Albanien och Nordmakedonien

Albanien och Makedonien är något av Balkans gömda och glömda hörn. Så rikt på färg, musik, lokala marknader, ett kungligt tempel runt hörnet, byggnadskomplex från kommunisttiden, små hantverksshopar, nationalparker med mera. Här möter vi en spännande historia, traditioner, vänliga människor, mat med hög klass och en mäktig natur.

1/10  På morgonen flyger vi från Arlanda och Kastrup och landar vid lunchtid i Skopje. Vår lokala guide möter och vi börjar med en stadsrundtur. Vi ser moder Theresas minneshus, stenbron, Sveti Spa kyrkan m.m. Middag och logi på Hotel Karpos i Skopje.

2/10  Idag åker vi mot Albanien, genom Kosovo. Väl i Kosovo stannar vi till vid UNESCO-staden Prizren, en av de absolut vackraste och bäst bevarade städerna i Kosovo. Här lever flera etniska grupper sida vid sida i harmoni med varandra! Efter lunchpaus fortsätter vi mot Albaniens huvudstad Tirana. Middag och logi på Hotel Sky 2.

3/10  Vi börjar dagen med att åka norrut till Kruja en av Albaniens vackraste städer. Kruja är känt för sina traditionella gator och byggnader. Vi besöker slottet och muséet över nationalhjälpten Skanderbeg. Slottet ligger på 548 m höjd och härifrån har man en fantastisk utsikt ner över omgivningarna. Vi besöker basaren med sina hantverksbutiker innan vi äter en traditionell lunch med folkloreuppvisning i härlig miljö. Vi fortsätter till hamnstaden Dürres med besök på den romerska amfiteatern. Tillbaks till hotellet i Tirana.

4/10  Stadsrundtur samt stadspromenad i Tirana. Vi ser bl a Skanderbegtorget, Pyramiden (Enver Hoxa Museum), operahuset, presidentpalatset, Blloku området och nya basaren mm. Vi besöker det spännande muséet Bunk Art 2. Gemensam lunch. Eftermiddag och kväll till egna strövtåg i den dynamiska staden.

5/10  Idag ska vi besöka vårt andra UNESCO kulturvärldsarv – Berat, Albaniens äldsta stad och stolthet när det gäller arkitektur. Staden kallas ”staden med tusen fönster” med de vita ottomanska husen som klänger sig fast utmed kullar och berg upp till fästningen. Vi besöker fästningen och får en underbar utsikt ner över floden och staden. Innanför murarna hittar vi en hel liten stad som fortfarande är levande. Vi besöker Onufrimuséet namngivet av den albanske ikonmålaren Onufri. Lunch i Berat.

6/10  Idag startar vi vår återresa mot Makedonien. Vårt första stopp blir St Naum klostret. Klostret ligger vackert på en klippa med utsikt över Ohridsjön. Klostret har fått sitt namn efter munken som grundade det i början av 900-talet och är särskilt känt för sina vackra utsmyckningar med ett stort antal ikoner och fresker.
Vi fortsätter till Ohrid och får en guidad rundtur i det som kallas Makedoniens Jerusalem p g a det stora antalet kyrkor i staden. Vi besöker St Sofia kyrkan som började byggas på 1000-talet. Vi besöker även den pittoreska stadskärnan med smala och slingrande gator. Middag på lokal restaurang och logi på Hotel Belvedere.

7/10  Idag ska vi följa den vackra bergsvägen i Mavrovo National Park.  Vi besöker en av Balkans viktigaste kristna helgedomar, Saint Jovan Bigorski klostret med sina fantastiska träsniderier och vackra ikoner. Vi fortsätter till Tetovo där vi stannar för en kort rundtur. Vi besöker den världsunika moskén som heter Sarena Dzamija och betyder den dekorerade moskén.
Under eftermiddagen är vi tillbaka i Skopje och här njuter vi av traditionell folklore och god mat på kända Makedonska Kuka. Vi bor på Hotel Karpos.

8/10  På förmiddagen åker vi till flygplatsen och tidig kväll är vi åter i Sverige.

Reseledare: Lars Micael Adrian

Pris: 12 195:-                                                  Enkelrumstillägg:  2 190:-

Allt detta ingår: Flyg Kastrup resp Arlanda-Skopje, rundresa enligt program, logi i dubbelrum med frukost på mellanklasshotell, 4 middagar och 3 luncher, 2 folkloreuppvisningar, entréer till Amfiteatern i Dürres, Bunk Art 2 Museum, Berat slott och Onufrimuséet, Kruje slott och historiska Skanderbeg muséet, Klostret St Bigorski, Tetova Mosken, Sveti Naum klostret och Ohrid St. Sofija kyrkan, utflykter och transfers enligt program, engelsktalande lokal guide, svensk reseledare.

Tillkommer: Dricks till lokal guide och chaufför € 2,- per dag.

Nämnda hotell kan bytas mot likvärdiga

Pris från:
12 195:-
Dagar:8
Flyg Kastrup resp Arlanda-Skopje, rundresa enligt program, logi i dubbelrum med frukost på mellanklasshotell, 4 middagar och 3 luncher, 2 folkloreuppvisningar, entréer till Amfiteatern i Dürres, Bunk Art 2 Museum, Berat slott och Onufrimuséet, Kruje slott och historiska Skanderbeg muséet, Klostret St Bigorski, Tetova Mosken, Sveti Naum klostret och Ohrid St. Sofija kyrkan, utflykter och transfers enligt program, engelsktalande lokal guide, svensk reseledare.
Tillkommer: Dricks till lokal guide och chaufför € 2,- per dag.
Nämnda hotell kan bytas mot likvärdiga.
Boka resa

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/10Flyg från ArlandaAlbanien och NordmakedonienMer än 812 195:-Boka
1/10Flyg från KastrupAlbanien och NordmakedonienMer än 812 195:-Boka