Georgien - ortodoxt påskfirande

Georgiens historia fascinerar. Georgiens natur fascinerar. Georgiens alfabet fascinerar etc. etc. Detta lilla land har mer av kultur, historia, natur och kristen tradition än du kan ana. Läget mellan Svarta havet och Kaspiska havet ger ett spännande klimat. I norr tornar det mäktiga Kaukasus upp sig med toppar över 5 000 meter. Landet har många sevärdheter som finns upptagna på UNESCOs världsarvslista och vi kommer att besöka flera av dessa. I år infaller, enligt den ortodoxa kalendern, påsken betydligt senare än i väst, så det finns alltså möjlighet att fira påsken två gånger i år.

Dag 1, onsdag 27 april Vi flyger från Sthlm Arlanda eller Kbh Kastrup på e m. Mellanlandning i Riga och sedan vidare tillsammans till Georgien.

Dag 2, Skärtorsdag 28 april. Vid midnatt landar vi i Georgiens huvudstad Tbilisi. Transfer till anrika och vackra Hotel Kopala Rikhe som ligger i stadens absoluta centrum. Efter sen frukost gör vi en stadsvandring i Gamla stan. Vi börjar vid Metekhi kyrkan och kommer sedan till synagogan, Sionskatedralen från 600-talet och Anchiskhatikyrkan från 500-talet. Vi åker upp med linbanan på en av höjderna där ”Moder Georgia” står och vakar över staden med sin moderliga blick. På vandringen ner passerar vi Narikala fästningen från 300-talet. Vi avslutar vid svavelbaden i den islamska stadsdelen. Framåt kvällen deltar vi i Skärtorsdagens mässa i Sameba-katedralen där den georgiska kyrkans patriark, katolikos Ilia II, tvättar fötterna på 12 präster efter Jesu exempel och därefter firar instiftandet av nattvardens sakrament. Välkomstmiddag intas på en traditionell Georgisk restaurang.
Dag 3, Långfredag 29 april. Tbilisi - Mtskheta - Tbilisi
Fri tid på förmiddagen. Efter lunch besöker vi Mtskheta, Georgiens gamla huvudstad och religiösa centrum, som också finns med på UNESCOs Världsarvslista. Vi deltar i långfredagsgudstjänsten i Svetiskhoveli-katedralen. Vi besöker sedan ett georgiskt hem och får se hur påskäggen färgas röda.
Dag 4, Påskafton 30 april. Vi kör norrut upp mot Kaukasus snöklädda toppar på berömda 'Military Highway' till den vackra klosteranläggningen Ananuri från 1600-talet. Sedan vidare upp till Kazbegi nära ryska gränsen. Härifrån gör vi en avkopplande 2-timmars vandring upp genom det vackra landskapet. Målet är Gergeti Trefaldighetskyrka, belägen på 2 170 m (det är också möjligt att åka jeep) och utsikten är hänförande. Om vädret är klart ser vi berget Kazbegi 5 047 m, en av de högsta glaciärerna i Kaukasus. Under sen eftermiddag åker vi tillbaka till Tbilisi. Vila och middag. På kvällen deltar vi i Påskaftonens liturgi i en närbelägen kyrka. Den som vill kan stanna och delta i påskvakan hela natten.

Dag 5, Påsksöndag 1 maj.
Vi fortsätter österut till provinsen Kakheti, Georgiens främsta vindistrikt med ett stopp i den befästa staden Sighnaghi ligger högt, omgiven av murar och försvarstorn. Strax utanför Signaghi ligger S:ta Ninos nunnekloster i Bodbe från 900-talet. Här ligger S:ta Nino begravd som evangeliserade Georgien på 300-talet. Nino är det populäraste flicknamnet i Georgien. Vi träffar nunnorna som sköter om sanktuariet som bl a försörjer sig på ikonmåleri. Vi besöker en vingård och får smaka det berömda vinet från Kakheti. Även georgiernas motsvarighet till grappa Cha Cha är värt att smaka. Här äter vi påsklunch med lokala specialiteter. På seneftermiddagen är vi åter på vårt hotell i Tbilisi. Avskedsmiddag på berömd restaurang nära hotellet.
Dag 6, Annandag påsk måndag 2 maj,
Tidig uppstigning och tidigt flyg från Tbilisi. Vi ”tjänar” ett par timmar på att byta tidszon så redan före lunch är vi hemma i Sverige.
Allt detta ingår: Flygresa T/R, logi i dubbelrum, bra mellanklasshotell, 5 frukostar och 5 middagar och 1 lunch, rundresa enligt program, entréer och lokal engelsktalande guide, svensk reseledare.

Reseledare är Johannes Pulkkanen, Teol Dr och ortodox trosbekännare.

Status:
Fullt