Sydindien

Huvuddelen av vår resa går i delstaten Tamil Nadu med ett kort besök i delstaten Karnataka, där Mysore och Bangalore ligger.
Tamil Nadu är känt för sin rika litteratur, musik och dans. Huvudstaden Chennai (tidigare Madras) är Indiens fjärde största stad, och huvudstad i Tamil Nadu. Andra stora städer är Coimbatore, Madurai, Salem och Tiruchirapalli. Det federala territoriet Pondicherry ligger som en enklav i Tamil Nadu. I Tamil Nadu finns även Kap Comorin, Indiens sydligaste udde. Landet genomdras av Östra Ghats södra delar, som skiljs från kusten genom en bred slätt. I södra delen ligger de isolerade Cardamombergen med toppen Anaimudi (2 694 m.ö.h.), den högsta i södra Indien. Norr om dem följer Nilgiribergen, i dalen mellan dessa berg går järnvägen mellan Calicut i västra grannstaten Kerala och staden Chennai. Som landet sluttar från väster mot öster, flyter de stora floderna ut i Bengaliska viken – i Tamil Nadu Kaveri. Klimatet är på högslätten i det inre sunt. Torka med åtföljande hungersnöd var tidigare vanlig. Större delen av nederbörden kommer under Nord- och Östmonsunen under oktober-december, till skillnad från större delen av övriga Indien. På sommaren blåser sydvästmonsunen, vars vattenånga förtätas till regn på västra sidan av Västra Ghats, medan landet öster om dem ofta får för litet nederbörd. Där bergskedjan är lägre, passerar regnmolnen över bergen och för sin fuktighet till de inre områdena. Under den svala årstiden (oktober-mars) blåser nordöst-sydöstpassaden, som medför regn åt Koromandelkusten.


 

Under resans gång kommer vi att besöka kyrkor och olika institutioner där missionärer har verkat. Vidare besöker vi olika sociala projekt. Den första protestantiska missionen startade 1706 i den dåvarande danska kolonin Tranquebar, som vi besöker. I Chennai besöker vi Mount Thomas där Jesu lärjunge Thomas led martyrdöden år 76 .
Vi ser hur olika missionsprojekt har utvecklats till självständiga inhemska verksamheter. Det kan röra sig om skolor, väverier eller små tvålfabriker. Ett exempel är Palam Rural center, som vi besöker. Den vanligaste religionen i Tamil Nadu är hinduismen. I resan ingår besök vid de två största pilgrimstemplen i Sydindien - Madurai och Trichy. Vi besöker också bytempel och ser hur människors vardag ser ut och hur deras religion verkar i vardagen.
I Mahabalipuram finns mycket rika kulturskatter, till exempel några urgamla och intressanta tempel och skulpturer uthuggna direkt i klippor mellan 300-talen och 800-talet. Detta område är mycket heligt för hinduer och många indier vallfärdar till denna region. Området placerades tidigt på Världsarvskartan på grund av sina rika kulturskatter. Tsunamin 2004 blottade ytterligare kulturskatter som idag håller på att utforskas av bland annat marinarkeologer. Många västerländska turister väljer Taj Mahal som en stor sevärdhet – hinduerna själva åker till Mammalipuram.

I Sydindien finns stora industriområden. Vi besöker Tirupur som är en av världens största textilstäder med över 4 000 textilfabriker av olika slag. Staden Bangalore är Asiens största center för data- och IT-utvecklingen. Där finns även mycket tung industri - t.ex. biltillverkning av alla stora bilmärken i världen. I Mysore tar vi del av den fascinerande gamla indiska maharajakulturen och besöker ett stort, vackert och intressant palats. För dem som är intresserade kan vi också erbjuda besök på sidenväverier med mycket prisvärd shopping av tyger med exklusiv kvalitet.

Fortlöpande under resan får vi ta del av natur- och odlingslandskap som är mycket annorlunda mot Sverige och Europa. Vi ser både bergsregioner med djungel, stora odlade skogar och ett rikt djur- och fågelliv. Djur och naturlivet i Sydindien är mycket koncentrerat, det gör att man på relativt små ytor kan ta del av väldigt skiftande habitat. Man skulle kunna säga att det är Indien i koncentrerad form, exempelvis vad gäller natur, smaker, dofter, färger, religioner och historia.

Reseledaren, Bengt Taranger, är en stor kännare av Sydindien, han har bland annat bott där under många års tid. Bengt är mycket kunnig vad gäller historia, politik och religion i Indien. Att han dessutom är något av en expert på Indiens fågelliv får räknas som en extra bonus. Bengt har regelbundet medverkat i olika reseprogram. Han är också en erfaren ledare på djungelsafaris, framförallt tigersafaris, och har sedan årtionden gjort oräkneliga lyckade naturexkursioner i både södra och norra Indien. Bengt är diakonvigd i Svenska kyrkan.


Dag 1 Vi flyger med det prisade bolaget Qatar Airways. Det borgar för en behaglig flygresa. Vi startar på förmiddagen från Köpenhamn eller Stockholm och landar i Doha, Qatar vid 19-tiden, lokal tid. Efter halvannan timme fortsätter vi mot Chennai. Ankomsttid är kl 03.30 lokal tid. Vi åker till vårt hotell för några timmars sömn.

Dag 2-3 Efter frukost fortsätter vi till Mamallapuram. Detta är en resort vid havet där vi kan vila och bada bort resdammet. Ibland är det badförbud p.g.a strömmar men pool finns. Vi gör en kortare utflykt och bekantar oss med utrotningshotade krokodiler och tempel, uthuggna i klippan.

Dag 4 Vi åker till Tranguebar Via Pondicherry,en gammal dansk koloni - mycket sevärd. Om tiden medger kan vi besöka en kvinnoprojekt där, som hjälper kvinnorna till ekonomisk bättre situation.

Dag 5 Tranquebar var en dansk koloni mellan 1620 och 1820. Där startade den första protestantiska missionen i Indien år 1706. Det resulterade i den Lutherska kyrkan TELC som svenska kyrkan samarbetat med sedan sista hälften av 1800-talet.Vi besöker Jerusalem jubily church och en skola. Om tiden medger besöker vi en känd indisk doctor, som har sin praktik i närheten.

Dag 6-7 Resan går vidare till Trichy. Där finns huvudkontoret till TELC. Vi besöker detta och om biskopen finns tillgänglig har han lovat att träffa oss och berätta om kyrkans situation idag. Vi besöker också ett projekt för utvecklingsstörda ungdomar lett av Mr Thomas Ebenezer.

Dag 8-9 Vi far till Madurai, en berömd pilgrimsstad i södra Indien. Vi ska besöka Meenachi templet och några andra sevärdheter. Vi besöker också TTS - ett mycket intressant präst seminarium med en modern präst utbildning. Både teologisk och social fördjupning. Vidare besöker vi ett socialt projekt för kvinnor. Vi övernattar på Hotel Germanus.

Dag 10-11 Vi gör ett stopp för tedrickning i Dindigul - en mycket tidig missionsstation för SKM. Därefter far vi till Karunagarapuri. En annan missionsstation där vi äter lunch. Vidare till Coimbatore för inkvartering.

Dag 12-13 Vi förflyttar oss till Mysore via Sathy. Vi är nu i det rika Indien med palats, sidenväverier etc.

Dag 14-15 Nu tar vi oss tillbaks till Chennai och cirkeln är sluten. Vi skall besöka St Thomas Mount, kykan som är rest på platsen där lärjungen Thomas led martyrdöden.

Dag 16 Tidigt på morgonen avgår vårt flyg. Mellanlandning i Qatar och vi är tillbaks i Sverige på eftermiddagen.

Reseledare: Diakon Bengt Taranger, under många år bosatt i Indien som missionär.