Skip to main content

Luther och Bach, 22-26 aug

En resa till och tillsammans med Johann Sebastian Bach och Martin Luther – en teologisk musiker och en musikalisk teolog. De levde och verkade i samma del av Tyskland och kom med sina idéer att påverka kyrkans tänkande och dess musik på ett sätt som är tydligt för oss än idag. En kulturell resa med många olika ingredienser. Vi kommer att besöka flera orter där de levde och verkade och lyssna till några av de orglar från Bachs tid. Vi får vara med om unika upplevelse när vi får lyssna på orglarna, besöka flera sevärdheter och röra oss i trevliga städer i det vackra Thüringen.

Som musikalisk ciceron leder oss kände organisten Jan H Börjesson, tidigare i S:t Pauli församling i Göteborg, i Kalmar Domkyrka och numera domkyrkoorganist i Strängnäs och orgelsakkunnig. Reseledare och teolog är prosten Carl Magnus Adrian, tidigare bl a kyrkoherde i S:t Pauli församling i Göteborg.

Fritextsökning

Hotell

På denna resa var vi valt hotell med lite högre standard och med bra läge. Flera av dem är belägna centralt och i historiska byggnader.

22-23 augusti
Van der Valk Hotel Hildesheim
Markt 4, 31134 Hildesheim
https://hildesheim.vandervalk.de/en
Hotell med bra standard som är beläget centralt i Hildesheim, precis intill torget.

23-24 augusti
Hotel der Lindenhof
Schöne Aussicht 5, 99867 Gotha
https://der-lindenhof-gotha.de/
Hotell i en pampig byggnad i ett lugnt parkområde i västra Gotha.

24-25 augusti
Parkhotel Altenburg
August-Bebel-Str. 16/17, 04600 Altenburg
https://www.parkhotelaltenburg.de/
Ett elegant hotell i centrala Altenburg

25-26 augusti
martas Hotel Lutherstadt Wittenberg
Neustraße 7-10 06886 Lutherstadt Wittenberg
https://hotel-wittenberg.martas.org/
Bra och bekvämt hotell i centrala Wittenberg. Hotellet är en del av martas hotell som drivs av Stadsmissionen i Berlin. En liten del av kostnaden för övernattningen går direkt till stadsmissionens arbete.

Dagsprogram

 • 22 augusti

  Bussen utgår från Jönköping tidigt på morgonen. Det finns möjlighet att ansluta till resan på flera platser utmed vägen söderut. Via Öresundsbron kommer vi till Danmark och efter en lunchpaus på färjan till Puttgarden är vi framme i Tyskland. Till kvällen når vi vårt hotell i Hildesheim där middag väntar.

 • 23 augusti

  Idag beger vi oss till Eisenach. Detta är en stad som har anknytning till både Luther och Bach. Invid torget finns Bachs födelsehus som idag är ett intressant museum. Vi besöker muséet och får troligen också lyssna till tidstypiska instrument. Efter lunch på egen hand åker vi några kilometer utanför staden till borgen Wartburg som reser sig på berget. Här tillbringade Martin Luther en tid under väldigt speciella omständigheter och här översatte han Nya Testamentet till tyska. Därefter fortsätter vi till vårt hotell i Gotha. 25 mil

 • 24 augusti

  I Arnstadt finns en unik orgel som Bach själv trakterade när han var anställd här. Vi får njuta av musiken när vår egen organist spelar. Sedan fortsätter vi till Erfurt där det kloster finns som Martin Luther sökte tillträde till efter ett otäckt åskväder. Vi har en guidad rundtur i det gamla klostret. På eftermiddagen ska vi få göra bekantskap med och lyssna till den fantastiska Hildebrandtorgeln, som Bach avsynade 1746, i St. Wenzel i Naumburg. Den här kvällen bor vi i Altenburg. 16 mil

 • 25 augusti

  Innan vi lämnar Altenburg ska vi lära känna den stora orgeln i slottet i Altenburg. Det är en av de mest välkända barockorglarna i mellaneuropa. Vi fortsätter sedan till Leipzig, den stad där Bach tjänstgjorde som kantor i Thomaskyrkan under många år. På eftermiddagen kommer vi fram till Wittenberg där Martin Luther spikade sina teser på porten till Slottskyrkan i oktober 1517. Slottskyrkan, Stadskyrkan och Augusteum med en utställning om Luther står på programmet innan vi checkar in på Luther-hotellet centralt i Wittenberg.

 • 26 augusti

  Efter några innehållsrika dagar startar vi vår hemfärd på morgonen. Vi åker norrut och passerar Berlin innan vi når fram till Rostock vid lunchtid. Där tar vi färjan över till Gedser i Danmark och sedan är det inte långt kvar tills vi är tillbaka på svensk mark efter en berikande resa.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Jönköping Hpl Knektaparken, Tullportsrondellen 05:00 22:55
Värnamo Rasta, Bredasten 05:55 22:00
Ljungby Ljungbystopp 06:35 21:20
Örkelljunga Circle K, Skåneporten 07:55 20:00
Helsingborg Hpl 9, Knutpunkten 08:40 19:15
Lund Turistbusshpl, Bangatan 12 09:30 18:25
Malmö Bussparkering, Arenagatan, vid Malmö Arena 10:00 17:55
Kastrup Terminal 3, Charterbuss 10:25 17:30

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum Standard 0:-
 • Enkelrum 1 595:-
 • Avbeställningsskydd 678:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
22/8BussLuther och Bach, en temaresa 22 aug
Reseledare: Carl Magnus Adrian
Mer än 89 690:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Exodus Resor
Vasagatan 27
SE-573 31 Tranås
Vi är en del av Tranås Resebyrå AB
 • King Tours
 • Anderson's African Adventures
 • Tour Africa
 • Klosterresor
 • Tranås Resebyrå