Israel - Det heliga landet, med Mikael Almqvist

Israel - Det heliga landet. En resa med Mikael Almqvist och guide Irén Kärrbrant

Torsdag 14/3 Vi flyger från Köpenhamn 13:45 och landar i Tel Aviv 19:05. Vi välkomnas av vår svensktalande guide och vi åker från Ben Gurionflygplatsen genom norra Galiléen till Tiberias där vi checkar in på hotell för kommande tre nätter. Middag serveras på vårt hotell.

Fredag 15/3 Vi åker upp till staden Dan som ligger vid Libanons gräns. Idag kommer vi besöka en av Bibelns äldsta platser. Vi åker genom Huledalen till staden Dan som ligger nära den Libanesiska gränsen. Staden Dan kan vi läsa om i Domarboken 18. När Israel efter kung Salomos död blir delat blir Dan en av de platser där de 10 stammarna samlas för att tillbe en guldkalv som kung Jerobeam lät sätta upp för att det judiska folket inte skulle frestas att gå till Jerusalem. När vi går in genom stadens portar förflyttar vi oss ca 2.800 år tillbaka i tiden. Det första vi möter är tronen där stadens domare satt när han skulle döma. Runt tronen finns fortfarande den bänk där stadens styresmän en gång satt; allt är helt intakt. Därifrån går vi vidare och kommer vi till en stadsport som för oss ännu längre tillbaka i tiden. Vi kan läsa 1 Mos 14:14 om när Abraham tog 318 män och begav sig till staden Dan för att befria Lot som blivit tillfångatagen. Vi kommer att stå framför den port som Abraham förmodligen har gått igenom. Vi åker vidare till Caesarea Filippi en stad som byggdes av Filip Herodes, son till Herodes den store i Jerusalem. Det var i närheten av denna plats som Jesus drog sig undan med sina lärjungar när han en gång frågade vem folket ansåg honom vara. Vi läser om denna plats i Matt 16. Därefter åker vi till Ben Tal en bergstopp från vilket vi ser in i Syrien Då befinner vi oss 6 mil från Damaskus. Vi besöker Katzrin, en Talmudisk by som fanns redan på Jesu tid och vi får se hur byarna var uppbyggda på den tiden. Här finns också en autentisk synagoga från den tiden.

På väg hem över Golanhöjderna får vi en fantastisk utsikt över Genesarets sjö. Vi passar också på att besöka Olea Essence som är en Olivoljeproducent.

Lördag 16/3 Vi kommer denna dag att hålla oss runt Gennesarets sjö. Vi börjar dagen med en båttur på Genesarets sjö. Ute på sjön slår vi av motorerna och får en orientering om de olika platser som omger sjön. Därefter besöker vi Kafarnaum där Jesus bodde under sin aktiva tid. Vidare till Tabgha där Petrus fick bekänna Jesus efter uppståndelsen. Vi besöker även Saligprisningarnas berg där Jesus höll bergspredikan

Söndag 17/3 Efter frukost åker vi till Karmelberget där Elia besegrade 450 baalsprofeter och 400 Aseransprofeter vilket vi kan läsa om i 1 Kon18. Vi fortsätter vår färd till Shilo vilket är den plats där man ställde upp tabernaklet efter inträdet i det förlovade landet. Där stod det i 369 år innan Jerusalem blev centrum för tillbedjan. Därefter åker vi vidare till Jerusalem. Middag och övernattning på hotell fyra nätter här.

Måndag 18/3 Vi börjar dagen med att besöka Yad Vashem som är ett minnesmonument över förintelsen. Tillsammans med det Judiska folket får vi vara med och dela sorgen och smärtan. Vi åker till Oljeberget och njuter av utsikten över Jerusalem och får en beskrivning av det vi ser. Vi promenerar nedför Oljeberget och stannar vid tårarnas kapell där vi påminns om vad som hände här innan Jesus red i Jerusalem. Vårt nästa mål är Getsemane; platsen där Jesus kämpade så hans svett blev som blodsdroppar.

Tisdag 19/3 Vi börjar med att besöka Davids stad. Här får vi se en tredimensionell film över Jerusalems bibliska historia. Vi kommer att gå genom den tunnel som Kananéerna en gång använde för mer än 3000 år sedan och genom vilken David med sina män förmodligen intog Jerusalem. Vi besöker sedan Tempelinstitutet och västra muren.

Onsdag 20/3 Vi börjar dagen med att besöka Gordons golgata och trädgårdsgraven. Efter det åker vi till Betlehem och besöker Födelsekyrkan eller alternativt Herdarnas äng. Vi tar ett demokratiskt beslut i bussen om vilken plats vi vill uppleva. Vi besöker en butik i Betlehem. Därefter åker vi till Elladalen som ligger väster om Jerusalem där David kämpade mot Goliat.

Torsdag 21/3 Förmiddagen besöker vi Israels museum. Efter en, som vi hoppas en händelserik vecka återvänder vi till vårt hemland. Hemresa från Tel Aviv 20.05 med ankomst Köpenhamn 23.45.

 

Kvällssamlingar: Vi planerar att ha en samling varje kväll för sång, samtal och gemenskap för de som är intresserade.

Allt detta ingår: Reguljärflyg Köpenhamn-Tel Aviv med Norwegian, del i dubbelrum med 7 frukostar och 7 middagar, alla entréer och utflykter enl. program, lokal svensktalande, reseledare/kaplan.

Status:
Fullt