Portugals världsarv med Porto & Dourodalen

Vår resa börjar i huvudstaden Lissabon och slutar i Portugals andra stad Porto och den vackra Dourodalen. På vägen norrut besöker vi bl a pilgrimsorten Fátima & universitetsstaden Coimbra. Vi badar också i Atlanten. Douro är en av världens vackraste vinregioner, numera världsarvsmärkt av UNESCO.

Torsdag 22/9 Våra direktflyg från Stockholm & Köpenhamn landar i Lissabon på sen eftermiddag. Transfer till vårt centrala Hotel **** där god middag och skön säng väntar.

Fredag 23/9 Vi gör Lissabon på förmiddagen med bl a S:t Antonius ”födelsekyrka” och katedralen intill. Sedan till stadsdelen Belém vid floden Tejos utlopp med världsarvet S:t Hieronymus kloster och Upptäckarmonumentet. Sedan beger vi oss upp i Sintra-bergen till den romantiska staden med samma namn och äter lunch. Sintra är besjunget av Lord Byron och HC Andersen som bott här. Fri tid innan vi besöker det portugisiska kungahusets sommarpalats och hela stadskärnan är förklarat som världsarv av UNESCO. Vi stannar sedan i det pittoreska fiskeläget Cascais och fashionabla Estoril innan vi beger oss hem till vårt hotell i Lissabon.

Lördag 24/9 Vi lämnar huvudstaden och kör norrut och gör flera stopp under dagens färd. Först det gotiska UNESCO-märkta cistercienserklostret i Alcobaca. Sedan fri tid och lunch i Názare vid havet. Vi tittar in i den kända pilgrimskyrkan Nossa Senhora da Nazaré från 1182 och beundrar utsikten av staden nedanför. Vi fortsätter till Batalha där Portugal som nation föddes vid slaget mot spanjorerna 1385. För att tacka Jungfru Maria för segern reste kung Johan I på platsen ett obeskrivligt dominikankloster i gotisk stil som är så unikt att även det står på UNESCOS Världsarvslista. På sen eftermiddag anländer vi till nationalhelgedomen Fátima som årligen besöks av över 4 miljoner pilgrimer från hela världen och vars dramatiska profetiska historia började 1917. Vi bor på anrika Hotell Estrela de Fátima**** som ligger 50 m från entrén till sanktuariet. Efter middagen kan den som vill delta i Rosenkranbönen kl 21.30 som avslutas med en vacker sjungande ljusprocession.

Söndag 25/9 Flera möjligheter att gå i högmässan i sanktuariet innan vi åker till Tomar där det blir tid för lunch innan besöket till tempelriddarnas exceptionella klosterkyrka ”Kristi konvent” som också är ett UNESCOs världsarv. Vi fortsätter norrut till vackra Coimbra som var Portugals huvudstad 1139-1260 med landets äldsta universitet och som ger staden en ung akademisk atmosfär. Vi fortsätter nordväst ut till kusten och Aveiro, Portugals Venedig. Längs kanalerna ligger de gondol-liknande båtarna “Moliceiro”. Logi & middag på superbra Meliá Ria Hotel & Spa **** som ligger spektakulärt vid vattnet.

Måndag 26/9 Vi kör de ca sex milen norrut till Portugals andra stad Porto. Panoramatur med bussen innan vi besöker Igreja de São Francisco som är Portugals främsta gotiska kyrka. Vi promenerar i stadskärnan som i sin helhet är ett världsarv enligt UNESCO. Fri tid för lunch. Kl 15 gör vi ett studiebesök i ett klassiskt portvinshus och tillhörande vinprovning. Vi bor centralt på Hotel ****

Tisdag 27/9 Vi kör upp till Braga, Portugals biskopssäte med en egen liturgisk rit. Sedan besöker vi den spännande vallfartsplatsen Bom Jesus do Monte som ligger utanför staden och är i spektakulär barockstil.  Till Guimarães som brukar kallas den portugisiska nationens vagga och var europeisk kulturhuvudstad 2012. Åter i Porto vid 15-tiden och fri tid fram till middagen.

Onsdag 28/9 Heldag i underbara Dourodalen. Vi gör också ett studiebesök till en vingård som tillverkar några av världens främsta portviner. Vinprovning ingår. Vi äter en utsökt traditionell “Douro-lunch” på en ”quinta”(ingår i resans pris). Båttur mm. Åter till vårt hotell i Porto på eftermiddagen. Middag på hotellet.

Torsdag 29/9 Transfer till Portos internationella flygplats för hemresa.

Pris: 13 695:- Enkelrumstillägg: 2 790:-

Allt detta ingår i resans pris: Direktflyg Stockholm/Köpenhamn-Lissabon med varm måltid ombord, flyg hem från Porto. 7 nätter i dubbelrum på 4-stjärniga hotell med frukost och middag samt lunch sista dagen. Måltidsdryck(vatten och vin) ingår i alla måltider, rundresa med buss, utflykter och entréer enligt program, svensktalande/engelsktalande lokal guide, svensk reseledare, EU-moms.

Status:
Fullt