Malta i Paulus fotspår

Det finns knappt någon annan plats på jorden där det, på en yta som Orust, finns så många minnesmärken från mänsklighetens alla perioder - från stenålder till nutid. Malta är ett gammalt feniciskt ord som betyder "tillflykt". Och genom århundradena är det många som sökt sig hit, lockade av öns skyddade hamnar och strategiska läge i Medelhavet, mitt mellan Sicilien och Nordafrika. Efter fenicierna har en mängd folkslag tidvis styrt ön: kartager, romare, araber, korsriddare, fransmän och senast britter har alla någon gång varit Maltas herrar. Aposteln Paulus har satt så stor prägel på Malta. År 60 förliste hans skepp utanför Maltas kust. Lokalbefolkningen tog sig an de skeppsbrutna med ”osedvanlig gästfrihet” (Apg kap 27-28). Hans närvaro och gärningar under de tre månader han tillbringade på Malta lade grunden till den djupa och bestående kristna övertygelse som återfinns än idag hos det maltesiska folket. Dessutom talar nästan alla engelska och tur är väl det, med tanke på att det maltesiska språket är en klar utmaning att ens uttala, än mindre tala eller förstå!

Dag 1. Vårt flyg från Arlanda till Malta landar på kvällen. Transport till det förnämliga Cavalieri Hotel **** som ligger precis vid stranden i S:t Julians där vi serveras välkomstmiddag.

Dag 2. Vi ägnar hela dagen åt Maltas befästa barockhuvudstad Valetta, som grundades av johanniterriddarna 1566 efter turkarnas belägring. Vår svenskspråkige guide som är bofast på ön tar oss genom de livliga gatorna till Barracca Gardens, med sin fantastiska utsikt över Grand Harbour, sedan vidare till stadens höjdpunkter som S:t Pauluskatedralen, Malteserriddarnas berömda sjukhus ”Sacra Infermeria”, Stormästarens palats, riddarnas magnifika kyrka - S:t Johns Co-Cathedral där vi kan beskåda Caravaggios mästerverk ”Johannes döparens halshuggning”. Vi får ta del av ett välgjort bildspel som presenterar riddarordens ryktbara historia från Jerusalem, Rhodos till dagens Malta.

Dag 3. Idag beger vi oss till Maltas forna huvudstad Mdina, vars arabiska namn betyder ”den muromgärdade staden”. Det vilar en fridfullhet över denna lilla stad i det inre av Malta som beskrivits som världens bäst bevarade medeltidsstad. Här har vi en fantastisk utsikt över hela ön. Vi besöker S:t Pauluskatedralen, som är det förnämsta exemplet på den maltesiska barocken. Under kyrkan finns Paulus katakomber där aposteln bodde en tid under sina tre månader på ön. Efter lunch besöker vi grannbyn Mosta vars Mariakyrka har den tredje största kupolen i världen, och den är berömd tack vare en incident som inträffade under andra världskriget: 1942 genomborrade en bomb kupolen, landade på kyrkans golv och rullade iväg utan att explodera! Kyrkan var välfylld och samtliga överlevde. Bomben finns nu att beskåda i ett litet museum i anslutning till kyrkan. Vi rundar av dagen med en hänförande promenad vid Dingli-klipporna på öns södersida där marken sluttar ner från oerhörda 220 meters höjd. Kvällen är fri för egna strövtåg i S:t Julians.

Dag 4. Idag upptäcker vi de De tre städerna: Vittoriosa, Cospicua och Senglea som hyser många spännande byggnader och kyrkor. Vi tar en båttur med en typisk maltesisk “fregatina” i Grand Harbour och får se både Valetta som De tre städerna från sjösidan. Vi besöker S:t Laurentius kyrka och oratorium som ursprungligen var Johanniterordens första kyrka, innan man byggde Valletta och Saint John's Cathedral. I en monter i S:t Josefs kapellet finns en hatt och ett svärd som tillhört stormästare Jean de la Valette, Vallettas grundare. Vi besöker sedan de megalitiska templen i Hagar Qim som med sina höga 20-tons stenblock vittnar om öns tidigaste storhetsperiod för 5000 år sedan. Tempelområdet finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Dag 5. Idag gör vi en halvdagsutflykt till norra delen av ön och S:t Pauls Bay. En liten båt tar oss ut till den lilla ön S:t Paul där Paulus tog sig i land efter skeppsbrottet. En ståtlig staty av apostlafursten pryder platsen. Vi fortsätter sedan till Mellieha som ligger högt på en bergshylla med strålande utsikt över hela bukten. Här ligger Maltas viktigaste pilgrimsmål, "Vår Fru av Melliehas Helgedom". Staden har en 2 km lång sandstrand så för den badsugne finns möjligheten att stanna här och på egen hand ta sig tillbaka till hotellet.

Dag 6. Idag tar vi färjan över Cominokanalen till den oemotståndliga grannön Gozo. Här är tempot lugnare och grönskan mer frodig än på huvudön. Vi besöker huvudstaden Victorias befästningsverk, Ggantijatemplen som är äldre än både pyramiderna och Stonehenge, Ta Pinu-basilikan och Domen i Xewkija. Turen går sedan vidare till Dwejra Point, där bryter havet en tunnel genom berget och bildar en badbar liten insjö. Vi njuter här av naturens skönhet innan återresan till Malta och vårt hotell.

Dag 7. Denna dag är fri för egna strövtåg eller avkoppling vid hotellpoolen. Frivillig utflykt: Heldagsutflykt med den 26 m långa segelbåten Fernandes till Gozo och Comino. Lunchbuffet serveras ombord. Efter lunch ankrar vi båten i den Blå Lagunen som med sitt kristallklara vatten är ett eldorado för dykare. Simfötter och snorklar kan lånas. På kvällen serveras vi en festmåltid under 400-åriga valv i byn Casal Curmi il-Fornaro på den maltesiska landsbygden.

Dag 8. Till sist besöker vi öns största marknad i den pittoreska fiskebyn Marsaxlokk, där kajen är kantad med båtar målade i de traditionella röda, blåa och gula färgerna och som alla har Osiris öga målat i fören. Det ger en färgsprakande kulör till den stillsamma viken som en gång i tiden var platsen för den turkiska invasionen under den stora belägringen år 1565. Här får vi tid att på egen hand strosa runt på marknaden och lunch kan intas på någon av fiskkrogarna i byn. På kvällen lyfter vårt plan och snart vi är hemma.

Trevlig resa, och Mehrba (välkommen) till Malta!

I priset ingår:
Flygresa T/R, logi 7 nätter i dubbelrum på 4**** hotell, 7 frukostar och 6 middagar, rundresa enligt program i buss med aircondition, entréer och lokal svensktalande guide, svensk kaplan & reseledare.