Israel med den Hebreiska bibeln som guide

Följ med på en unik resa till Israel och se platser som mycket sällan är med på andra resor. Platser som öppnar upp kopplingen mellan den hebreiska bibeln, vårt Gamla testamente och Nya testamentet. På denna resa är det den första delen av bibeln som är vår ledsagare.

OBS! Vissa dagar går vi upp till ca. 5km.

Dag 1 4/4 Torsdag  Ankomst till Ben Gurion flygplats där guide och buss möter oss för att köra ca en timmes resa till Ashdod, söder om Tel Aviv. Där blir det tillfälle att ta ett dopp i Medelhavet.

Dag 2 5/4 Fredag  I Ashdod besöker vi  ett lärorikt museum över den filisteiska kulturen som upphörde ett par århundraden före vår tideräkning. Bussen kör sedan sydöst, genom Negev  till det antika Tel Sheva, nära den moderna staden Beer Sheva. Där, grävde bland annat Abraham en brunn och slöt ett fredsförbund med  Avimelek (1 Mos 21:27-33). En halvtimmas resa därifrån ligger Tel Arad. Därifrån drog kungen av Arad ut för att anfalla Israels barn under intåget i det förlovade landet. (4 Mos 21:1) I Tel Arad finns också landets enda israelistiska helgedom från första templets tid.  Vi kör ner till Döda havet och passar på att bada i Döda havets 33% salthaltiga vatten och tar in på ett kibbutzhotell i närheten.

Dag 3 6/4 Lördag Vid Döda Havets nordvästra strand hittades 1947 vad som kom att kallas 1900-talets största arkeologiska fynd, Döda havs-rullarna. De har fått mycket stor betydelse för bibelsyn och bibelforskning världen över. Därifrån fortsätter vi till Jeriko och en utsiktspunkt över den kulle som är den antika staden och läser om Josuas erövring av den i Josua 6. Vi reser sedan till Jordanfloden som utgör gränsen mellan och Israel och Jordanien. Där finns en plats som sammanknippas med Gilgal, där Israels folk gick över floden under Josuas ledning. (Jos 3) Detta är också platsen för Elias himmelsfärd och Jesu dop. På eftermiddagen kör vi upp till Galileen och till Tiberias för övernattning.

Dag 4 7/4 Söndag Idag besöker vi tel Megiddo i Jezreelslätten. Här i närheten har många slag stått mellan olika härar i historien. Megiddo kallas i Uppenbarelseboken för Harmageddon. (Upp 16). Vi besöker sedan platsen på Karmelberget som är sammankopplad med Elia och Baalsprofeterna. (1 Kung 18). Dagen avslutas i naturreservatet Dan där de bäst bevarade lämningarna i landet från det delade rikets tid finns. Vi sover även denna natt i Tiberias.

Dag 5 8/4 Måndag Vi börjar resan mot Jerusalem och på vägen ser vi Ayalons dal där Josua kämpade mot koalitionen av amoreiska kungar då solen stod stilla. (Jos 10) Vi besöker Ella-dalen där slaget mellan David och Goliat stod och den unika staden från kung Davids tid, Saararim. (1 Sam 17:52). I Jerusalem besöker vi det arkeologiska delen av bibliska fynd i Israels Museum. Där finns också Döda Havs-rullarna bevarade och därtill en modell över Jerusalem under andra templets tid. Innan vi kör till hotellet stannar vi till vid utsiktspunkt över staden från syd för en kort genomgång av stadens brokiga historia.

Dag 6 9/4 Tisdag Förmiddagen spenderas  i Davids stad, där landets kanske allra viktigaste arkeologiska utgrävningar sker och bibeln kommer till liv på ett mycket tydligt sätt. Vi kör sedan till Kettef Hinnom, platsen där de äldsta bibliska versarna; den prästerliga välsignelsen hittades 1979. Sedan vandrar vi genom Hinnoms dal, det bibliska Gehenna. Dagen avslutas i Trädgårdsgraven med en andakt.

Dag 7 10/4 Onsdag Ca 40 norr om Jerusalem ligger Silo, platsen där arken stod i 369 år enligt talmud. Det är sällsamt att få befinna sig på denna historiska plats. Tillbaka i Jerusalem går vi innanför murarna och besöker Ariels museum över första templets tid och ser den breda muren byggd av Kung Hiskia (2 Krön 32:5). Här i Judiska kvarteren ska vi också besöka Tempel Institutet där man får en närupplevelse om hur tempeltjänsten gick till. Dagen avslutas vid Västra muren . Övernattning i Jerusalem.  

Dag 8 11/4 Torsdag Avresa

 

OBS! Vissa dagar går vi upp till ca. 5km.

Reseledare: Resan leds av Anders Sjöberg, känd från TV, präst, teolog, författare, vandrare och inte minst en erfaren reseledare i Det heliga landet.

Lokal svensktalande guide är Irén Kärrbrant med specialintresse i arkeologi och Israels nutida historia och med stor erfarenhet av svenska, kyrkliga grupper.

Allt detta ingår:  Reguljärflyg Arlanda/Köpenhamn -Tel Aviv, del i dubbelrum, 7 nätter med frukost och middag, alla entréer och utflykter enl. program,
lokal svensktalande guide och svensk reseledare.
Detta ingår inte: Avbeställningsskydd, reseförsäkring, måltidsdrycker, dricks till chaufför och lokalguide.

Status:
Fullt