Golden Age Israel med Anders Sjöberg 29 mars - 5 april

Välkommen med. Resan är fortfarande möjlig att boka men mot förfrågan. Gör en anmälan i vanlig ordning. Därefter kontaktar vi flygbolaget för att stämma att det finns plats innan vi bekräftar platsen.

Denna resa är upplagd just för dig som har svårt att gå långa sträckor, som varit i Israel förr eller vill dit för första gången. För dig som önskar inte bara det klassiska utan också lite andra perspektiv, främst i relation judendom – kristendom. Boendet är speciellt upplagt med bra standard på hotellen och lugna dagar med tid för vila och reflektion. Reseledare och kvällsföreläsare är Anders Sjöberg. Han har arbetat som lektor i Nya testamentet, med speciell betoning på den kristna trons judiska rötter, och har erfarenhet av cirka 30 års reseledarskap i Israel.
Guide är Irén Kärrbrant, licensierad israelisk guide, med bibel och arkeologi som specialintresse.

Dag 1. Avresa från Arlanda/Kastrup. Byte av flyg sker i Istanbul och vi landar i Tel Aviv på kvällen. Där väntar bussen och vi kör genom Galileen till Hotel Astoria i Tiberias där vi ska bo i 4 nätter.

Dag 2. Dagen börjar med en båttur på Genesarets sjö. Därifrån är det en kort bussresa till Saligprisningarnas berg som ligger naturskönt med utsikt över sjön. Där tar vi en stund att läsa och reflektera över Saligprisningarnas budskap. Frampå eftermiddagen besöker vi Kafarnamu den by Jesus valde att leva i under sina år vid Genesaret. Middag och övernattning på Astoria.

Dag 3. En kort busstur från hotellet har nyligen Migdal, det nytestamentliga Magdala, börjat grävas ut och är öppet för allmänheten. Där kan vi tänka oss in en dag i Maria från Magdalas liv. Sedan kör vi upp till övre Galileen och besöker staden Safed, landets högst belägna stad, där går vi genom konstnärskvarteren fram till en av landets äldsta synagogor och får lära oss mer om judendomen. Middag och övernattning på Astoria.

Dag 4. Färden går upp i Golanhöjderna till den moderna staden Katzrin. Där finns det antika Katzrin, restaurerat för en autentisk upplevelse av hur människor levde på Jesu tid. Färden fortsätter till "Tårarnas dal" en slätt med  utsiktspunkt över Syrien. Vi avslutar dagen i Caesarea Philippi där i närheten befann sig Jesus och lärjungarna vid Petrus bekännelse. Middag och övernattning på Astoria.

Dag 5. Idag lämnar vi Galileen och kör genom Jordandalen mot platsen i Jordanfloden där Johannes döparen ropade: -" Gör bättring och låt döpa er". I närheten ligger staden Jeriko där Sackeus blev sedd av Jesus och där tar vi hissen upp till en utsiktsplats över Jeriko som är världens äldsta, fortfarande bebodda stad. Sedan kör vi till Qumran, platsen där Döda Havsrullarna hittades för snart 70 år sedan. Vi hinner även med ett dopp i Döda Havet, världens mest salthaltiga vatten. Fram på eftermiddagen kör vi upp till den eviga staden, Jerusalem och till vårt boende på Ramat Rachel Hotel, här bor vi resterande 3 nätter.

Dag 6. Dagen börjar med en utsiktspunkt över Jerusalem från syd, där det är lätt att förstå stadens typografi och historiska utveckling. Vi besöker sedan Yad Vashem, förintelsens museum. Ett besök här är ett "måste" och det kommer att ge starka intryck. Vi besöker också Västra Muren, den del av templet som idag är judarnas heliga plats med en ständigt pågående bön. Middag på Ramat Rachel Hotel.

Dag 7. Vi kör ca 5 km syd om Jerusalem till Betlehem, staden där både kung David och Jesus föddes. Där besöker vi bl.a. Herdarnas Äng. Tillbaka i Jerusalem åker vi sedan till Israels museum för att se den verklighetstrogna modellen över Jerusalem för två tusen år sedan. Vi avslutar sedan dagen med att besöka Trädgårdsgraven, en oas mitt i staden där man kan förstå  hur det kan ha sett ut där Jesus korsfästes. Middag och övernattning på Ramat Rachel Hotel.

Dag 8. Avresa på morgonen från Jerusalem till Ben Gurions flygplats och hemresa.

Reseledare och kaplan: Anders Sjöberg – Israelkännare, teolog, föreläsare m.m.

Lokal svensktalande guide är Irén Kärrbrant med specialintresse i arkeologi och Israels nutida historia och med stor erfarenhet av svenska, kyrkliga grupper.

Allt detta ingår: Reguljärflyg Stockholm/Köpenhamn-Tel Aviv, del i dubbelrum 7 nätter med frukost och middag, alla entréer och utflykter enl. program, lokal svensktalande guide & reseledare.

Tillkommer: Lunch, måltidsdrycker, dricks till chaufför och lokalguide USD 8,-/dag.

Ändringar i programmet kan ske med kort varsel om Israeliska myndigheter inför begränsningar av något slag. Ev kostnader för PCR-tester och liknande kan tillkomma utifrån myndigheternas beslut.