Cypern - här började Paulus första missionsresan

Cypern - här började Paulus sin första missionsresa

Denna ö i östra Medelhavet, belägen i skärningspunkten mellan tre kontinenter har en mycket spännande historia. Vi ska under denna vecka bekanta oss med de platser där Paulus, Barnabas och Lasarus verkade under de första decennierna efter Jesu död, uppståndelse och himmelsfärd. Vi kommer även att få en inblick i den konflikt som präglar landet. Norra delen är sedan 1974 ockuperad av Turkiet. Rakt över ön finns en buffertzon som bevakas av UNFICYP. United Nations Peacekeeping Forces In Cyprus.

Fredag 30/10
Vi flyger från Kastrup eller Arlanda och landar på kvällen i Larnaca. Kort bussresa in till Hotel Livadhiotis där vi kommer att bo hela veckan. Hotellet är beläget centralt, alldeles intill Lasaruskyrkan och tvåhundra meter från stranden.

Lördag 31/10
Vi besöker Lasaruskyrkan och det intilliggande museet. Kyrkan är byggd över den grav i vilken Lasarus, Marta och Marias bror som Jesus uppväckte från döden, begravdes. Han var verksam här ca år 35-65. Därefter går vi till marknaden i Larnaca.  Dit kommer varje lördag bönder in från landsbygden och säljer sin egenodlade frukt och grönsaker. Vi fortsätter med att promenera utmed strandpromenaden och titta på några intressanta saker som speglar stadens historia. Sedan besöker vi två keramikverkstäder, en av dem drivs av svenska Ingela och hennes cypriotiske man. Vi tittar också in i den armeniska kyrkan. Tillfälle till bad. Temperaturen bör ligga runt 25 grader i vattnet.

Söndag 1/11
Gudstjänst, för den som så önskar, i Internationella Evangeliska  Kyrkan, den hålls på engelska. Församlingen samlar människor från hela världen.
Vi blir därefter hämtade med buss för en tur där vi besöker några spännande platser i Larnacas närhet. Först stannar vi till vid Saltsjön där mängder av flyttfåglar mellanlandar på sin färd från Europa till Afrika. Har vi tur finns även flamingofåglar i stort antal där. Här fanns även Camp Victoria som var högkvarter för den Svenska FN-bataljonen under de år Sverige bidrog med trupp till de fredsbevarande styrkorna på ön. Vidare till Angelokistikyrkan i Kiti. Den byggdes redan på 500-talet. Kyrkan innehåller unika mosaiker. Därefter mot Hala Sultan Tekke moskén som är en av islams heligaste platser. Den är byggd på platsen där profeten Mohammeds faster ligger begravd. Slutligen tittar vi på den gamla Kamares akvedukten som fram tills i mitten av 1900-talet försåg staden med färskvatten.

Måndag  2/11
Vi åker österut till Salamis. Hit kom Paulus tillsammans med Barnabas och evangelisten Markus på den första missionsresan. Staden var betydande på den tiden. Nu finns det mycket utgrävningar av den då forna storstaden. Amfiteater, gymnasium etc. Vi besöker sedan Barnabasklostret och gravkyrkan i vars krypta Barnabas ligger begravd. Vidare till Famagusta som innan Turkiets invasion var den största turistorten. Själva staden Famagusta är nu en del av TRNC, (Turkish Republic of Northern Cyprus). Den del av staden utmed stranden som heter Varosha är däremot orörd alltsedan kriget sommaren 1974 då Turkiet ockuperade norra delen av ön. Denna del av staden är förbjuden att besöka men vi stannar och beskådar de hundratals övergivna och förfallna turisthotellen som utgör ett tragiskt exempel på den olösta konflikten.

Tisdag 3/11
Vi åker till den delade huvudstaden Nicosia. Vi besöker Sat 7:s huvudkontor. Sat 7 evangeliserar genom satellit-tv sändningar över hela Mellanöstern och Nordafrika. Vi får här information om det arbete som utförs.
Vi fortsätter in till centrum och går genom checkpointen Pafos gate in genom buffertzonen till den norra delen av staden där vi bland annat besöker Sofia katedralen som nu är en moské. Vi tittar in på Han som är en typ av gammal ”gästgivargård” men som nu innehåller en mängd olika hantverksverkstäder. Det finns också möjlighet att handla något i de basarliknande gamla kvarteren. Vi går tillbaka genom checkpointen Ledra Street till den södra cypriotiska delen av staden.

Onsdag 4/11
Vi åker västerut, besöker Kourion, en stor gammal amfiteater som fortfarande används. Vi stannar till vid Afrodites födelseklippa, det mest kända vykortsmotivet från Cypern. Här föddes enligt grekisk mytologi kärlekens och fruktbarhetens gudinna Afrodite. Sedan fortsätter färden till Pafos där Paulus omvände den romerske ståthållaren Sergius Paulus och förblindade trollkarlen. Vi ser på utgrävningarna med de fantastiska mosaikerna.

Torsdag 5/11
Vi åker upp mot bergen. Vi besöker Lefkara och Stavrouni. Lefkara är känt för sitt hantverk av silversmide och dukar. Kvinnor sitter ofta ute och tillverkar de mycket speciella dukarna. Stavrouniklostret grundades av St. Helena på 300-talet. Munkorden är mycket ortodox och kvinnor tillåts inte gå in här. Utsikten är fantastisk och väl värd besöket även för dem som inte får tillträde innanför murarna. Klostret Aiya Thekla vid foten av Stavrouniberget är däremot öppet, en rogivande idyll med vacker trädgård.

Fredag 6/11
Hemresa. Vi lyfter från Larnaca på efgermiddagen. Förhoppningsvis har vi då fått med oss många intryck och kunskaper om att Cypern är så mycket mer än sol och bad.

Samtliga kvällar fre-tors kl 19:00 avsmakar vi en trerättersmiddag på Alexanders vid strandpromenaden Finikoudes. Sista kvällen dukas det upp en traditionell cypriotisk mezemåltid med ett tjugotal smårätter.

Reseledare är f.d. riksdagsledamoten Magnus Sjödahl som varit FN-soldat på Cypern och som nästan årligen besöker sitt kära Cypern.

Pris:  12 795:-                                           Enkelrumstillägg:  1 690:-

Allt detta ingår: Flyg till Larnaca T/R, logi i dubbelrum med frukost på bra mellanklasshotell, 7 middagar på restaurang, utflykter och entréer enligt program, svensk reseledare, lokal guide, resemoms.

Stadsvandringar förekommer, som längst upp till 3,5 km under hela dagen, flertalet dagar kortare sträckor.

Pris från:
12 795:-
Dagar:8
Flyg Arlanda/Kastrup-Larnaca t/r, logi i dubbelrum med frukost på bra och centralt mellanklasshotell, 7 middagar på restaurang, utflykter och entréer enligt program, svensk reseledare, lokal guide, resemoms.
Boka resa

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
30/10Flyg från ArlandaCypern - här började Paulus sin första missionsresaMer än 812 795:-Boka
30/10Flyg från KöpenhamnCypern - här började Paulus sin första missionsresaMer än 812 795:-Boka