Turkiet – Paulus och de sju församlingarna

Turkiet – en spännande blandning av öst och väst. Turkiet är också en betydande del av vår kyrkas historia. Vi trampar en del i aposteln Paulus fotspår och besöker flera av ”de sju församlingarna”. Det välbevarade Efesus är förstås en av höjdpunkterna.

Dag 1 Våra flyg avgår från Köpenhamn/Stockholm/Göteborg. I Istanbul möter vår representant som tar oss till vårt hotell. Middag.

Dag 2 Heldag i den stora, fantastiska staden Istanbul där vi ser de mest intressanta och viktiga platserna som Topkapi palatset – de Ottomanska sultanernas bostad, Blå Moskén – världsberömd för sina blå-gröna dekorationer, Grand Bazaar – den enormt stora basaren i Istanbul med mer än 4000 affärer, plus en del annat.

Dag 3 Vår buss hämtar oss och vi åker söderut längs den stora Marmarasjön. Vi pausar vid hästen i Troja och fortsätter sedan mot Alexander Troas, varifrån Paulus avseglade mot Europa. Middag och logi i Assos eller Ayvalik.

Dag 4 Dagens första besök blir Pergamon. Den som kanske sett det imponerande Pergamonaltaret (Satans tron) i Berlin kan, här på plats, se fundamentet och insupa atmosfären. Pergamon var ett centrum för utbildning och konst och hade ett av antikens största bibliotek. Vi kommer sedan till Izmir, det forna Smyrna. Vi besöker Polikarpkyrkan och letar upp vårt hotell.

Dag 5 Resan går vidare till Sardes. Här finns en delvis renoverad synagoga och här fanns också ett stort Artemistempel. Under romartiden var Sardes en betydande kristen stad. Vidare till Laodicea där vi får veta varför det står om ögonsalva i Uppenbarelseboken. Dagens slutmål är Pamukkale med sina vita, bomullslika kalciumklippor. Här blir det också fritt fram i hotellets termalbad.

Dag 6 Vi åker till Jungfru Marias hus utanför Efesus där det sägs att hon och aposteln Johannes bodde. Nu återstår Efesus, kanske resans höjdpunkt, en av de bäst bevarade antika städerna. Här finns teater, bibliotek, paradgata m.m. Ett bad kan kanske locka när vi sista natten bor i badorten Kusadasi vid havet.

Dag 7 Transfer till flygplatsen i Izmir för hemresa via Istanbul.