Vi glädjen att erbjuda en resa till Rom och Vatikanen, med extra hög standard både på boende och reseledning. Vi bor på Birgittasystrarnas förstklassiga klosterhotell på Piazza Farnese.

Dag 1 Vid lunchtid landar vi i Rom och transporteras till Piazza Farnese och Birgittahuset. Vi intar en enkel lunch på en pizzeria på det närbelägna Campo di Fiori, blomstertorget med sin berömda staty av Giordano Bruno. Därefter vandrar vi ner till Piazza Navona, ett av Roms vackraste torg med sina två berömda fontäner och en kyrka tillägnad sankta Agnes, en fornkyrklig martyr. Vi besöker därefter den närbelägna kyrkan Santa Maria dell'Anima, där den svenske kyrkomannen och historikern Olaus Magnus (+ 1557) ligger begravd. Vi avslutar med Chiesa Nuova, en vacker barockkyrka där Rom skyddshelgon, sankt Filippo Neri, vilar i sin glaskista. Det var han som under 1500-talet återupplivade traditionen att vallfärda till Roms sju huvudkyrkor. Klockan 19.30 är det middag. Efter middagens slut samlas vi i salongen utanför matsalen. Det blir allmän presentation. Därefter berättar Yvonne Maria litet kort om påvarnas och Roms historia. Klockan 21.15 är det kvällsgudstjänst, completorium, i Birgittakapellet. Det blir avslutning på caféet vid Piazza Farnese för den som så önskar – detta kan göras till en god vana under vår Romvistelse. Från caféet har man en fin utsikt mot Farnesepalatset med dess utsökta målningar av Michelangelo. Det var i detta palats som drottning Kristina tillbringade sina första år i Rom.

Dag 2 Det firas mässa varje morgon i Birgittakapellet klockan 7.30, och vår svensk-kyrklige kaplan Anders Reinholdson erbjuder morgonbön i det protestantiska kapellet i huset. För den som är intresserad av att stifta bekantskap med den äldre, så kallade tridentinska riten (som numera kallas den extra ordinarie riten) firas mässa vid samma tid varje morgon i kyrkan Santissima Trinità dei Pellegrini, ca 100 m från Birgittahuset.
Denna dag kommer vi att besöka några av Roms sju huvudkyrkor. Efter frukost (8-9) vandrar vi på slingriga vägar genom det judiska ghettot och förbi det nationalmonumentet (Vittoriano) med Capitolium ut på Forum Romanum, förbi Colosseum och San Clemente, en kyrka i två våningar (byggd ovanpå ett tempel) där vi gör ett kort besök, och vidare till Laterankyrkan, påvens egentliga residenskyrka med sitt fantastiska högaltare med relikskrin som rymmer apostlarna Petrus och Paulus skallar. Förutom kyrkan besöker vi även resterna av det äldsta påvepalatset med kapellet Sancta Sanctorum och den heliga trappan, Scala Santa, trappan som ledde upp till den plats i Jerusalem där Jesus dömdes till döden och som kejsarinnan Helena lät föra till Rom på 300-talet. Den får man endast beträda på knä!
Efter lunch i området vandrar vi vidare till kyrkan Santa Croce in Gerusalemme, där delar av Kristi kors och andra värdefulla reliker förvaras, också de ett resultat av kejsarinnan Helenas samlariver. Därefter styr vi kosan – till fots eller med buss – till Santa Maria Maggiore, en av kristenhetens största mariakyrkor, som i ett litet kapell under högaltaret rymmer en annan värdefull relik, nämligen delar av Jesu krubba. Här har, liksom i Laterankyrkan, många påvar funnit sin sista vila. Utanför kyrkan står en 42 meter hög pelare med en Mariastaty på toppen; pelaren stod tidigare på Forum Romanun. Efter besöket i denna fantastiska kyrka tar vi oss tillbaka till Forum och avslutar med fika uppe på Vittoriano, där man har en fantastik utsikt över Rom. Vi äter gemensam middag hos systrarna klockan 19.30. Efter middagen är det åter samling i salongen, där Yvonne Maria fortsätter sin föreläsning om påvarnas och Roms historia; Anders bidrar med ett protestantiskt perspektiv.

Dag 3 Efter frukost beger vi oss till Peterplatsen för att delta i påveaudiens där. De som föredrar att göra något annat ansluter till gruppen vid lunchtid. Mötesplats är den högra brunnen på Petersplatsen. Efter en enkel lunch beger vi oss med buss till San Paolo fueri la mura, Pauluskyrkan utanför murarna, en av Roms huvudkyrkor, vilken förutom en berömd pelargång och härliga mosaiker också rymmer aposteln Paulus grav. På hemvägen stannar vi till vid ett café för att fika. Klockan 18 är det visning av Birgittarummen och Elisabeth Hesselblads grav; den sistnämnda, en svensk konvertit, återförde birgittinorden till Rom och till Vadstena under 1900-talets första hälft och saligförklarades 2001.
Klockan 19.30 är det gemensam middag i Birgittahuset. Efter middagen berättar Yvonne Maria, sekunderad av Anders, om katolska kyrkans historia med efterföljande frågestund.

Dag 4 Tidigt på morgonen firas det mässor vid alla sidoaltare i Peterskyrkan. Om det finns intresse, inleder vi dagen med att delta i en sådan mässa. Vi samlas i sådant fall för gemensam vandring tillsammans med Yvonne Maria upp till Peterplatsen kl. 6.30. Efter mässan äter vi frukost på ett café i närheten. De som vill sova litet längre eller föredrar en morgonbön i det protestantiska kapellet äter frukost som vanligt i Birgittahuset och beger sig sedan tillsammans med Anders upp till Vatikanmuseets ingång med buss. Samling för avfärd ca 8.30.
Klockan 9.15 samlas vi vid ingången till Vatikanmuseet, där vi möts av Solveig Nolheim, Vatikanens enda svensktalande guide som ska föra oss runt i Vatikanens trädgårdar, en tur som tar cirka två timmar. Efter lunch i museet blir det rundtur i Vatikanens vackert utsmyckade salar och gallerier, som rymmer en av världens förnämligaste konstsamlingar, samt ett besök i det berömda Sixtinska kapellet, platsen där påvarna väljs. Vi fortsätter till Peterskyrkan, som är byggd på aposteln Petrus grav. I kryptan bland mängden av påvegravar vilar även drottning
Kristina av Sverige. Vi avslutar med ett besök på Campo Santo invid Peterskyrkan, den lilla kyrkogården där katoliker av germansk härstamning, alltså även svenskar, ligger begravda.
Efter turen kan den som önskar gå upp i Peterskyrkans kupol. Middag sköter man på egen hand denna kväll, eller så följer man med våra reseledare till en restaurang.

Dag 5 Efter frukost ger vi oss ut på stadsvandring. Vi besöker Pantheon, den helgedom där man först började fira allhelgonafesten, Santa Maria supra Minerva, dominikanernas huvudkyrka, där Katarina av Sienna ligger begravd, och jesuitkyrkan Sant’Ignazio på det forna marsfältet. Därefter beger vi oss till Trevibrunnen, och Missionskongregationens palats (där det tidigare fanns ett seminarium för missionspräster, där en hel rad nordiska präster utbildats) och Spanska trappan och kyrkan Trinitá dei Monde, som has om hand av en fransk kongregation (Fraternité de Jérusalem) som vårdar sig särskilt om den musikaliska sidan av liturgin.
Eftermiddagen står till fritt förfogande för egna upptäckter i den Eviga staden. Men den som vill kan följa med Yvonne Maria upp på Gianicolohöjden, där man har en fantastisk utsikt över staden Rom. Vi går sedan ner i stadsdelen Trastevere, där vi besöker Mariakyrkan med berömda mosaiker och avslutar med fika på ett närbeläget kafé (med fruktbar!).
På kvällen blir det gemensam festmiddag hos Birgittasystrarna 19.30 och därefter en avslutande frågestund och samtal om veckans upplevelser!

Dag 6 Förmiddagen till fritt förfogande. Transport till flygplatsen, flyget hem.

Guide: Yvonne Maria Werner, professor i historia vid Lunds Universitet och Romexpert

Snabbsökning

Broschyr

Ladda hem PDF

exodus resebroschyr... (PDF) »

Beställ broschyr

Beställ
Hem