Pilgrimsvandring Spanien etapp 4

Etapp 4: Pilgrimsvandring på egen hand från Astorga till Santiago de Compostela

Vägen till Santiago de Compostela eller Camino de Santiago de Compostela är den populäraste vandringsleden. Caminon är urspungligen ett nätverk av antika pilgrimsvägar som sträcker sig över hela Europa och som strålar samman i Santiago de Compostela. När man i dagligt tal nämner Camino de Santiago menar man oftast Camino Frances som sträcker sig från St. Jean Pied de Port till Santiago de Compostela. Vi har delat upp den 80 mil långa sträckan i fyra delar. De har lite olika längd, första sträckan är t.ex lite kortare vilket kan vara strategiskt för den som tänkt vandra alla etapperna. Vi har också en kortare variant av etapp 4 för den som vill nå målet i Santiago och få pilgrimsdiplomet. Det finns alltså stora valmöjligheter att vandra på sitt eget sätt.

Vi ordnar resan när det passar er. Skriv förslag på avresedatum till oss och notera även om ni har möjlighet att åka några dagar tidigare eller senare. Både flygets tidtabell och priserna kan variera ganska mycket mellan olika dagar.

Pris från 11 890:-

I våra vandringspaket ingår:

  • Boende. Välj mellan pension/hostel och mellanklasshotell.
    Alla våra boenden har toa och dusch på rummet. Vi bokar inte pilgrimshärbärge med sovsalar.
  • Frukost
  • Bagagetransport mellan hotellen, ett kolli per person
  • Kartor och nödvändig dokumentation
  • 24 tim engelsktalande jourservice vid akut behov av hjälp under vandringen

Mot tillägg:

  • Flyg från valfri flygplats
  • Transfer till och från flygplatsen i Spanien

Bokning:

  • Boka genom att maila oss önskad avresedatum, samt namn och kontaktuppgifter så hör vi av oss.

Dagsprogram

Pilgrimsvandring  Astorga – Santiago de Compostela
 
Dag 1  Hemifrån till Astorga
Flyg från Skandinavien och transfer till hotellet.

Dag 2  Astorga till Rabanal del Camino. Ca 21 km
Efter att hapasserat ett par byar tar slätten slut och man kommer längre upp i bergen. Det blir vanligt med stenmurar. Så småningom kommer man till övernattningsbyn Rabanal del Camino, som är en liten bergsby. Tidigare var detta en stad som skyddades av tempelriddarna under 1100-talet.

Dag 3  Rabanal del Camino till Molinaseca. Ca 24 km
Vandringen fortsätter uppför bergen och kommer snart till Cruz de Hierro. Vid vägen finns en stenhög och på denna står en träpåle med ett järnkors. Du kan här, liksom andra pilgrimer, symboliskt kasta av dig dina problem med en sten. Därefter går man in i Molinaseca över en av de otaliga romanska broarna.

Dag 4  Molinaseca till Villafranca del Bierzo. Ca 32 km
Vandringen börjar med den förhållandevis korta sträckan till byn Ponferrada. Den sista biten bär utför och vi blir belönade med en fin utsikt över staden. Kyrkor och en tempelriddarborg är en del av sevärdheterna. Sedan vidtar en längre sträcka med ett vinodlingsdistrikt fram till dagens nattlogi i Villafranca del Bierzo.

Dag 5  Villafranca del Bierzo till Herrerias. Ca 19 km
Vandringen går nu vidare mellan höga berg fram till byn Trabadelo, där man naturligtvis också kan besöka en kyrka. Under dagen passeras många byar fram till dagens mål, Herrerias.

Dag 6  Herrerias till O Cebreiro. Ca 10 km
Idag är det en lite kortare sträcka p.g.a. att caminon ändrar utseende och blir till en uppförsbacke. O Cebreiro ligger nämligen på en höjd. Det är väl värt mödan att ta sig upp ytterligare en bit på det lilla berget som ligger väster om byn. Här blir man då belönad med en fantastisk utsikt. På berget finns dessutom ett speciellt träkors. I detta kors har pilgrimer stuckit in en mängd mynt.

Dag 7  O Cebreiro till Tricastela. Ca 23 km
Efter en liten bit på vägen, börjar vandringen neråt mot Triacastela. En höjdskillnad på ca 600 m. Ortens namn betyder tre borgar. Av dessa borgar, från 800-talet finns ingen kvar. Marken här är väldigt kalkrik.

Dag 8  Triacastela till Sarria. Ca 21 km
Härifrån finns det två vägar att välja på. Den nordliga går genom små byar, medan den södra är något längre, men i gengäld kan man bese klostret i Samos. Detta kloster grundades redan på 500-talet och är ett Benediktinerkloster.

Dag 9  Sarria till Portomarin. Ca 24 km
Vandringen fortsätter västerut och så småningom går vägen genom öppna landskap till Portomarin. Under 1950-talet dämde man upp floden här, vilket fick översvämningar som följd. För att undvika att S:t Nikolaikyrkan skulle bli förstörd, flyttade man den sten för sten.

Dag 10  Porotmarin till Palas de Rey. Ca 24 km
Nu är det ca 90 km kvar till vandringens mål, Santiago de Compostela. Landskapet består nu mest av åkrar floder och skog. Lägg märke till de speciella torkladorna längs vägen som kallas för los hórreos. De kommer att följa med ända fram till målet.

Dag 11  Palas de Rey till Arzúa. Ca 29 km
Här är det jordbruksbygd och skogsområden. Skogen består bl.a. av eukalyptusträd och snart kommer också korkek och ask. Längs stränderna finns gott om blommor. Dagsmålet Arzúa är mest känd för sin årliga ostfestival i mars.

Dag 12  Arzúa till Lavacolla. Ca 29 km
Nu blir det mycket eukalyptusskog med lite inslag av enstaka byggnader eller några byggnader i grupp. Vid Lavacolla finns en rondell till Santiagos flygplats. Här står en modern staty av en pilgrim.

Dag 13  Lavacolla till Santiago de Compostela. Ca 11 km
Nu är det drygt fem km till Monte do Gozo. Här kan man för första gången under vandringen se tornspirorna på katedralen i Santiago. Då är det alltså knappt fem km kvar. Väl framme i katedralen kan man se silverskrinet som är Sankt Jakobs grav. Katedralen i sig innehåller dessutom fantastiskt mycket annat som naturligtvis är mycket sevärt. Ett tips är att försöka gå till pilgrimsmuséet innan man besöker själva katedralen. Där finns nämligen rik information om katedralen. Pilgrimsmässa hålls varje dag. Väl ute ur katedralen kan man gå till pilgrimskontoret för att hämta ut beviset på att vandringen är genomförd genom att visa upp pilgrimspasset med stämplar som visar att mangått minst 100 km.

Dag 14  I Santiago de Compostela
Idag är det gott om tid att utforska Santiago de Compostela

Dag 15  Från Santiago de Compostela och hem
Efter frukost avslutas denna fantastiska pilgrimsvandring med transfer till flygplatsen för resa hem till Skandinavien .

Priser

Etapp 4: Pilgrimsvandring på egen hand från Astorga till Santiago de Compostela
Pris utan flyg och transfer per person
Pension/ Hostel          dubbelrum    11 890:-     enkelrum  14 640:- 
Mellanklasshotell       dubbelrum   12 590:-     enkelrum  14 990:- 

I grundpriset ingår:
- boende i vald kategori med dusch och toa på rummet
- frukost
- bagagetransport mellan hotellen - ett kolli per person,
- kartor och nödvändig dokumentation
- 24 tim engelskatalande jourservice vid akut behov av hjälp under vandringen

Boka till:
- Flyg från valfri flygplats
Pris för flyg varierar för närvarande ganska mycket beroende på flygplats, flygbolag och veckodag. Vanligtvis pendlar priserna mellan 4.500 och 8.000 kronor per biljett.
- Transfer till och från flygplatsen i Spanien
Vi ordnar en taxi som väntar på flygplatsen och kör till första övernattningshotellet. Sista dagen kommer en taxi och hämtar för att köra till flygplatsen. Pris beroende på färdväg och antal personer.

Kontakta oss för prisuppgifter på flyg och transfer