom till Herkules ära här. Romarna betraktade den som en helig plats, och hit har pilgrimsresor gjorts till begravningsplatsen för martyren St. Vincent, vars kropp fördes hit efter den arabiska invasionen. Uddens ståtliga fyr byggdes på platsen för ett Franciskankloster från 1500-talet där de gamla munkarna tände facklor för att varna fartyg om annalkande fara.
Vi följer kusten norrut och gör några strandhugg på vägen. I Lissabon återser vi vårt Hotel Altis Park**** där vi äter en god avskedsmiddag.

17/10 Transfer till flygplatsen och på eftermiddagen är vi hemma igen i Sthlm resp. Köpenhamn.

Reseledare och kaplan är kyrkoherdeparet Stig och Lisa Ekelund.

Allt detta ingår: Flyg Stockholm/Köpenhamn-Lissabon, logi i dubbelrum på 4-stjärniga hotell med frukost och middag inkl måltidsdryck(vatten och vin), transfers och rundresa med buss, utflykter och entréer enligt program, svensktalande lokal guide, svensk reseledare, resemoms.

Snabbsökning

Broschyr

Ladda hem PDF

exodus resebroschyr... (PDF) »

Beställ broschyr

Beställ
Hem