Armenien - skönhetens land, öster om Ararat 20-28/9

Att besöka Armenien är som att resa i tiden. 3 000 år gamla borgruiner, romerska tempel från vår tideräknings början, kloster och kyrkor från kristendomens första århundraden är bara en bråkdel av vad Armenien kan erbjuda den historietörstande. Nutidshistorikern får också sitt lystmäte i form av de olika spår sovjettiden lämnat efter sig. Resan inleds i Yerevan, vid berget Ararats fot och tar dig vidare genom dramatiska landskap och monument i de forna Urartubergen. Du bekantas med landets kulturhistoria, levnadsvanor och händelser som format landet fram till modern tid. Du har helpension under alla dagar och guidning förmedlas av lokal guide på engelska. Vår finlandssvenske reseledare och Armenienexpert, Svante Lundgren, berättar förstås på svenska. Väl mött till en unik resa!

20/9
Vi reser från Stockholm eller Köpenhamn till Armeniens huvudstad Yerevan och landar 00.30 lokal tid. Hotellet ligger centralt i staden.

21/9
På stadsrundturen kommer du att bekantas med Yerevans speciella institutioner och byggnader. Vi inspireras av Erebuni fästningen där den moderna staden en gång grundades och som har rötter till Urarturiket. Vi besöker också Minnesplatsen över folkmordet på armenier 1915. På eftermiddagen blir det lite fri tid i Yerevan. Det är idag Armeniens självständighetsdag vilket förmodligen präglar stadslivet. Vi får tid att själv lära känna staden eller kanske bara slå sig ned i lugn och ro på något av stadens många caféer. På kvällen väntar en trevlig middag tillsammans och det centrala boendet ger dig tillfälle att möta kvällen med ett rikt gatuliv, pubar och kvällsöppna affärer.

22/9
Vi besöker först klosterkyrkan Khor Virap, en central kristen plats som år 301 låg till grund för Armeniens antagande av kristendomen. Här finns den krypta som spelade en viktig roll för dessa omständigheter – detta vid foten av det omtalade berget Ararat. Sedan når vi den spektakulära vin- och kultgrottan i Areni. Här äter vi lunch och här fanns väldens äldsta och mer än 6 000 år gamla vinframställning. Efter lunch når vi Noravank-klostret, positionerat vid sina lodräta och rosenfärgade klippor. Färden fortsätter österut längs en av de gamla Sidenvägarna till de märkliga stenarna i Zorats Karer, Armeniens Stonehenge. De mäktiga stenarna vittnar om forna kunskaper i astronomi. På kvällen äter vi middag och somnar gott på vårt hotell i staden Goris nära gränsen mot Iran i sydöstra Armenien.

23/9
Efter frukost tar vi en färd på Tatevs Vingar. Detta är linbanan som förbinder Halidzor och Tatevklostret. Denna är en unik och välbyggd konstruktion från 2010 och världens längsta i sin kategori. Färden går över den 320 meter djupa floddalen Vorotan till Tatevklostret från 800-talet. Komplexet är känt som biskopssätet av Syunik som sedan 1300-talet inhyste ett av de viktigaste universiteten i Armenien – ett vackrare beläget kloster är svårt att finna. Efter detta når vi staden Sisian för lunch. Dagens logi blir i den vackra hotellbyn Hermon.

24/9
Idag åker vi mot en av de gamla passagerna för Sidenvägsrutten, Selim-passet. Vi besöker ett av de medeltida härbärgena från 1300-talet, en plats där packdjur och handelsmän samsades under ett och samma tak, ibland i isande snöstorm. I Noraduz finns den största samlingen khachkar- stenar i Armenien, de mycket speciella kors-stenarna. Lunchen äter vi på en fiskrestaurang nära den vackra Sevansjön – färsk fisk från sjön förstås. Färden går vidare mot Tavushprovinsen och Dilijan. Staden har även kallats “Armeniens Schweiz” med sina alpina skogar och ängar.

25/9
I staden Vanadzor besöker vi en stenhuggare och lär oss detaljerna kring ett av Armeniens mest kända hantverk – landets korsstenar. Färden går sedan till den armeniska kulturhuvudstaden Gyumri – tidigare det ryska Alexandropol vars arkitektur av mörk vulkanisk sten fortfarande dominerar. Kvällens middag i Gyumri avnjuter vi på en trivsam och speciell restaurang där man specialiserat sig på lokalt odlad fisk – grillad stör. Detta kan vara den godaste fisk du någonsin ätit.

26/9
Idag far vi i riktning mot de armeniska bergen söderöver, Aragats. Vår lokala guide berättar om bysamhällen under vägen och landets minoriteter, t.ex. folkgruppen Yazidi. Vi passerar byar som Ria Taza. Snart ser vi bergstoppar på över 5 000 meter. På berget Aragat besöker vi den extraordinära Amberd-fästningen från 600-talet som omgärdas av betesfjäll, djupa dalar och snöklädda toppar. Vi äter lunch hos en familj som åter gör oss bekanta med det armeniska köket. Nästa besök blir i en av världens äldsta kristna kyrkor som ligger i Ejmeatsin. Här kan vi även beundra de unika samlingarna av bibliska reliker såsom den enda reliken av Noas Ark. Väl tillbaka i Yerevan når vi vårt hotell och vilar upp oss. Vi äter middag och känner oss nu bekanta med Yerevan. Kvällen möter du kanske vid de spektakulära fontänerna - mötesplatsen som pulserar av vatten och klassisk musik.

27/9
Vi besöker det magnifika Geghard-klostret som delvis är uthugget ur berget. Detta är ett urtjusigt koncept som elegant sammanfogar natur och kultur. Klostret har fått sitt namn efter det spjut som stöttes i Jesu sida under korsfästelsen och sedan fördes till platsen av aposteln Judas Taddeus. Därefter besöker vi Garni som är Armeniens enda bevarade hednatempel vilket står på en platå omgivet av djupa raviner. Lunchen intas under skuggiga lövverk och vi smakar på nybakat lavash-bröd med kryddväxter, ost och honung – varför inte med sval Kilikia-öl, armeniskt vin eller en iskall vodka av frukter och bär från trakten. Tillbaks i Yerevan lär vi känna stadens fruktmarknad med bl.a. armeniska plommon, dvs aprikoser som är landets nationalfrukt. Sedan kan det bli lite tid för dig själv innan vi åter ses för avskedsmiddag.

28/9
Vi checkar ut från hotellet och gör vårt sista besök på Matenadaran, ett av de äldsta manuskriptmuséerna i världen finns här, fullt av gamla, vackra dokument och böcker från 400-talet, när Armenien fick sitt unika alfabet, och framåt. Därefter till flygplatsen för hemresa från detta speciella och unika land.


Reseledare: Svante Lundgren, docent, Åbo akademi

Pris: 14 990:-     Enkelrumstillägg: 2 295:-

Allt detta ingår: Reguljärflyg till Yerevan, rundresa i buss, logi i dubbelrum, helpension med frukost, lunch och middagar, utflykter och entréer enligt program, lokal guide, reseledare.

 

Status:
Fullt