Georgien - i skuggan av Kaukasus 10-18/6

Georgiens historia fascinerar. Georgiens natur fascinerar. Georgiens alfabet fascinerar etc. etc. Detta lilla land har mer av kultur, historia och natur än du kan ana. Läget mellan Svarta havet och Kaspiska havet ger ett spännande klimat. Vid Svarta havet i väster råder subtropiskt klimat och här växer många av de tropiska frukter som vi känner till. I övriga landet är det mer inlandsklimat med varma somrar och, för det mesta, vackert väder. I norr tornar det mäktiga Kaukasus upp sig med toppar över 5 000 meter. Vi kan idag lugnt åka runt i landet under trygg ledning från vår lokala samarbetspartner. Landet har många sevärdheter som finns upptagna på UNESCOs världsarvslista och vi kommer att besöka flera av dessa.

10/6 Avresa från Kastrup, Arlanda eller Helsingfors på kvällen. Via mellanlandning går resan till huvudstaden Tbilisi där vi landar sent på natten lokal tid. Transport till vårt hotell som är ett 4-stjärnigt centralt hotell i Tbilisi.

11/6 Efter en sen frukost startar vi dagen med en vandringstur. Vi kommer under dagen att upptäcka Georgiens huvudstad, Tbilisi. Vi vandrar i trevliga Old Town. Vi börjar vid Metekhi kyrkan, där man har en magnifik utsikt över ”gamla staden”. Vi åker upp på en av höjderna där ”Moder Georgia” står och vakar över staden. På vandringen ner passerar vi Narikala fästningen från 300-talet och hela tiden har vi utsikt över Gamla stan. Vi kommer under stadsvandringen även att stanna för kaffepaus på ett litet café i Old Town. Efteråt kan vi strosa på huvudgatan, Rustaveli Avenue. Middagen äts på en traditionell Georgisk restaurang. Maten är intressant och god – låt er väl smaka. Övernattning på vårt hotell i Tbilisi.

12/6 Idag åker vi först till Mtskheta, Georgiens gamla huvudstad och religiösa centrum, som också finns med på UNESCOs Världsarvslista. Vi besöker Iago’s vinkällare i byn Chardakhi där vi får smaka på ekologiskt producerade viner samt chacha (Georgisk vodka). Under eftermiddagen kommer vi till Georgiens andra stad, Kutaisi. Vi besöker Jvari klostret och Svetitskhoveli katedralen, två av UNESCOs världsarv. I Kutaisi bor vi på ett Guesthouse. Lite enklare men trevligt och omtyckt.

13/6 Vi åker längs Svartahavskusten till Batumi, sommarstad och centralorten i Ajara regionen med ett nästan subtropiskt klimat. Promenad längs den ca 6 km långa ”Batumi Boulevard” utmed kusten. Här finns fontäner, caféer, strandbarer och diverse andra attraktioner. Det här är hjärtat av Batumi.Under stadsturen besöker vi Batumikatedralen, Europe Square och Medeastatyn. Vi passar även på att besöka Piazza Square samt Batumis Botaniska trädgård (som innehåller över 5000 olika sorters växter från jordens olika hörn). På eftermiddagen blir det lite fri tid att njuta av strandpromenad eller annat, innan bussen rullar tillbaka mot Kutaisi och vårt Guesthouse.

14/6 Färden går nu till Gori. Här föddes Josef Stalin. Vi tar förstås avstånd från de förfärliga saker han gjorde men det är intressant att, i museet, ta del av hans uppväxt och historia. Han kunde lika gärna blivit präst som diktator. Utanför Gori kommer vi till Uplistsikhe Cave Town. I denna grottstad, längs Sidenvägen, har det bott människor från 600 f Kr till på 1700-talet. Efter detta intressanta besök åker vi norrut på Georgian Military Highway, vi passerar den vackra klosteranläggningen Ananuri och kommer snart till Gudauri, en skidort på 2 200 meters höjd. Middag och övernattning på hotell i Gudauri ski resort.

15/6 Vi vaknar i detta storslagna landskap och vi tar oss längs Tergi River till orten Kazbegi. Härifrån gör vi en avkopplande 2,5-timmars vandring genom det vackra landskapet. Målet är Gergeti Trinity kyrka, belägen på 2 170 m (det är också möjligt att åka jeep). Om vädret är klart ser vi berget Kazbegi 5 047 m, en av de högsta glaciärerna i Kaukasus. Under sen eftermiddag åker vi tillbaka till Tbilisi. Övernattning på hotell i Tbilisi.

16/6 Från Tbilisi åker vi nu österut. I ett mycket märkligt, ökenliknande landskap, finns David Gareja grottkomplex. Det är ett kloster där munkarna bodde i grottor och tidigare fanns det många grottkloster i området. Vi kommer till Lavra klostret och därifrån vandrar vi till Udabno klostret för att se de vackert målade grottorna och den dramatiska utsikten mot Azerbadjan. Vi fortsätter till provinsen Kakheti , där vi besöker en 300 år gammal vinkällare där vi smakar på Georgiska viner producerade enligt mycket gammal tradition. Sedan går färden mot Telavi, regionens administrativa centrum. Middag och övernattning på hotell i Telavi.

17/6 På morgonen besöker vi lokala bondmarknaden i Telavi. Efter det fortsätter vi till Duke’s Palace från 1800-talet i Tsinandali. Detta är platsen där aristokratin i Georgien brukade samlas. Vi besöker husets museum och vandrar i den vackra trädgården. Färden går sedan till den befästa staden Sighnaghi som ligger högt, omgiven av murar och försvarstorn. Här ser man nyligen renoverad, typisk georgisk bebyggelse. Vi njuter av den hänförande utsikten mot Kaukasus och Azerbadjan. Efter detta återvänder vi till Tbilisi för sista övernattningen.

18/6 Tidigt åker vi till flygplatsen. Vi lämnar Tbilisi och Georgien med intressanta och bestående minnen från en del av världen som förmodligen var ganska okänd tidigare.

Pris: 14 890:-   Enkelrumstillägg:   2 480:-

Allt detta ingår: Flygresa t/r, logi 8 nätter i dubbelrum, 4-stjärnigt hotell i Tbilisi, enklare hotell utanför Tbilisi, 7 frukostar och 7 luncher eller middagar, rundresa enligt program, entréer och lokal guide, svensk reseledare.

Reseledare: Svante Lundgren, docent vid Åbo Akademi. Han är också knuten till Lunds Universitet.

Status:
Fullt