Romresa i S:t Ignatius fotspår

Följ med på en klassiska pilgrimsresa till Rom och till dess viktigaste ignatianska platser. Vi bor förstklassigt i och i närheten av Birgittahuset, i Roms trevligaste kvarter. Reseledare och kaplan är Mikael Löwegren från Kompass, ekumenisk förening för ignatiansk spiritualitet.

Annandag påsk, måndag 28/3. Vårt direktflyg från Köpenhamn Kastrup lyfter kl 10.20 resp. Stockholm Arlanda kl 9.30 och landar vid lunchtid i Rom, där vi möts av en svensktalande guide. På vägen in till stan får vi goda lunchpaket med mineralvatten och frukt. Vi guidas i S. Paolo Fuori le Mura (Pauluskyrkan), en av Roms huvudkyrkor och byggd över aposteln Paulus grav. Det var också här som Ignatius och hans följeslagare avlade sina högtidliga löften 22 april 1541: mer info

I anslutning till kyrkan finns ett kloster och dess fantastiska lilla trädgård som sköts av benediktinmunkar. Efter avslutad tur tar bussen oss till birgittinordens moderhus på Piazza Farnese i Roms bästa och centrala kvarter där vi installerar oss på våra vackra rum. Kl. 18 blir vi visade runt i palatset, inkl. våningen där heliga Birgitta och dottern Katarina bodde under sin tid i Rom, saliga Elisabeth Hesselblads grav mm. Vi firar mässa i S:ta Katarinas kapell. Systrarnas utsökta middag serveras kl. 19.30. Därefter Completorium.

Tisdag 29/3. Laudes och frukost. Utflykt med buss till La Storta, där Ignatius stannade till för att be på vägen till Rom och där han hade en avgörande Gudsuppenbarelse:  mer info På vägen tillbaka besöker vi S:ta Maria Maggiore, en av kristenhetens största mariakyrkor, som i ett litet kapell under högaltaret rymmer delar av Jesu krubba och i ett sidokapell en berömd Maria-ikon. Det var här Ignatius firade sin första mässa: mer info  Vid lunchtid är vi tillbaka igen på Piazza Farnese. Man kan äta lunch hos Birgittasystrarna eller på Piazza Campo dei Fiori utanför. På eftermiddagen fortsätter vi vår ignatianska vandring och firar mässa någon gång under eftermiddagen. Första besök blir i Il Gesù, jesuitordens moderkyrka och där Ignatius är begravd. I ett sidokapell finns den berömda Madonna della Strada:  mer info Bredvid kyrkan ligger ordens gamla högkvarter, där vi besöker Ignatius arbetsrum och sovrum med tillhörande kapell. En kort promenad tar oss till San Ignazio-kyrkan: mer info På kvällen blir det middag lö 19.30 och samtal om dagen. Completorium.

Onsdag 30/3. Vi firar morgonmässa i Birgittahuset. Sedan är vi med på den allmänna audiensen på Petersplatsen med påven och tiotusentals andra pilgrimer. Vi får de bästa sittplatserna, långt fram. Efter lunch besöker vi jesuitordens huvudkvarter, som ligger helt när Petersplatsen, där vi får möta den amerikanske jesuiten James Grummer. Resten av e.m. fri för egna strövtåg. T.ex. möjlighet att besöka utgrävningarna under Peterskyrkan, Scavi (som stänger kl. 18): mer info  Middag kl 19.30 och därefter är det återsamling i salongen, där vi får besök av Charlotta Smeds från Vatikanradion som berättar om "Vardagen i Vatikanen" med efterföljande samtal. Completorium.

Torsdag 31/3. Morgonmässa i Birgittahuset. Vatikanens enda svensktalande guide, Solveig Nolheim, möter oss i lobbyn och vi promenerar till S:t Peterskyrkan, byggd över aposteln Petrus grav. I kryptan bland mängden av påvegravar vilar även drottning Kristina av Sverige. Vi kommer stanna upp vid de platser inne i kyrkan som är förknippade med S:t Ignatius. Sedan fortsätter vi ut på baksidan till Vatikanens trädgårdar där vi upplever en rad sevärdheter som man endast kan få tillträde till genom denna specialtur. Lunchpaus i Vatikanens olika restauranger. Vi vandrar sedan igenom de kända salarna i Vatikanmuséerna och avslutar med det hänförande Sixtinska kapellet. Efter turen kan den som önskar gå upp i Peterskyrkans kupol. Fri tid fram till middagen kl 19.30. Därefter samtal och Completorium.

Fredag 1/4. Vi firar morgonmässa i Birgittahuset, efter frukost tar vi avsked av Birgittasystarna. På vägen till flygplatsen gör vi ett eller två igantianska stopp bl.a. vid San Andrea al Quirinale där jesuitordens novitiat höll till i flera hundra år: mer info

Våra flyg lyfter efter lunch till Köpenhamn resp. Stockholm.

Ciceron & kaplan: Mikael Löwegren, präst i Svenska kyrkan och medarbetare i Kompass.

Teknisk reseledare: P-O Ängegärd

Pris: 9990 SEK/pers

Följande ingår: Direktflyg från Kastrup & Arlanda till Rom tur och retur, lunchpaket första dagen, alla busstransfers, del i dubbelrum hos Birgittasystrarna på Piazza Farnese med halvpension (frukost & middag), guidning på svenska en halvdag och en heldag enligt program inkl. öronsnäckor, inträden, turistskatt till staden Rom på 3,50 euro/person/natt, 3%  EU-moms, kaplan, teknisk reseledare från Exodus Resor hela resan.

Enkelrumstillägg:   1795 kr

Ingår inte:    Luncher, dryck, ev. avbeställningsskydd, ev. reseförsäkring, ev. något extra inträde, dricks.

Det är bra att boka sig snabbt om man vill vara säker på att bo hos Birgitta-systrarna; övriga deltagare får bo på det 4-stjärniga hotellet Residenza Farnese i närheten. Maten äts dock gemensamt i Birgittahuset.
Status:
Fullt