Det heliga landet med Ulf Jonsson

En pilgrimsresa till Jesu hemland erbjuder speciell närhet till "Det som var från begynnelsen". Vi lotsas med Bibelns hjälp genom forntid och nutid av Ulf Jonsson och lokala svensktalande guider. Välkommen med!

Dag 1, onsdag 4/5. Vi flyger från Landvetter med Lufthansas morgonflyg och landar i Tel Aviv redan kl 15.25. Vår svenska guide Iren Kärrbrant tar emot oss på flygplatsen och vi kör ut till kusten där vi bor nära stranden i Netanya i två nätter. Vi äter middag på hotellet tillsammans.

Dag 2, torsdag 5/5. Kristihimmelfärdsdag. Förmiddagen är ledig. Vi besöker Tel Aviv och äter lunch. Besök till den lutheranska Immanuelskyrkan i Jaffa och den växande församlingen där. Middag på hotellet.

Dag 3, fredag 6/5. Vi kör sedan längs kusten och besöker de romerska anläggningarna vid Cesarea och där Kornelius hus låg. Vi fortsätter upp till berget Karmel och profeten Elias grotta  men också Muhraka där Elia kämpade mot Baalprästerna. Vi besöker de viktigaste heliga platserna i Jesu hemstad Nasaret innan vi framåt kvällen anländer till vår kibbutz söder omTiberias där vi bor två nätter.

Dag 4, lördag 7/5. Vi kommer denna dag att hålla oss runt den paradisiska Gennesarets sjö. Vi besöker Saligprisningarnas berg(Jesu bergspredikan), sedan promenerar vi ner för berget till Tabgha där Petrus fick bekänna Jesus på stranden efter uppståndelsen. Här firar vår präst mässa. Sedan Kafernaum där Jesus bodde under sin aktiva tid. Lunch med Petrusfisk som ingår i resans pris. Vi gör en härlig båttur på sjön mm. Vi besöker också Magdala och det nya pilgrimscentret där och sedan dopplatsen Yardenit vid Jordanfloden innan vi tar kväll och äter god middag på vår kibbutz.

Dag 5, söndag 8/5. Vi kör söderut genom Jordandalen till Jeriko. Vi ser Frestelsernas berg och de viktigaste bibliska minnesplatserna. Sedan kör vi ner till Jordanfloden där platsen där Johannes döpte Jesus finns på gränsen till Jordanien. Här firar vår präst högmässa. Efter lunch besöker vi Qumran för att se ruinerna efter klostret och platsen där man hittade Döda Havsrullarna 1947. Dagen avslutas med kamelridning och den spännande och sköna upplevelsen att sova i ett beduinläger i öknen på Hotel Kfar Hanokdom.  Samtal efter middagen om dagens upplevelser.

Dag 6, måndag 9/5. Efter en härlig natt i beduinlägret åker vi ner till Döda havet. Det är en oförglömlig upplevelse att ligga och flyta i det salta vattnet! Därefter tar vi kabinbanan upp till den mäktiga Masadaklippan. Tid för lunch. På vägen upp till Jerusalem stannar vi till i Betania där Jesu vänner Marta, Maria och Lasaros bodde. Sedan kör vi genom Jerusalem och ut till dess förort Bethlehem. Skön säng och god middag väntar på S:t Vincents klosterhotell i Bethlehem som har ett utmärkt läge och drivs av S:t Vincentssystrarna. Här bor vi i fyra nätter. www.saintvincentguesthouse.com

Dag 7, tisdag 10/5. Heldag i Jesu födelsestad Bethlehem. Födelsekyrkan, S:t Hieronymos kapell, herdarnas äng, den mirakulösa ”mjölkgrottan”, svenska skolan som drivs av svenska Jerusalemföreningen mm. Fri tid för egna strövtåg i den fridfulla staden. Middag och samtal om dagens upplevelser.

Dag 8, onsdag 11/5. Heldag i Jerusalem. Vi besöker Kristi himmelsfärdskyrkan ocb beundrar utsikten över staden på Olivberget. Sedan vandrar vi ner Hosiannavägen via Dominus Flevit-kyrkan (Herren gråter) och Pater Noster- kyrkan där vi firar gudstjänst. Sedan kommer vi ner till Getsemane örtagård och Alla Nationers kyrka där Herrens lidande började. Därefter Lejonporten, där kyrkans förste martyr stenades. Vi vandrar vidare till S:t Anna kyrkan, där Betesdadammarna ligger. Vi intar en god lunch. Sedan börjar vi vår långfredagsvandring tillsammans med den lidande Jesus längs Via Dolorosas 14 stationer, där Gravkyrkan med den tomma graven är den sista stationen och kristenhetens heligaste plats.

Dag 9, torsdag 12/5. Ny heldag i Jerusalem. Morgonmässa i Gordons trädgård. Vi följer sedan Jesus fotspår på Sions berg. Hanegällets kyrka namngivet efter Petrus förnekelse och byggd på platsen för översteprästen Kaifas palats. Besök till Kung David grav och Övre Salen där Maria och apostlarna mottog Den Helige Ande. Vi promenerar sedan ner till Klagomuren för att det sedan är fri tid för egna strövtåg i gamla stan och nya Jerusalem där frivilliga besök kan vara till förintelsemuseet, Israels museum, Knesset, Svenska teologiska institutet, Individuell människohjälps (IM) verksamhet i Jerusalem innan det blir avskedsmiddag på hotellet med utdelning av pilgrimsdiplom och tårta.                             

Dag 10, fredag 13/5. Vårt flyg till Landvetter lyfter kl 16.30 så vi hinner denna dag bl a att besöka byn Ein Kerem sydväst om Jerusalem där Johannes döparen föddes. Sedan besöker vi Abu Gosh som är känd för sin hummus-lunch, sedan Emmaus (Luk 24) där vår präst firar den sista avslutande mässan innan vi kommer till flygplatsen.

Pris  17 995:- per person vid minst 20 deltagare  Enkelrumstillägg: 3 590:-

Kaplan: Ulf Jonsson, kyrkoherde i Gällstads församling i Västergötland

Svensk lokalguide: Iren Kärrbrant

Allt detta ingår: flyg Göteborg -Tel Aviv, del i dubbelrum, 9 nätter med frukost och middag, en lunch med Petrusfisk, alla entréer och utflykter enl. program, lokal svensktalande licensierad guide hela resan, svensk kaplan.

Tillkommer: Måltidsdrycker, dricks till bl a chaufförer och lokala guider ca 60 kr per person/dag.

Status:
Fullt