Szczecin och Berlin med Dietrich Bonhoeffer

Den pulserande storstaden Berlin har många ansikten. På denna resa möter vi det moderna Berlin och får se de viktiga sevärdheterna. Men vi möter också Berlin ur ett annat perspektiv. Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) var tysk präst och aktiv motståndare till nazismen. Han protesterade tidigt mot förföljelser och den förda politiken. När den teologiska utbildningen togs över av staten startade han ett prästseminarium som verkade under några år. Mot slutet av kriget fängslades han och avrättades i april 1945. Hans tankar, böcker och psalmer har fått betydelse inte minst för kyrkans roll i ett totalitärt samhällssystem.
Vi har valt ett hotell centralt i Berlin för att underlätta egna strövtåg i staden, lite dyrare men mer praktiskt.

5/5
Vår buss avgår från Jönköping tidigt på morgonen. Vi stannar för påstigande utmed vägen söderut och vid lunchtid når vi färjan i Gedser som tar oss till Tyskland. På kvällen passerar vi gränsen till Polen, och kommer till Szczecin, en stad som på 30-talet var en del av Tyskland, där hotell Radisson BLU**** väntar oss med middag. Ca 76 mil.

6/5
Dagen inleds med ett besök på minnesplatsen i Finkelwalde i Szczecin där Bonhoeffer hade ett prästseminarium. Där möts vi av någon från lutherska kyrkan i Polen som introducerar oss till Bonhoeffers tid i Stettin. Frampå eftermiddagen styr vi färden mot Berlin där vi kommer att tillbringa några dagar. I Berlin bor vi på centralt belägna hotel Sorat Ambassador Berlin, ett stenkast från KaDeWe och 10 min promenad till Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Middagar ingår alla kvällar. Ca 15 mil

7-8/5
Nu har vi två dagar till att utforska Berlin. Vi kommer att besöka Bonhoeffer Haus och det museum som finns där. Vi får även bekanta oss med andra platser som har anknytning till Bonhoeffer som Matthäus Kirche, där han prästvigdes, Zionskyrkan med mera. En visning i muséet över tyska motståndsrörelsen finns också med på programmet. Den andra dagen får vi en guidad rundtur med buss i Berlin och tid till egna strövtåg.

9/5
Idag är det dags att styra mot hemtrakten. Via färjan från Rostock kommer vi till Danmark och snart är vi tillbaka i Sverige. Framåt kvällen når vi Jönköping och kan summera några innehållsrika dagar. Ca 79 mil.

Läs gärna ett reportage i tidningen Budbäraren om tidigare resa.


Vår ciceron under dessa dagar är Lars-Bertil Florén, pastor i Equmeniakyrkan och lärare på Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

Pris: 6 850:- enkelrumstillägg 1.180:-

I priset ingår bussresa, del i dubbelrum med halvpension, utflykter och entréer enligt program, stadsrundtur i Berlin, lokalguide och kaplan, resemoms.

 

Status:
Fullt