Pilgrimsvandring Spanien etapp 3

Etapp 3: Pilgrimsvandring på egen hand från Burgos till Astorga

Vägen till Santiago de Compostela eller Camino de Santiago de Compostela är den populäraste vandringsleden. Caminon är urspungligen ett nätverk av antika pilgrimsvägar som sträcker sig över hela Europa och som strålar samman i Santiago de Compostela. När man i dagligt tal nämner Camino de Santiago menar man oftast Camino Frances som sträcker sig från St. Jean Pied de Port till Santiago de Compostela. Vi har delat upp den 80 mil långa sträckan i fyra delar. De har lite olika längd, första sträckan är t.ex lite kortare vilket kan vara strategiskt för den som tänkt vandra alla etapperna. Vi har också en kortare variant av etapp 4 för den som vill nå målet i Santiago och få pilgrimsdiplomet. Det finns alltså stora valmöjligheter att vandra på sitt eget sätt.

Vi ordnar resan när det passar er. Skriv förslag på avresedatum till oss och notera även om ni har möjlighet att åka några dagar tidigare eller senare. Både flygets tidtabell och priserna kan variera ganska mycket mellan olika dagar.

Pris från 10 090:-

I våra vandringspaket ingår:

  • Boende. Välj mellan pension/hostel och mellanklasshotell.
    Alla våra boenden har toa och dusch på rummet. Vi bokar inte pilgrimshärbärge med sovsalar.
  • Frukost
  • Bagagetransport mellan hotellen, ett kolli per person
  • Kartor och nödvändig dokumentation
  • 24 tim engelsktalande jourservice vid akut behov av hjälp under vandringen

Mot tillägg:

  • Flyg från valfri flygplats
  • Transfer till och från flygplatsen i Spanien

Bokning:

  • Boka genom att maila oss önskad avresedatum, samt namn och kontaktuppgifter så hör vi av oss

Dagsprogram

Pilgrimsvandring Burgos – Astorga
 
Dag 1  Hemifrån till Burgos
Flyg från Skandinavien och transfer till hotellet.

Dag 2  Burgos till Hornillos del Camino. Ca 24 km
Efter att ha sett delar av Burgos, t.ex. den fantastiska gotiska katedralen, börjar vandringen genom att gå över floden Aslanzón. Utmed vägen kommer byn Rabé de las Calzadas med kyrkan som är helgad åt Santa Marina. Därefter fortsätter vandringen upp för en ganska brant backe och sedan bär åter nerför till vårt mål. När vi sett oss omkring blir det skjuts till Isar några km från leden, där nattens härbärge finns. .

Dag 3  Hornillos del Camino till Castrojeriz. Ca 24 km
Dagen börjar med transfer från Isar till Hornillos del Camino, där vandringen börjar på nytt. Idag är vandringen på höjdsträckningen och når fram till målet i Castrojeriz där man kan se kyrkan och klostret Colegiata de la Virgen del Manzano.

Dag 4  Castrojeriz till Frómista. Ca 25 km
Delar av dagens vandring blir på en stig. Strax innan övergången över floden Rio Pisuergo kan man på vänstra sidan se ett hus, där både den heliga Birgitta och Franciscus sägs ha övernattat. Här finns dessutom åtminstone tre kyrkor som är värda att besöka.

Dag 5  Frómista till Carrión de los Condes. Ca 25 km
Idag går vandringen genom ett öppet landskap åt nordväst och man passerar byn Villalcázar de Sirga där tempelriddarna byggt en kyrka samt en byggnad till sig själva. Nu finns endast kyrkan kvar. Efter en kort vandring nås målet Carrión de lo Condes. Där blir det vila efter att eventuellt ha besökt några av kyrkorna.

Dag 6  Carrión de los Condes till Calzadilla de la Cueza. Ca 16 km
Nu går vägen rakt västerut igen och det blir en lite kortare etapp än tidigare. Den gamla romerska vägen, Via Trajana, är nu vandringsväg. Landskapet är som en torr slätt och det känns skönt att komma fram. Här var alla byggnader tidigare byggda med soltorkad lera.

Dag 7  Calzadilla de la Cueza till Bercianos. Ca 26 km
Vandringen går först från Calzadilla till Sahagún. Också här har funnits ett kloster. När det var som mest aktivt hade det mer än 90 kloster under sig i hela Spanien. Utmed den fortsatta vägen, El Camino Real, är popplarplanterade med nio meters mellanrum. Dagens etappmål är Bercianos för nattens vila.

Dag 8  Bercianos till Mansillas de las Mulas. Ca 26 km
Fortsatt öppet landskap. Det finns endast en by som man passerar på denna sträcka, varför denna del kan kännas lång. När man anländer till Mansillas är det första man ser de kraftiga stadsmurarna från medeltiden. Ca tre fjärdedelar av muren finns kvar. Inne i staden kan man träffa på får som håller på vallas ut ur byn av sina herdar.

Dag 9  Mansillas de las Mulas till León. Ca 17 km
Vandringen fortsätter över slätterna och efter en förhållandevis kort vandring når manLeón.  Här är katedralen ett måste. Den är byggd i 1200-tals fransk gotik. Nedersta delen domineras av sten, medan glaset kommer lite högre upp. Den lär ha ca 225 glasade partier.  Det relativt unika är också att den har två helt olika torn. Ett annat måste är basilikan San Isidoro.

Dag 10  León till Villadangos del Páramo. Ca 22 km
Idag börjar vandringen mot sydväst i det öppna landskapet. Efter avtagsvägen mot flygplatsen, finns på höger sida en modern kyrka med sex meter höga reliefer gjorda av brons. Dessa föreställer de tolv apostlarna och jungfru Maria.

Dag 11  Villadangos del Páramo till Astorga. Ca 26 km
Efter knappt 7 km passeras floden Órbigo med hjälp av en av vandringsledens mest berömda broar.  Den hör till en av de bäst bevarade romanska broarna i landet.  Så småningom blir landskapet frodigare. Några kilometer efter byn Santibañes de Valdeigleias syns de första kastanjeträden som sedan följer med in i Galicien. In i Astorga  kommer man via en brant gata genom stadsmuren. Här finns naturligtvis också flera kyrkor att besöka.

Dag 12  Från Astorga och hem
Dags att säga farväl till pilgrimsleden för denna gång och färden går via transfer till flygplatsen till Skandinavien.

Priser

Etapp 3: Pilgrimsvandring på egen hand från Burgos till Astorga
Pris utan flyg och transfer per person
Pension/ Hostel          dubbelrum    10 090:-    enkelrum  12 070:- 
Mellanklasshotell       dubbelrum   10 690:-     enkelrum  12 395:- 

I grundpriset ingår:
- boende i vald kategori med dusch och toa på rummet
- frukost
- bagagetransport mellan hotellen - ett kolli per person,
- kartor och nödvändig dokumentation
- 24 tim engelskatalande jourservice vid akut behov av hjälp under vandringen

Boka till:
- Flyg från valfri flygplats
Pris för flyg varierar för närvarande ganska mycket beroende på flygplats, flygbolag och veckodag. Vanligtvis pendlar priserna mellan 4.500 och 8.000 kronor per biljett.
- Transfer till och från flygplatsen i Spanien
Vi ordnar en taxi som väntar på flygplatsen och kör till första övernattningshotellet. Sista dagen kommer en taxi och hämtar för att köra till flygplatsen. Pris beroende på färdväg och antal personer.

Kontakta oss för prisuppgifter på flyg och transfer