Resa Spanien

Det är enklare att resa än vad vi tror, trots Corona! Här kommer en reseberättelse från vår ekonomichef Kenneth som reste till Spanien i september.

Resan gick till Torreveija och flyget företogs Kastrup-Alicante t/r med Norwegian.

Vi åkte bil över bron som vanligt, inga kontroller alls och anlände till Kastrup på ”vanligt sätt”. På med munskyddet när vi gick in på flygplatsen.

Sedan allt precis som vanligt med incheckning etc. En hel del affärer öppna och efter incheckning satte vi oss på en restaurang för att invänta avgång och där kan man ta av munskyddet. Sedan boarding med munskydd på. Boeing 737:a, ungefär halvfylld med majoriteten 65 + som ändå gärna reser nu! Service precis som vanligt med mat (mindre förtäring) och dryck. Upplevde inget större obehag vad gäller munskyddet, som man ska ha på förutom när mat och dryck ska inmundigas förstås.

Planet i tid och vid ankomst till Alicante (Spanien) ska man uppvisa ett ”friskhetsintyg”, https://www.spth.gob.es/. Denna kan läsas ned som en app och ifylls tidigast 2 dagar före avresa med lite uppgifter om sig själv, några Covidfrågor och var man ska vara när man är i Spanien. Man får sedan en QR-kod och en bekräftelse till sin mail om man vill ha det på papper. Vid ankomst satt två personer vid varsitt skrivbord i ankomsthallen, där man bara scannade sin QR-kod, och sedan var alles klar.

Transferpersonal får inte gå in i hallen, fast det hade vår gjort ändå. Normalt står de precis utanför ankomsthallen.

Man måste ha munskydd på när man transporterar sig i Spanien, men man behöver inte ha det på restauranger, stränder eller golfbanorna.

Vid hemresa var proceduren precis som vanligt, med munskydd förstås. Även där var en hel affärer öppna på flygplatsen. Flyget halvfullt på vägen hem med. Landade en halvtimme före utsatt tid. Det är väl inte så mycket trafik i luften f.n.Vid ankomst till Kastrup var det passkontroll, vilket det även var när man passerade bron till Svedala igen.

Den trista delen var väl att se att det var så lite folk där vi var mot normalt och som påverkar många spanjorer så enormt, men de är såklart enormt tacksamma och serviceminded mot de få av oss som kommer ner för tillfället. Det blir i alla fall ett litet bidrag för dem.Lite ovant är det ju med munskydd för oss som inte är vana än, men om alternativet är att inte resa alls, upplevde vi inte att munskyddet är ett jätteproblem i sammanhanget.

Om jag skulle resa igen, definitivt, och nästa resa håller redan på att planeras i december.

Ett tips om ni ska inhandla munskydd på Apoteket, så säg att ni ska munskydd. Jag sa ansiktsmask, varpå expediten genast gick och hämtade flera olika ansiktskrämer och skulle börja berätta hur de ska insmörjas i huden, innan jag kom på att jag använt fel ordval.

Res på om ni har möjlighet och kan, det var härligt att känna planet lyfta igen efter nästan ett års väntan!

/Kenneth

Status:
Fullt