Luther-Bach-resa 24-28/8

En resa till och tillsammans med Johann Sebastian Bach och Martin Luther – en teologisk musiker och en musikalisk teolog. De levde och verkade i samma del av Tyskland och kom med sina idéer att påverka kyrkans tänkande och dess musik på ett sätt som är tydligt för oss än idag. En kulturell resa med många olika ingredienser. Vi kommer att besöka flera orter där de levde och verkade och lyssna till några av de orglar som Bach kom i beröring med. Vi får en unik upplevelse när Jan H spelar på kända orglar och vi rör oss i trevliga städer i vackra Thüringen. Som musikalisk ciceron leder oss kände organisten Jan H Börjesson, tidigare i S:t Pauli församling i Göteborg, numera i Kalmar Domkyrka och orgelsakkunnig. Reseledare och teolog är prosten Carl Magnus Adrian, tidigare bl a kyrkoherde i S:t Pauli församling i Göteborg.

24/8
Bussen börjar rulla från Lund/Malmö och på Kastrup hämtar vi de som kommit med anslutningsflyg norrifrån. Vi tar färjan från Gedser till Rostock och bussen rullar vidare söderut. Vi bor första natten på trevliga Landhotel im Fläming. Ca 53 mil.

25/8
Vi börjar dagen i Wittenberg, som är en viktig stad i Luthers liv. Vi besöker Slottskyrkan, Stadskyrkan och Lutherutställningen i Lutherhaus. Sedan går färden till Leipzig där vi börjar med en lunchpaus. Bach verkade i både Thomaskyrkan och Nikolaikyrkan. Thomaskyrkan är den mest kända Bach-kyrkan, Nikolaikyrkan spelade en avgörande roll vid de fredliga demonstrationer som ägde rum här före murens fall. Det finns möjlighet att avnjuta lördagens Motette, en körkonsert i Thomaskyrkan (med reservation för ändringar). Vi stannar till i Störmthal, där en av de få orglarna finns bevarade som Bach själv spelat på. Med hjälp av Jan H och orgeln lyssnar vi på ljuva toner och fortsätter sedan till Best Western Hotel Jena. Ca 20 mil.

26/8
Dagens första mål är den vackra borgen Wartburg. Vi gör en rundvandring i de vackra salarna och vi ser förstås också Lutherstube, Luthers rum där han arbetade med översättningen av Nya Testamentet. I Eisenach, Bachs födelsestad, besöker vi Bachs födelsehus och museum innan vi åker till Thüringens huvudstad, Erfurt. Här finns Augustinerklostret, där Luther avgav sina munklöften.Vi ser också Erfurter Dom, den mäktiga katedralen, och vandrar genom den trevliga Altstadt med bl.a. många vackra hus och den kända bron Krämerbrücke. Sedan återvänder vi till hotellet i Jena. Ca 22 mil.

27/8
På förmiddagen anländer vi till slottet Altenburg där vår egen organist trakterar den berömda Bachorgeln. Sedan åker vi till Dresden, en intressant och vacker stad med många sevärdheter. Där får vi höra och bekanta oss med den mäktiga orgeln i Hofkirche, en av G Silbermanns största orglar. Det blir tid för lunch och möjlighet att själv bese Dresdens gamla, fina stadsdel med bl.a. den nyuppförda Frauenkirche. Efter detta givande besök åker vi norrut till vårt fina hotell nära Berlin. Ca 35 mil.

28/8
Vi styr hemåt. Via Rostock kommer vi till Danmark och är snart tillbaks i fosterlandet. Ca 51 mil.

Vi reserverar oss för ändringar i programmet på grund av tillträde till kyrkorna och eventuella förrättningar i kyrkorna.


Muskalisk ciceron: Jan H Börjesson, Organist


Reseledare och teolog: Carl Magnus Adrian, prost

Pris: 7 195:-     Enkelrumstillägg: 995:-

Allt detta ingår: Bussresa, logi i dubbelrum med frukost, 4 middagar, utflykter,
guidade rundturer och entréer enligt program, reseledare, resemoms.

Status:
Fullt