Irland i St Patricks fotspår 12-18 juni

Irland - och keltisk andlighet

Irland visar upp ett mycket vackert landskap. Böljande gröna kullar dramatiska kuststräckor.

Denna gröna ö har en spännande och intressant historia, inte minst när det gäller kyrkans roll vars influenser kom att påverka hela Europa under flera århundraden. Ön kristnades tidigt och de kristna influenserna märks i sånger, dikter och traditioner. Den keltiska kyrkan präglades av en helhetssyn på livet som innefattade både vardag och helgdag, arbete och fest, sorg och glädje.

På den här resan lär vi känna St Patrick, pionjär och förgrundsgestalt i den keltiska andligheten och det blir också goda tillfällen att reflektera över vad vi själva kan lära oss från det keltiska arvet.

Vår ciceron på resan är Per-Eive Berndtsson, präst i Kornhillskyrkan i Halmstad och författare till ”Vindarna från väster – Lärdomar från den keltiska kyrkan”. Erik Tilling, vars sång och musik har inspirerats från den keltiska andligheten, ger vår resa ytterligare en dimension.

12 juni
Våra flyg tar oss till Dublin, Irlands huvudstad. Vi blir hämtade på flygplatsen och stannar vid Dublin National Museum för en guidad rundtur. Det blir också lite egen tid i den irländska huvudstaden. Middag på hotellet.

13 juni
Vi kör norrut till Hill of Tara och Hill of Slane där vi njuter av utsikten och får ta del av den fascinerande berättelsen om hur Patrick och hans Gud bryter in och förändrar Irlands historia. I Downpatrick besöker vi sedan ”St Patrick Centre” och Saul Church för att få ytterligare inblickar i St Patricks liv och betydelse. Middag väntar oss därefter på vårt hotell i Ballymena

14 juni
På förmiddagen åker vi till Slemhish områdets kullar, där den unge slaven Patrick tvingades valla får. Här vandrar vi i sakta mak uppför berget Slemhish Mountain som enligt traditionen var den plats där hans liv för alltid förändrades. På eftermiddagen fortsätter vi mot Giant’s Causeway på Irlands norra kust, ett av Irlands mer fascinerande landskap och som finns med på Unescos världsarvslista.
Den här kvällen hittar vi vårt hotell i Armagh, där middag väntar oss.

15 juni
Vi börjar dagen i Armagh med besök i två katedraler som båda heter St Patrick. Armagh är ärkebiskopssäte för både den protestantiska och den katolska kyrkan. Armagh är idag Irlands kyrkliga huvudort. Historien lär oss att det var här som St Patrick etablerade basen för sitt arbete.
Ett av de mest kända keltiska klostren finns i Clonmacnoise och grundades redan på 500-talet. På kvällen kommer vi fram till Galway där hotell och middag väntar.

16 juni
Idag besöker vi Cragganunowens friluftsmuseum, som ger oss en inblick i hur livet på Irland kan varit på St Patricks tid. På vägen dit åker vi längs kusten utmed Galwaybukten och får även se de majestätiska Cliffs of Moher.  Limerick, som inte bara är ett sätt att skriva fyndiga verser utan en ort på Irland, välkomnar oss till kvällen.

17 juni
Nu åker vi till Glendalough, omgivet av en bedårande vacker natur och platsen för en av Irlands bäst bevarade klosterruiner. En fascinerande plats som ger stillhet i sinnet och inspirerar hjärtat. Därifrån fortsätter vi till Dublin för att avsluta vår rundresa på St Patricks ö i samma stad som vi började. Middag och övernattning i Dublin.

18 juni
Bussen hämtar oss vid hotellet och vi åker till flygplatsen för hemresa.

Detta ingår:
Flyg till Dublin från Stockholm eller Köpenhamn, rundresa i buss, del i dubbelrum på mellanklasshotell med frukost och middag, inträden enligt program, lokala guider och/eller introduktioner på irländska muséet, St Patrick visitor centre, Hill of Tara och Glendalough, svensk reseledning med mycket sakkunskap i Per-Eive Berndtsson och Erik Tilling, resemoms

Resan sker i samarbete med EFS

Infoblad att ladda ner

 

Status:
Fullt