Armenien/Georgien

Sedan flera år tillbaka arrangerar Exodus Resor resor till den ovanliga destinationen Armenien.

I detta udda land, med sin intresanta historia, finns mycket att uppleva. Det har en fantastiskt vacker och annorlunda natur. Det finns mycket bergstrakter. Bergen är inte så branta och vilda  utan har istället en mer mjuk karaktär.

Landets historia sträcker sig tillbaka till Urartu-riket ca 1000 f.kr. Armenien blev det första landet i världen som antog kristendomen som statsreligion. Befolkningen har under historiens gång fått utstå mycket av krig, ockupation, folkmord etc. Trots detta har människorna en öppen och mycket gästvänlig attityd. Det är ett kulturfolk med framtidstro, frihetslängtan och oberoende.

Följ med på en av våra gruppresor till Armenien, eller samla ihop en egen grupp. Även en mycket liten grupp kan få full service med transport och reseledning för ett överkomligt pris.

Notera att för resor till Armenien måste passet vara giltigt minst sex månader efter resans avslutning.

Fakta om Georgien


Antal invånare: 4 400 000
Huvudstad: Tbilisi
Invånare i Tblisi: 1,1 miljoner
Georgier: Ca 70% av befolkningen är etniska georgier
Minoriteter: Armenier 8%, ryssar 6,3%, azerbajdzjaner 5,7%, osseter 3%, abchazer 1,8%, övriga 5,2%
Stadsbor: Cirka 2/3 av befolkningen bor I städerna
Medellivslängd: 72 år
Högsta berg: Sjschara (5064 m ö h), Kazbegi (5033 m ö h)

Säkerhet: Georgien är ett säkert och tryggt land att resa i. Kriminaliteten är låg. Att turister råkar illa ut är mycket ovanligt.

Klimat
Läget mellan Svarta havet och Kaspiska havet ger ett intressant klimat. Vid Svarta havet i väster råder subtropiskt klimat och här växer många av de tropiska frukter som vi känner till. I övriga landet är det mer inlandsklimat med varma somrar och, för det mesta, vackert väder. I norr tornar det mäktiga Kaukasus upp sig med toppar över 5 000 meter. På vissa platser i söder är det nästan öken. Vädret ligger på behagliga 25 grader om sommaren, men kan falla till ett par plusgrader i vintermånaderna. Det faller mest regn från april till juni.

Geografi
Georgien är ett land i södra Kaukasien eller s k Transkaukasus, som gränsar till Svarta havet, Turkiet, Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland. Regionen är beläget mellan två kontinenter: Europa och Asien, men Georgien brukar räknas till Europa på grund av sitt medlemsskap i Europarådet. Det geopolitiska läget, med den strategiska positionen längs den gamla Sidenvägen gör regionen till ett oerhört intressant område och både Ryssland och USA har stora intressen i regionen.

Kyrkan
Georgien kristnades redan på 300-talet, efter Armenien, men redan på 100-talet predikades kristendomen här. Det var en kvinna från Kappadocien (i nuvarande Turkiet) S:t Nino som spelade en viktig roll. Hon var en släkting till S:t Göran, och de båda är Georgiens skyddspatroner. S:t Göran pryder Georgiens riksvapen. S:t Nino gjorde ett kors av grenar från vinbuskar och knöt ihop det med sitt eget hår. Detta kors är fortfarande den georgiska kyrkans symbol idag. Georgiens tidiga kristnande innebar att landet sedan dess alltid orienterat sig mot väst, mot Rom, och senare mot Europa som helhet.
Merparten av Georgiens invånare tillhör den autonoma georgiska ortodoxa kyrkan, vars ledare är en katholikos i Tbilisi. Kyrkan har kommit att spela en viktig identitetsroll vid den nationella frigörelsen och hon brukar beskrivas som Georgiens själ. Kyrkan är fundamental i landets historia vilket man märker tydligt som besökare. Georgierna är ett fromt folk. När de t ex får syn på en kyrka på gatan eller från bilfönstret så gör nästan samtliga korstecknet tre gånger. Georgien har en rad katedraler och kloster som står på UNESCO:s världsarvslista.

Tid
Lokal tid i Georgien är GMT + 3 timmar. Det innebär att de är 2 timmar före Sverige.

Valuta
Georgiens valuta heter lari, förkortat GEL, men kan inte växlas i Sverige. Som resevaluta lönar det sig att använda US-dollar eller euro. Det finns många växlingskontor. I Georgien används främst kontantbetalning. De större hotellen och restaurangerna accepterar kreditkort. Det är också ofta besvärligt att få resechecker växlade. Uttagsautomater finns det gott om i centrala Tbilisi, sämre är det förstås på landsbygden.

Fakta om Armenien

                                                                             

 

Antal invånare: 3 miljoner
Huvudstad: Jerevan
Invånare i Jerevan: 1,1 miljoner
Armenier: Mer än 95% av befolkningen är etniska armenier.
Minoriteter: Ryssar, kurder, greker, assyrier
Stadsbor: Cirka 2/3 av befolkningen bor i städerna
Medellivslängd: 72 år
Diasporan: Det finns ca 10 miljoner armenier i världen, som är ättlingar till de armenier som tvingades fly i samband med folkmordet 1915-1923. De flesta som bor utanför Armenien bor i Ryssland, USA, Europa och Mellanöstern. T ex i Kalifornien bor det ca en miljon armenier.


Klimatet
I Armenien råder inlandsklimat. Sommaren är torr och solig och varar från juni till mitten av september. Temperaturen är då mellan 22 C och 36 C. Den soliga Araratdalen skiljer sig mycket från bergslandskap med snötäckta toppar. Medeltemperaturen i Jerevan går från -5 C på vintern till 30 C på sommaren. Våren är kort. Höstarna är färgsprakande och kännetecknas av ett milt och behagligt klimat. Det regnar ganska lite, Jerevan har 2 500 soltimmar per år.


Geografi
Armenien ligger i Mindre Asien mellan Svarta havet och Kaspiska havet och gränsar i norr och öster mot Georgien och Azerbadjan, i söder och väster mot Iran och Turkiet. Armeniens högsta berg är Aragats, 4 095 m över havet. Debedfloden, som ligger i norr, är den lägsta punkten, endast 400 m över havet. Största sjön är Sevansjön, 1 230 km2, som ligger i mellersta Armenien, i provinsen Gegharkunik.
Huvudstaden Jerevan ligger vid foten av det vackra berget Ararat, 5 165 m över havet men Ararat ligger i Turkiet, precis på andra sidan gränsen.

 
Kyrkan
Den Armeniska kyrkan, eller Armenisk apostolisk ortodoxa kyrkan, är en oberoende kyrka som leds av ett överhuvud, Catolicos. Catolicos residerar i Heliga Etchmiadzin som är det religösa centret i Armenien.
Armenien var det första landet i världen som antog kristendomen som statsreligion. Det skedde redan år 301 och var mycket St George den Upplystes förtjänst. Armeniens kung Tiridates III, som förföljde de kristna, blev omvänd till kristendom och landet blev kristet. Den första kyrkan byggdes i Etchmiadzin år 303. Det första århundradet hölls gudstjänsterna på syriska och grekiska men år 404 uppfann St Mesrob ett alfabet med 36 bokstäver. Då fick alltså Armenien både alfabet och språk.
Armeniska kyrkan har traditionellt understött två patriarker, en i Jerusalem och en i Istanbul. I Jerusalem är patriarken en av väktarna av Heliga gravens kyrka och i Istanbul förestår patriarken en församling på ca 50 000 armenier.
Så här kan några ord se ut:


Tid
Lokal tid i Armenien är GMT + 4 timmar. Det innebär att de är 3 timmar före Sverige.


Valuta
Armeniens valuta heter dram, förkortat AMD. Bästa valutan att ta med sig till Armenien är US dollar och Euro. Euron blir mer och mer gångbar och är nog idag lika gångbar som dollarn. Uttagsautomater finns det gott om i centrala Jerevan, sämre är det förstås på landsbygden.

Vi är en del av Tranås Resebyrå AB
  • King Tours
  • Anderson's African Adventures
  • Tour Africa
  • Klosterresor
  • Tranås Resebyrå