Vandringsresa i Israel

Vandring i Israel med Anders & Irén 22-29 november

Denna speciella pilgrimsresa består av två delar: Först Jesu väg genom Galiléen. Här vandrar vi genom trakter, där också Jesus från Nasaret befann sig – bergen och dalarna, vägen till Genesarets sjö och sjöstranden. Från Genesarets sjö går vägen genom Jordandalen och sedan genom Judéens öken upp till Jerusalem. Också här vandrar vi ”i Jesu fotspår”. Vandringarna är i lugnt tempo, ca 1-2 mil per dag och för den som har stegräknare går vi mellan 13 och 19.000 steg per dag.

OBS! Med tanke på rådande omständigheter så reserverar vi oss för eventuella (sena) ändringar i programmet.

Dag 1 Utresa och transfer från Ben Gurion-flygplatsen till Nasaret.
Vi flyger till Tel Aviv. Där blir vi hämtade med buss för transfer till Nasaret.
Övernattning på hotell i Nasaret.

Dag 2 Från Nasaret till Seppori 
Vår första vandringsdag för oss genom det arabisk-israeliska Nasaret och dess sevärdheter: Bebådelsekyrkan med dess otaliga Mariabilder från hela världen, den lilla ortodoxa Gabrielskyrkan och dess fresker och den arabiska marknaden (suq).
Vi vandrar till Seppori, den på Jesu tid kanske vackraste staden i Galiléen. Trolighetsvis arbetade Josef och hans son med byggen här. Förutom imponerande väg- och byggnadsrester och ett än mer imponerande vattensystem, finner vi här regionens kändaste mosaikarbeten, bland annat ”Sepporis Mona Lisa”, som följer oss med blicken. Övernattning och middag i Kibbutz Lavi.

Dag 3 Från Kibbutz Lavi via Arbel  till Migdal och Genesarets sjö
Vi vandrar ca 5 timmar genom Galiléens vårlandskap, förbi ”Hittins horn” och får en imponerande vy över Genesarets sjö från Arbel-klippan.  Bussen kör oss ner till Magdala. Utgrävningarna där visar på ett stort kommersiellt center på Jesu tid. I Magdala finns en vacker ny katolsk kyrka dedicerad till de kvinnor som följde Jesus. Där har vi en andakt.  Övernattning och middag på hotell vid Genesarets strandkant.

Dag 4 Sjöns heliga platser
Vi börjar dagen med en vandring nedför sluttningen på Saligprisningarnas berg där Anders undervisar om de åtta saligprisningarna. Nedanför, vid stranden, ligger Petrus kyrkan, där Jesus bjöd lärjungarna på frukost. Vi fortsätter vandringen längs stranden till fransiskanernas Kapernaum, staden där Jesus bodde i sina 3 verksamma år i Galileen. Sent på eftermiddagen åker vi med buss genom Jordandalen till Döda havet. Övernattning och middag på kibbutzhotell nära Döda havet.

Dag 5 Genom Judéens öken
Mycket tidigt på morgonen stiger vi över Jordandalens ”kant” och vandrar längs den antika Sockervägen (Derech Ha’Ssuckar) västerut från Döda havet. Vi passerar Nabi Musa som sedan medeltiden av muslimer anses vara Moses grav. Sen körs vi till Jeriko för att gå den hisnande vackra dalen Wadi Quelt och klostret St George som ligger insprängt i klippan. På eftermiddagen besöker vi Qumran, platsen där Döda Havsrullarna hittades 1947.  Dagen avslutas med ett dopp i Döda havet. Övernattning och middag på kibbutzhotell nära Döda havet.

Dag 6 Kidrondalen i Jerusalem 
Se vi går upp till Jerusalem – vi börjar dagen med en utsiktspunkt från Scopusberget och vandrar ner i Kidrondalen till Getsemanekyrkan.  Därifrån tar bussen oss till Herdarnas äng söder om Jerusalem. Tillbaka sedan till Gamla stan i Jerusalem och vi vandrar igenom de judiska och de kristna kvarteren och går ner ett par stationer på Via Dolorosa fram till Uppståndelsekyrkan, även kallad den heliga Gravens kyrka. Vi avslutar dagen med att besöka Västra muren (även kallad Klagomuren) Övernattning och middag på centralt "guest house" i Jerusalem.

Dag 7 Emmaus och Jerusalem
Vi kör väster om Jerusalem och vandrar ca fyra timmar genom vackert landskap till en av de troliga platserna för det bibliska Emmaus. Där stannar vi till inför Emmaus-vandrarnas önskan "Herren blir kvar till oss ty det lider mot afton".Lukas 24:29.  Tillbaka i Jerusalem besöker vi Trädgårdsgraven, där vi stannar till i stillhet, precis som det står att kvinnorna vid Jesu grav gjorde: "När de hade återvänt hem, gjorde de i ordning välluktande kryddor och oljor och sabbaten tillbringade de efter lagens bud i stillhet". (Luk 23:56). Eftermiddagen är fri i gamla stan. 

Dag 8 Hemresa.
Vi lämnar Jerusalem och återvänder hem med många minnen med oss.

Viktig info:
Vi går ca. 1-2 mil om dagen på varierande underlag. Detta innebär att denna resa är mer krävande än våra övriga Israelresor. Rejäla och väl ingångna vandringskängor/skor behövs. Tunna skor och skor som inte är ingånga är olämpliga för vandringarna.  Vi behöver inte bära vårt bagage själva utan det transporteras i bussen till nästa hotell. Det räcker med en dagsryggsäck där man har vatten, snacks, extrakläder m.m.

Allt detta ingår: Reguljärflyg Stockholm/Göteborg-Tel Aviv, del i dubbelrum 7 nätter med frukost och middag, alla entréer och utflykter enl. program, lokal svensktalande guide & reseledare.

Tillkommer: Måltidsdrycker, dricks till chaufför och lokalguide ca USD 11,-/dag.

Notering med anledning av Covid
Ändringar i programmet kan ske med kort varsel om Israeliska myndigheter inför begränsningar av något slag. Ev kostnader för PCR-tester och liknande kan tillkomma utifrån myndigheternas beslut.

Reseledare: Resan leds av Anders Sjöberg, känd från TV, präst, teolog, författare, vandrare och inte minst en mycket erfaren reseledare i Det heliga landet.

Lokal svensktalande guide är Irén Kärrbrant med stor erfarenhet av svenska, kyrkliga grupper och som har en enorm kunskap både om Israels historia och nutid. 

Pris från:
18 490:-
Dagar:8
- Reguljärflyg Stockholm/Kastrup-Tel Aviv
- Del i dubbelrum 7 nätter med frukost och middag
- Alla entréer och utflykter enl. program
- Lokal svensktalande guide & reseledare.
Boka resa

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
22/11Flyg från ArlandaVandringsresa i Israel
Reseledare: Anders Sjöberg
718 490:-Boka
22/11Flyg från KastrupVandringsresa i Israel
Reseledare: Anders Sjöberg
818 490:-Boka