Pilgrimsvandring Caminon grupp 1-8/5 2020

Detta är resan för dig som vill pilgrimsvandra med ledare och kaplan. Från Sarria till Santiago de Compostela gör vi en vandring längs den fantastiska Caminon. Välj om du vill göra dagens vandring tillsammans med någon eller om du vill vandra vissa bitar i ensamhet. På kvällen blir det gemensam middag.

Åtta dagar på vägen till Santiago de Compostela. För samtal både med Gud, dina medvandrare och dig själv. Den mest populära vandringsleden för pilgrimer är "Vägen till Santiago de Compostela", eller Camino de Santiago de Compostela. Caminon är urspunglingen ett nätverk av antika pilgrimsvägar som sträcker sig över hela Europa och som strålar samman i Santiago de Compostela. Den mest populära vägen är Camino Frances som sträcker sig från St. Jean Pied de Port till Santiago de Compostela. Pilgrimer har vandrat här i det fascinerande och magiska landskapet i över tusen år. Vår pilgrimsvandring börjar i Sarria och avslutas i Santiago de Compostela.

Välj om du vill göra dagens vandring med gruppen och ledaren eller om du vill vandra vissa bitar i ensamhet. Du behöver inte bära din packning själv utan den transporteras till nästa hotell och du bär endast en dagryggsäck med det du behöver under dagen. På kvällen blir det gemensam middag.

1/5  Hemifrån till Sarria
Vi reser från Arlanda resp. Kastrup och vi når Santiago de Compostela via byte i Madrid. Vid ankomsten till flygplatsen i Santiago möts vi och har transfer till hotellet i Sarria där vi bor första natten. Vår resväska kommer att transporteras från hotell till hotell så det är bara en dagryggsäck som vi behöver under dagarna. Packa den med vatten, snacks, plåster, strumpor, keps/solhatt m.m.

2/5  Sarria till Portomarin ca. 24 km
Vandringen börjar och vi går västerut genom härlig ekskog. Under dagarna vandrar vi antingen tillsammans i smågrupper eller så väljer man att vandra enskilt. Så småningom går vandringsleden genom öppna landskap med åkrar och ängar. Vi passerar genom ett flertal mindre byar på vår vandring mot dagens etappmål Portomarin. Under 1950-talet dämde man upp floden här, vilket fick översvämningar som följd. Alla byggnader som var värda att bevaras märktes och flyttades sten för sten. Bl.a. så flyttades hela S:t Nikolaikyrkan på detta sätt. Gemensam middag på hotellet och sedan väntar sängarna som bjuder på en god natts sömn.

3/5  Portomarin till Palas de Rey ca. 24 km
Vi vandrar vidare och landskapet består nu av åkrar, floder och skog. Lägg märke till de speciella torkladorna längs vägen som kallas för ”los hórreos”. De kommer att följa oss ända fram till målet. Det är tätt mellan byarna under dagen så det är lätt att fylla på vatten och sitta ner och vila en stund för de som vill. Vi når Palas de Rey och vårt hotell. Innan den gemensamma middagen på hotellet så kanske det är läge att se om och plåstra om eventuella skavanker.

4/5  Palas de Rey till Arzúa ca. 29 km
Vi går genom jordbruksbygd och skogsområden. Skogen består bl.a. av eukalyptusträd och snart

får vi även se korkek och ask. Under dagarna stannar vi upp gruppen för att samla oss för andakt. Vi anländer till Arzúa och här ansluter Camino del Norte, den norra vägen till Santiago. Vid det här laget kommer vi att hälsa på och prata med många vandrare utmed vägen som går samma väg. Det är oerhört berikande och spännande att ta del av andras liv och mål med vandringen. Vi samlar oss sedan för middag på hotell. Ännu en etapp avklarad med spännande möten och samtal utmed vägen.

5/5  Arzúa till Lavacolla ca. 29 km
Frukost och sedan dags för den sista långa etappen då morgondagens etapp är den kortaste. Nu blir det mycket eukalyptusskog med lite inslag av enstaka byggnader eller några byggnader i grupp. Vid Lavacolla finns en rondell och här kan vi se en modern staty av en pilgrim. Vi äter en gemensam middag och reflekterar över dagens vandring.

6/5  Lavacolla till Santiago de Compostela ca. 11 km
Nu har vi drygt 5 km till Monte do Gozo. Här kan man för första gången under vandringen

se tornspirorna på katedralen i Santiago. Väl framme går vi in i katedralen och får se silverskrinet som är Sankt Jakobs grav. Katedralen i sig innehåller dessutom fantastiskt mycket annat som naturligtvis är mycket sevärt. Ett tips är att försöka gå till pilgrimsmuséet innan man besöker själva katedralen. Här finns nämligen rik information om katedralen. Pilgrimsmässa hålls varje dag. Väl ute ur katedralen kan vi gå till pilgrimskontoret för att hämta ut beviset på att vi genomfört vandringen genom att visa upp pilgrimspasset med stämplar som visar att vi gått minst 100 km. Vi firar ”målgången” med att äta en välförtjänt och god middag tillsammans innan vi sträcker ut oss och somnar gott.

7/5  Fri dag i Santiago
En hel dag till egen disposition i Santiago de Compostela. Gemensam middag på hotellet.

8/5  Hemresa
Idag avslutas denna fantastiska pilgrimsvandring med tidig transfer till flygplatsen för resan hem.

Pris per person: SEK11.775:-

I priset ingår: flyg Stockholm/Köpenhamn-Santiago t/r, transfers flygplats till hotell och åter, transport av bagage mellan hotellen, boende del i dubbelrum, halvpension (frukost och middag), pilgrimspass, svensk kaplan och reseledare, resemoms.

Enkelrumstillägg: SEK1.995:-

Reseledare och kaplan: Lars-Bertil Florén, van vandrare, reseledare, pastor och folkhögskolelärare.

Status:
Fullt