Norge - Helgelandskysten med Trondheim 1-7 juli

Pilgrims-, kultur- och naturresa på öar, i kyrkor, bland fiskare över Norska havet under polcirkeln i Helgeland, Norge.

Största delen av denna resa besöker vi öar ute i Atlanten där man har funnit de kanske äldsta boplatserna i Norden. Vår färdledare, Sven Hagberg, tjänstgjorde under våren 2018 som präst i detta särpräglade landskap. Han låter oss möta både det rika historiska arvet i bygden och en levande skärgårdsmiljö med fiskeindustri och aktiva kommuninvånare.
Vi hinner också besöka Trondheim och Nidaroskatedralen innan vi åker tillbaka hemåt efter en intressant resa.
Detta är en unik resa. Vi flyger, har många båtfärder, åker lokalbuss, går till fots och har en del sträckor i chartrad buss. Vi bor på boenden av olika karaktär. De flesta nätterna är på bra norska hotell, men vid något ställe ute på öarna delar vi fyrbäddsrum i ett enklare boende. Middag ingår alla kvällar utom den första. Vissa dagar ingår lunch, andra dagar blir det lunch på egen hand, eller möjlighet att köpa med sig ett ”matpakke” (matsäck).
Norge är ett av de länder i Europa som har högst kostnadsnivå. Vi har försökt att göra denna resa så attraktiv som möjligt med enastående miljöer, mycket båtfärder och en unik miljö, samtidigt som vi gjort vad vi kan för att undvika onödigt högt pris genom att t.ex. välja lokalbussen vid något tillfälle istället för att hyra in en egen buss.

Måndag 1 juli
Idag börjar vi vår resa mot en för många okänd del av Norge. Flyget från Stockholm och Köpenhamn tar oss till Oslo där vi strålar samman för att flyga gemensamt till Bodö. I Bodö blir det tid att äta lunch och att köpa matsäck till kvällen. Sedan börjar vår färd med Hurtigbåten – Nexen till Traena. Under den fem timmar långa resan bland öarna utmed norska kusten får vi många vackra vyer. Ombord finns en cafeteria, och det blir möjlighet att äta den inköpta ”matpakken”. På kvällen ankommer vi till Traena där vi tar in på Gjestegarden.

Tisdag 2 juli
Idag tillbringar vi större delen av dagen i Traena kommun, längst ut i Atlanten. Denna lilla kommun har ca 450 invånare. Vi får här höra om hur det är att bo och leva i denna lilla kommun långt ut i Atlanten. Under förutsättning att tidtabellen för sommaren 2019 blir bra för oss, kommer vi även att besöka grannön Sanna där man har funnit kanske de äldsta boplatserna i Norden. Petter Dass har fått ett kapell uppkallat efter sig, vilket vi besöker. Idag ombesörjer Gjestegarden vår lunch, vilken ingår i resans pris. På eftermiddagen fortsätter vi med båt till Lovund. På Lovund väntar middag på Lovund hotell, där vi bor på hotellet med en fantastisk havsutsikt.

Onsdag 3 juli
På Lovund finns hundratusentals lunnefåglar. Vi kommer att göra en vandring på ön, där vi också räknar med att få se en hel del av dessa fåglar. Lovund har Norges största laxodling som vi besöker. Lunch idag blir på egen hand. Kanske köper du med dig en matsäck från hotellet och intar den med utsikt över havet.
Efter att tillbringat dagen på Lovund åker vi vidare med båten till Onöy och fortsätter till Luröy. Där kommer vi att bo på Rådhusplassen, ett enklare boende med flerbäddsrum, mitt i den norska övärlden. Middag serveras på Rådhusplassen. Vi kan nog räkna med att det blir mycket fisk de här dagarna.

Torsdag 4 juli
Idag kommer vi att vandra i den fascinerande naturen på Luröy. Någon kilometer från Rådhusplassen finns Luröygården som vi besöker. Luröy kyrka och fiskehistoria finns också på programmet. Lunch intas på egen hand, troligen på Luröygården. Efter att ha tillbringat större delen av dagen på Luröy intar vi middag innan båten tar oss till hotellet i Sandnessjöen dit vi anländer ganska sent.

Fredag 5 juli
Dönna och Heröy står på dagens besökslista. Vi tar båten till Heröy där vår buss för dagen möter oss. Här kommer vi att besöka Alstahaug Kirke, en 1100-talskyrka i den norska övärlden. På slutet av 1600-talet var Petter Dass kyrkoherde här. Han var även poet och psalmförfattare. Idag ingår en gemensam lunch i priset. Ett nybyggt museum i spännande arkitektur låter oss göra bekantskap med Petter Dass värld innan vi fortsätter med båt i övärlden. Från kajen tar vi sedan ”rutebussen”, linjetrafiken, till Brönnöysund där hotellet väntar oss med middag.

Lördag 6 juli
Här avslutas vår resa i Helgelandskysten, men vi har kvar ett par dagar på vårt program. Idag kommer vi att åka buss på Kystriksveien, RV17, söderut till Trondheim. Kystriksveien är ett resmål i sig med vackra vyer, färjetransporter, hav och land. Det blir ett stopp för lunch under vägen och till kvällen kommer vi till Clarion Hotel & Congress i Trondheim där vi får middag och en natts vila.

Söndag 7 juli
Nidarosdomen i Trondheim är Nordens näst största domkyrka, ett välkänt vallfartsmål genom seklerna, gravkyrka för Olof den Helige och kröningskyrka för de norska kungarna. Vi besöker kyrkan och hoppas kunna finnas med på gudstjänsten där. Trondheim är ett pilgrimsmål och vi räknar med att kunna besöka pilgrimscentret i Trondheim. På sen eftermiddag hämtar bussen oss och kör till flygplatsen i Trondheim där våra direktflyg tar oss tillbaka till Arlanda respektive Kastrup efter en mycket annorlunda och innehållsrik resa.

Bra att tänka på:
Detta är en resa som inte liknar någon annan vi har i programmet. En lätt packning rekommenderas. Det är bra att tänka på att ha med sig lämplig klädsel vilket även innefattar vandringsskor/kängor och regnkläder. Vi kommer en del dagar att vandra på öarna vilket fordrar normal kondition och rörlighet. Det kan vara praktiskt att ha en termos och en liten ryggsäck med sig. Vädret är svårt att förutsäga. Det kan vara varmt och soligt, men också bli en del kalla vindar. Det är ljust ute hela dygnet. Enkelrum kan inte erbjudas natten 3-4 juli utan då bor vi i flerbäddsrum.

Pris: 17.430:-, tillägg för flyg från Köpenhamn: 550:-, enkelrumstillägg: 2.250:-


Reseledare:
Kh Sven Hagberg.
Tidigare kyrkoherde i bl.a. Aneby, Vaksala (Uppsala) och Vetlanda
Tjänstgjorde under våren 2018 som präst i just detta område i Norge.

Helgelandskysten - Infoblad att ladda ner

I resan ingår:
Reguljärflyg från Arlanda/Kastrup till Bodö och åter från Trondheim. Del i dubbelrum (med undantag av en natt) 6 frukostar, 2 luncher och 5 middagar. Alla transporter med båt och buss i Norge. Entréer och utflykter enligt program. Reseledare/kaplan samt resemoms.

 

Pris från:
16 930:-
Dagar:7
Reguljärflyg från Arlanda/Kastrup till Bodö och åter från Trondheim. Del i dubbelrum (med undantag av en natt) 6 frukostar, 2 luncher och 5 middagar. Alla transporter med båt och buss i Norge. Entréer och utflykter enligt program. Reseledare/kaplan samt resemoms.
Tillägg flyg från Köpenhamn: 550:-
Boka resa

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/7Flyg från ArlandaNorge - Helgelandskysten med TrondheimMer än 816 930:-Boka
1/7Flyg från KöpenhamnNorge - Helgelandskysten med Trondheim817 480:-Boka