Portugals helgedomar med Lissabon och Fátima

Denna pilgrimsresa går till underbara Portugal. Vi bor i huvudstaden Lissabon och i Fátima som är en av världens viktigaste marianska vallfartsorter med över 4 miljoner pilgrimer årligen. Därifrån gör vi dagliga utflykter tillsammans med vår präst och svensktalande lokala guide till bl a de tre kloster som står på UNESCOS världsarvslista – cistercienserklostret i Alcobaca, dominikanklostret i Batalha & tempelriddarnas Tomar. Sista dagen tillbringas i pittoreska Názare vid kusten med sol & bad. Varje kväll finns möjlighet att delta i rosenkransbönen & ljusprocessionen i Fátima.

Dag 1. Ankomst till Lissabon på sen eftermiddag. Vår representant hälsar oss välkomna till Portugal. Transfer till vårt centralt belägna Hotell Altis Park**** där vi får välkomstmiddag.
Dag 2. Heldagstur i Lissabon med vår svenskspråkiga guide. På sen eftermiddag kör vi de ca 12 milen norrut till Fátima där vi ska bo fem nätter på Hotell Estrela de Fátima**** som ligger 50 m från entrén till sanktuariet. Gemensam middag.
Rosenkransen beds kl 21.30 och därefter börjar ljusprocessionen.
Dag 3. Utflykt till byn Aljustrel där de tre herdebarnen Lucia, Francisko och Jacinta växte upp. Vi besöker platsen där Ängeln talade till barnen samt platsen Valinhos för uppenbarelsen 19 aug.
Gemensam middag på kvällen.
Dag 4. Utflykt till dominikanklostret i Batalha och cistercienserklostret i Alcobaca som både står på UNESCOs världsarvslista.
Gemensam middag på kvällen.
Dag 5. Utflykt till tempelriddarnas spektakulära kyrka och kloster i Tomar som också är världsarv. Därefter besöker vi den mäktiga borgen med ringmur i Obidos.
Gemensam middag på kvällen.
Dag 6. Heldag i Názare vid havet. Vi besöker den kända pilgrimskyrkan Nossa Senhora da Nazaré från 1182. Názares stränder erbjuder några av Atlantens bästa surfingsmöjligheter.
Gemensam middag på kvällen.
Dag 7. Tidig frukost och transfer till flygplatsen och efter några timmar är vi hemma igen.

Ca pris: 9000 kr per person

Allt detta ingår: direktflyg med TAP från Stockholm och Köpenhamn till Lissabon, buss hela resan, del i dubbelrum på 4****hotell med halvpension med vatten & vin, dagliga utflykter, alla entréer enligt program, svensktalande lokalguide dag 2-5, kaplan, daglig mässa på svenska, EU-moms.


Reselitteratur: Barnen i Fatima av Mary Fabyan Windeatt, inbunden 160 sidor, 2008. Beställ hos Catholica Förlag

Fakta om Fatima

Sven Stolpe om Solundret i Fatima 13 okt 1917.

”Men samtidigt hände någonting, som alla kunde se, som beskrevs i mängder av artiklar och vittnesbörd, ja, som fotograferades, och som kom hela landet att stanna i häpnad. Det var det stora solundret i Fatima den 13 oktober 1917. Det har beskrivits av ett otal vittnen, icke minst anti-kristna. Regnet upphörde, solen kom fram, silverglänsande som månen. Så började solen med en oerhörd hastighet svänga runt sig själv, som ett eldhjul, och utsände samtidigt gula, gröna röda blå och violetta strålar, som dränkte moln, träd, berg, jorden och den oerhörda folkmassan i sina fantastiska färger. Ett tag stannade solen; så började skivan rotera på nytt. Människorna kastade sig på knä i jubel eller panik. Detta fenomen sågs av kanske 70 000 personer. Det kunde iakttagas också av personer, som befann sig fem kilometer från platsen. Det har beskrivits bl. a. av den antikristne redaktören för den av frimurarna dominerade dagliga tidningen ”O seculo”. Denna tidning hade ivrigt förlöjligat uppenbarelserna, men händelserna väckte ett sådant uppseende, att chefredaktören själv, Avelino de Almeida, for dit som reporter den 13 oktober. Artikeln redogör korrekt för händelserna och slutar:
”Det återstår för kompetenta bedömare att uttala sig om solens danse macabre, denna sol, som i dag i Fatima har tvingat fram ett Hosianna ur de trognas bröst, och som naturligtvis – det intygar trovärdiga  vittnen – också har gjort ett starkt intryck på fritänkare och andra personer, som inte intresserar sig för religiösa frågor, men som hade infunnit sig på denna nu berömda plats.”

Ur essaysamlingen Vadstena och andra studier(1949) Albert Bonniers förlag)


 

Fakta om Fatima

Sven Stolpe om Solundret i Fatima 13 okt 1917. ”Men samtidigt hände någonting, som alla kunde se, som beskrevs i mängder av artiklar och vittnesbörd, ja, som fotograferades, och som kom hela landet att stanna i häpnad...Läs mer