Pilgrimsvandring Spanien etapp 2

Etapp 2: Pilgrimsvandring på egen hand från Estella till Burgos

Vägen till Santiago de Compostela eller Camino de Santiago de Compostela är den populäraste vandringsleden. Caminon är urspungligen ett nätverk av antika pilgrimsvägar som sträcker sig över hela Europa och som strålar samman i Santiago de Compostela. När man i dagligt tal nämner Camino de Santiago menar man oftast Camino Frances som sträcker sig från St. Jean Pied de Port till Santiago de Compostela. Vi har delat upp den 80 mil långa sträckan i fyra delar. De har lite olika längd, första sträckan är t.ex lite kortare vilket kan vara strategiskt för den som tänkt vandra alla etapperna. Vi har också en kortare variant av etapp 4 för den som vill nå målet i Santiago och få pilgrimsdiplomet. Det finns alltså stora valmöjligheter att vandra på sitt eget sätt.

Vi ordnar resan när det passar er. Skriv förslag på avresedatum till oss och notera även om ni har möjlighet att åka några dagar tidigare eller senare. Både flygets tidtabell och priserna kan variera ganska mycket mellan olika dagar.

Pris från 7 595:-

I våra vandringspaket ingår:

  • Boende. Välj mellan pension/hostel och mellanklasshotell.
    Alla våra boenden har toa och dusch på rummet. Vi bokar inte pilgrimshärbärge med sovsalar.
  • Frukost
  • Bagagetransport mellan hotellen, ett kolli per person
  • Kartor och nödvändig dokumentation
  • 24 tim engelsktalande jourservice vid akut behov av hjälp under vandringen

Mot tillägg:

  • Flyg från valfri flygplats
  • Transfer till och från flygplatsen i Spanien

Bokning:

  • Boka genom att maila oss önskad avresedatum, samt namn och kontaktuppgifter så hör vi av oss.

Dagsprogram

Dag 1 Hemifrån till Estella
Flyg från Skandinavien och transfer till hotellet.

Dag 2 Estella till Los Arcos. Ca 20 km
Vandringen börjar i Estella och går upp mot klostret i Irache. Klostret finns belagt i skrift från år 958, men är med all sannolikhet betydligt äldre. Utvändigt är klostret stort som en stad. Därefter fortsätter vandringen i det öppna landskapet till dagens mål i Los Arcos vid floden Odrón.

Dag 3 Los Arcos till Logroño. Ca 28 km
Färden går vidare i sydvästlig riktning till Torres del Rio. Uppe i byn finns den Heliga gravkyrkan från 1100-talet. Denna är byggd som en oktagon i romansk stil. Därefter fortsätter vandringen mot Viana. Här används ett antal medeltida byggnader fortfarande som privata bostäder. Landskapet nu är det vinrika Rioja där Logroño är huvudstad. En bro över floden Ebro leder in i staden. 

Dag 4 Logroño till Najára. Ca 25 km
Vandringen fortsätter till Navarrete, som är berömt bl.a. för sin vin-och svampindustri. Pilgrimsfärden går där vidare rakt genom vinodlingarna. Här är landskapet flackt och har ganska få hållpunkter. Väl framkomna till Najára är franciskaner-klostret värt ett besök.

Dag 5 Najára till Santo Domingo de la Calzada. Ca 21 km
Efter en god natts sömn går färden västerut med vinrankor som följeslagare. Dagens mål är staden Santo Domingo de la Calzada vilken fått sitt namn till minne av eremiten Santo Domingo, som inte fick bli munk. Han blev då istället eremit och hjälpte pilgrimerna. På 1000-talet byggde han pilgrimsbron över floden Oja.

Dag 6 Santo Domingo de la Calzada till Belorado. Ca 22 km
En fjorton spann lång bro leder ut ur staden och snart lämnas Rioja. Därefter kommer i Castilla y León (Gamla Kastilien på svenska) och man har då också kommit in i landskapet Burgos. Här finns mest åkrar. Söder om leden syns Viloria de la Rioja där Domingo de la Calzada föddes på 1000-talet. Kyrkan använder samma dopfunt som han döptes i. Dagens mål är Belorado för vila och övernattning.

Dag 7 Belorado till San Juan de Ortega. Ca 21 km
Vandringen går idag till att börja med längs små byar. Efter byn Villafranca Montes de Oca börjar en brant stigning med en tät ekskog. Så småningom kommer vandraren fram till klostret i San Juan de Otega.

Dag 8 San Juan de Ortega till Burgos. Ca 26 km
Vandringen börjar med en högslätt med buskar och tallar. Berget Sierra Atapuerca passeras. Där har man funnit massor av mänskliga fossila ben som är mellan 127 000 och 1 miljon år gamla. Därefter fortsätter vandringen ner från bergen. Så småningom nås den fantastiska gotiska katedralen i Burgos. Många andra sevärdheter finns här, men de viktigaste är nog Santa Maria-bågen och klostret.

Dag 9 Från Burgos och hem
Nu är det dags att återvända till Skandinavien. Transfer till flygplatsen och sen flyg till Skandinavien.

Priser

Etapp 2: Pilgrimsvandring på egen hand från Estella till Burgos
Pris utan flyg och transfer per person
Pension/ Hostel          dubbelrum    7 595:-    enkelrum    9 140:- 
Mellanklasshotell       dubbelrum   8 490:-     enkelrum  10 160:- 

I grundpriset ingår:
- boende i vald kategori med dusch och toa på rummet
- frukost
- bagagetransport mellan hotellen - ett kolli per person,
- kartor och nödvändig dokumentation
- 24 tim engelskatalande jourservice vid akut behov av hjälp under vandringen

Boka till:
- Flyg från valfri flygplats
Pris för flyg varierar för närvarande ganska mycket beroende på flygplats, flygbolag och veckodag. Vanligtvis pendlar priserna mellan 4.500 och 8.000 kronor per biljett.
- Transfer till och från flygplatsen i Spanien
Vi ordnar en taxi som väntar på flygplatsen och kör till första övernattningshotellet. Sista dagen kommer en taxi och hämtar för att köra till flygplatsen. Pris beroende på färdväg och antal personer.

Kontakta oss för prisuppgifter på flyg och transfer