Georgiens historia fascinerar. Georgiens natur fascinerar. Georgiens alfabet fascinerar etc. etc. Detta lilla land har mer av kultur, historia och natur än du kan ana. Läget mellan Svarta havet och Kaspiska havet ger ett spännande klimat. Vid Svarta havet i väster råder subtropiskt klimat och här växer många av de tropiska frukter som vi känner till. I övriga landet är det mer inlandsklimat med varma somrar och, för det mesta, vackert väder. I norr tornar det mäktiga Kaukasus upp sig med toppar över 5 000 meter. Vi kan idag lugnt åka runt i landet under trygg ledning från vår lokala samarbetspartner. Landet har många sevärdheter som finns upptagna på UNESCOs världsarvslista och vi kommer att besöka flera av dessa.

Dag 1, onsdag 27 april Vi flyger från Sthlm Arlanda, Oslo eller Kbh Kastrup på e m. Mellanlandning i Riga och sedan vidare tillsammans till Georgien.

Dag 2, Skärtorsdag 28 april. Vid midnatt landar vi i Georgiens huvudstad Tbilisi. Transfer till anrika och vackra Hotel Kopala Rikhe som ligger i stadens absoluta centrum. Efter sen frukost gör vi en stadsvandring i Gamla stan. Vi börjar vid Metekhi kyrkan och kommer sedan till synagogan, Sionskatedralen från 600-talet och Anchiskhati kyrkan från 500-talet. Vi åker upp med linbanan på en av höjderna där ”Moder Georgia” står och vakar över staden. På vandringen ner passerar vi Narikala fästningen från 300-talet. Vi avslutar vid svavelbaden i den islamska stadsdelen. Sedan deltar vi i Skärtorsdagens mässa i Sameba-katedralen där den georgiska kyrkans patriark, katolikos Ilia II, tvättar fötterna på 12 präster efter Jesu exempel och därefter firar instiftandet av nattvardens sakrament.
Välkomstmiddag intas på en traditionell Georgisk restaurang. Maten är intressant och god – låt er väl smaka.

Dag 3, Långfredag 29 april. Tbilisi - Mtskheta - Tbilisi
Fri tid på förmiddagen. Efter lunch besöker vi Mtskheta, Georgiens gamla huvudstad och religiösa centrum, som också finns med på UNESCOs Världsarvslista. Vi deltar i långfredagsgudstjänsten i Svetiskhoveli-katedralen. Vi besöker ett georgiskt hem och får se hur man målar påskäggen röda.

Dag 4, Påskafton 30 april. Vi kör norrut upp mot Kaukasus snöklädda toppar på berömda Georgian Military Highway till den vackra klosteranläggningen Ananuri från 1600-talet. Sedan vidare upp till Kazbegi. Härifrån gör vi en avkopplande 2-timmars vandring upp genom det vackra landskapet. Målet är Gergeti Trinity kyrka, belägen på 2 170 m (det är också möjligt att åka jeep). Om vädret är klart ser vi berget Kazbegi 5 047 m, en av de högsta glaciärerna i Kaukasus. Under sen eftermiddag åker vi tillbaka till Tbilisi. Middag. På kvällen deltar vi i Påskaftonens liturgi i en närbelägen kyrka. Den som vill kan stanna och delta i påskvakan hela natten.

Dag 5, Påsksöndag 1 maj.
Vi fortsätter österut till provinsen Kakheti, ett område som producerar stora mängder vin. Den befästa staden Sighnaghi ligger högt, omgiven av murar och försvarstorn. Här ser man nyligen renoverad, typisk georgisk stadsbyggnation. Påsklunch hos lokal bonde med lokala specialiteter och Shashlik-grillspett. Vi besöker en vingård och får smaka det berömda vinet från Kakheti, direkt från stora lerkrus som är nergrävda i marken. Även georgiernas motsvarighet till grappa Cha Cha är värt att smaka. 

Strax utanför Signaghi ligger S:ta Ninos nunnekloster i Bodbe från 900-talet. Här ligger S:ta Nino begravd som evangeliserade Georgien på 300-talet. Nino är det populäraste flicknamnet i Georgien. Vi träffar nunnorna som sköter om sanktuariet som bl a försörjer sig på ikonmåleri. På seneftermiddagen är vi åter på vårt hotell i Tbilisi. Middag på restaurang nära hotellet.

Dag 6, Annandag påsk måndag 2 maj,
Tidig uppstigning och tidigt flyg från Tbilisi. Vi ”tjänar” ett par timmar på att byta tidszon så redan före lunch är vi hemma i Sverige.

Allt detta ingår: Flygresa T/R, logi i dubbelrum, bra mellanklasshotell, 5 frukostar och 5 middagar och 1 lunch, rundresa enligt program, entréer och lokal engelsktalande guide, svensk reseledare.

Reseledare är Johannes Pulkkanen

Snabbsökning

Broschyr

Ladda hem PDF

exodus resebroschyr... (PDF) »

Beställ broschyr

Beställ
Hem