Pilgrimsresa i St Ignatius fotspår

S:t Ignatius av Loyola har haft stor betydelse i kyrkans historia. Inte minst har hans ”andliga övningar” berört och påverkat livet för tusen och åter tusen människor. I vår tid har Ignatius blivit återupptäckt. Många retreatgårdar i Sverige och i Norge hämtar inspiration från Ignatius andliga övningar. Allt fler svenskar och norrmän har också följt Ignatius andliga övningar under en 30-dagars retreat, uppdelat på några kortare retreater, eller som andliga övningar i vardagen. På den här resan får vi bekanta oss med flera av de platser som var viktiga för Ignatius av Loyola och som formade honom och hans undervisning.

Dag 1 Våra flyg till Spanien avgår från Stockholm och Köpenhamn på kvällen. Vår buss tar oss till hotellet i Loyola.

Dag 2-4 Under dagarna i Loyola kommer vi att bekanta oss med miljön där Ignatius växte upp. Vi får se hans hem och det rum där han tillbringade lång tid som konvalescent efter en krigsskada. Vi kommer också att ha tid för stillhet och reflektion i ignatiansk anda. Vi bor i närheten av Ignatius födelsehus, och kyrkan som byggts där. Dessa dagar ingår även lunch.

Dag 5 Idag besöker vi Aranzazu, en pilgrimsplats som var viktig för Ignatius. Sedan far vi vidare till Pamplona där allting började med en övermodig Ignatius och ett skadat ben. Från Pamplona åker vi till Javier, platsen där S:t Francis Xavier föddes. Xavier blev en av jesuiternas mest namnkunniga missionärer i Asien. Natten tillbringar vi sedan i Jaca. Ca 30 mil

Dag 6 Vi lämnar Jaca för att under dagen besöka Montserrat och Manresa. Benediktinklostret Montserrat är en gammal pilgrimsort som även Ignatius besökte. Har vi tur så sjunger den berömda gosskören i kyrkan. Klostret är även känt för sin Madonna. Manresa är en stad där Ignatius vistades en längre tid, och där han sammanställde stor del av ”De andliga övningarna”. Middag och inkvartering i trakten av Manresa.Ca 32 mil.

Dag 7 Vår pilgrimsresa närmar sig sitt slut meninnan vi flyger hemåt hinner vi besöka någraplatser i Barcelona som är förknippade med
Ignatius.Hans svärd och huset där han bodde finns här. Det blir också fri tid för egna upptäckter i denna trevliga stad.

Dag 8 Förhoppningsvis finns det mycket att bära med sig in i den fortsatta vandringen genom livet. Nu blir det dags att ta farväl av Spanien och flyg från Barcelona tar oss tillbaka till Landvetter resp. Arlanda.

Allt detta ingår: Buss- och flygresa, logi i dubbelrum på mellanklasshotell, 8 frukostar, 2 luncher och 7 middagar, utflykter och entréer enligt program, reseledare, resemoms.