Pilgrimsvandring Spanien etapp 1

Vägen till Santiago de Compostela eller Camino de Santiago de Compostela är den populäraste vandringsleden. Caminon är urspungligen ett nätverk av antika pilgrimsvägar som sträcker sig över hela Europa och som strålar samman i Santiago de Compostela. När man i dagligt tal nämner Camino de Santiago menar man oftast Camino Frances som sträcker sig från St. Jean Pied de Port till Santiago de Compostela. Vi har delat upp den 80 mil långa sträckan i fyra delar. De har lite olika längd, första sträckan är t.ex lite kortare vilket kan vara strategiskt för den som tänkt vandra alla etapperna. Vi har också en kortare variant av etapp 4 för den som vill nå målet i Santiago och få pilgrimsdiplomet. Det finns alltså stora valmöjligheter att vandra på sitt eget sätt.

Vi ordnar resan på datum som passar er. Skriv önskat avresedatum i bokningen och även om ni har möjlighet att åka några dagar tidigare eller senare. Flygpriserna är riktpriser som vi nästan alltid kan hålla. Vi reserverar oss för att tillgången till biljetter kan innebära ett annat pris.

Etapp 1: Pilgrimsvandring på egen hand från St Jean Pied de Port till Estella
Pris utan flyg och transfer per person
Grundpris 5 890:-
Pension/ Hostel          dubbelrum   5 890:-    enkelrumstillägg  1505:- 
Mellanklasshotell       dubbelrum   6 450:-     enkelrumstillägg  1845:- 

I grundpriset ingår:
- logi i dubbelrum, Pension/Hostel, med du/wc på rummet
- frukost
- bagagetransport mellan hotellen - ett kolli per person,
- kartor och nödvändig dokumentation.
Mot tillägg:
- annat alternativ på boende

Boka till:
- Flyg och transfer per person vid 2 pers eller fler     6 950:-
- Flyg och transfer, tillägg vid 1 pers                              1500:-
Avgång från Arlanda eller Kastrup samt transfer från och till flygplatsen i Spanien
Vi ordnar också flyg från andra flygplatser. Notera önskemål i bokningen.
Flygpriset är preliminärt och beror på tillgång till biljetter vid vald avgång.

Bokning:
Boka genom att maila oss önskad avresedatum, samt namn och kontaktuppgifter så hör vi av oss.

Dagsprogram

Dag 1 Hemifrån till St Jean Pied de Port
På kvällen den här dagen är det ankomst till St Jean Pied de Port. Här väntar första nattens vila och är får man också de dokument som behövs för vandringen.

Dag 2 St Jean du Port till Roncesvalles. Ca 22 km
Där tre av de klassiska pilgrimsvägarna från Europa sammanstrålar börjar vandringen längs Caminon (pilgrimsleden). Från den medeltida staden på franska sidan av Pyrenéerna går vägen uppåt, förbi gränsstationen och Valcarlos till kapellet vid Ibaneta på 1057 meters höjd. Valcarlos har fått sitt namn efter Karl den Store som med sin här övernattade i Valcarlos. Logi i Roncesvalles. Här kan man i klostermuséet bl.a se Karl den Stores schackspel.

Dag 3 Roncesvalles till Zubiri. Ca 23 km
Vandringen i bergen fortsätter men idag går det mest nerför. Några hundra meter söderut syns ett medeltida stenkors, vilket det finns fler av längs hela vandringsleden. Vackra utsikter och flera byar passeras. Dagens mål, Zubiri, har rötter från 1000-talet. Själva namnet betyder Staden vid bron. Floden Arga flyter här.

Dag 4 Zubiri till Pamplona. Ca 22 km
Idag följer vandringen floden Arga fram till Larrasoaña. Några byar med intressant utformning passeras. Husen har 3 till 4 våningar. I den nedersta våningen håller husdjuren till. Färden fortsätter längs Arga till byn Zabaldica där man kan besöka den gamla 1100-talskyrkan. Över den gamla Magdalenabron kommer man fram till Pamplona. Här finns den stora katedralen som är väl värd ett besök. Den 7 juli firas San Fermin med tjurrusning på gatorna. San Fermin var Pamplonas förste biskop och blev halshuggen i Frankrike den 7:e juli år 303. Reliker efter honom finns i San Lorenzo-kyrkan.

Dag 5 Pamplona till Puente la Reina. Ca 25 km
Vandringen går nu mot sydväst. Landskapet består av skog och åker. Vinrankor skymtas utmed vägen.. Vid infarten till Puente la Reina står en modern staty föreställande den helige Jakob. Kyrkan Iglesia del Crucifijo är mest känd för sitt Y –formade krucifix.

Dag 6 Puente la Reina till Estella. Ca 20 km
Dags att lämna Puente la Reina över den medeltida bron, Puente de los Peregrinos, och ändra vandringsriktning mot väster. Under resten av dagens vandring passeras många medeltida byar och byggnader. Dagens mål är Estella där det finns gott om kyrkor.

Dag 7 Från Estella och hem
Nu är det dags att återvända till Skandinavien. Transfer från hotellet till flygplatsen och sedan flyg till Skandinavien.