Skip to main content

- Gemenskap och motstånd - Temaresa till Berlin / Dietrich Bonhoeffer

På denna resa kombinerar vi pilgrimsresa och storstadsresa. Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) var teolog och församlingspräst som blev aktiv i motståndsrörelsen under andra världskriget. Han är känd bland annat för böckerna "Liv i gemenskap" och "Efterföljelse". För honom hängde teologin och samhällsengagemanget ihop. En resa med temat "Bonhoeffer" tar oss till Sczcecin i nuvarande Polen och till Berlin. Det vi möter i staden, och inte minst från Bonhoeffer, kommer att ge oss mycket att reflektera över på vår pilgrimsfärd.

Vi bor på bra hotell. I Berlin har vi valt det trevliga och centralt belägna "Hotel Albrechtshof" som drivs av Stadsmissionen i Berlin.

Många intressanta besök blir det på denna resa. Vi får nya infallsvinklar och reflektioner på vad kristet liv kan medföra. Reseledare är prosten Carl Magnus Adrian som har lett många resor till Tyskland. 

 

Fritextsökning

Hotell

Hotell

4-5 oktober
SCHLOSS RATTEY
Schlossplatz 1
17349 Schönbeck
www.schlossrattey.de/hotel

5-7 oktober
Hotel Albrechtshof Berlin
Albrechtstraße 8
10117 Berlin
hotel-albrechtshof.martas.org

Hotel Albrechtshof drivs av Stadsmissionen i Berlin. Hotellet är centralt beläget i Berlin bara ett kvarter från floden Spree i närheten av järnvägsstationen Friedrichstrasse. Hotellet har ett eget kapell som man kan använda som enskild eller som en mindre grupp. En liten del av övernattningskostnaden går direkt till Stadsmissionens arbete. 

Dagsprogram

 • Torsdag 3 okt

  Bussen lämnar Göteborg tidigt på morgonen. Vi åker söderut med möjlighet till påstigning på flera olika platser. Via färjan mellan Gedser och Rostock når vi Tyskland där vi fortsätter i riktning mot Sczcecin. Vi stannar dock för natten på den tyska sidan gränsen där vårt hotell och middag väntar.

 • Fredag 4 oktober

  Efter frukost lämnar vi hotellet för att bege oss till Sczcecin. Staden var en del av Tyskland före kriget och det var här som Bonhoeffer var ansvarig på en teologisk utbildning i Finkelwalde. Vi räknar med att besöka den evangeliska kyrkan i staden för en liten introduktion innan vi åker till den meditationsträdgård som är anlagd på platsen där Finkelwalde låg. Tillbaka i centrum har vi möjlighet att äta lunch innan vi lämnar Polen. Senare på eftermiddagen kommer vi fram till Berlin och hinner besöka Zionskyrkan där Bonhoeffer bl.a. hade ett omfattande konfirmandarbete. Vårt hotell ligger inte långt från floden Spree i centrala Berlin. Deras restaurang är välkänd och vi får njuta av en god middag.

 • Lördag 5 oktober

  Vi börjar dagen med en klassisk rundresa i Berlin där vi tillsammans med en duktig lokal guide får se de viktigaste platserna. Därefter får vi lite tid på egen hand i det tidigare centrum väst med shoppinggatan Kurfürstendam, varuhuset KaDeWe och inte minst minneskyrkan Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. På Stauffenbergstrasse finns minnesplatsen och muséet över tyska motståndsrörelsen. Här får vi en guidad visning med tyngdpunkt på kyrkornas och ungdomarnas roll i motståndsrörelsen. På kvällen blir det återigen middag på vårt hotell.

 • Söndag 6 oktober

  Efter frukost åker vi med bussen till Svenska kyrkan i Berlin. Där får vi i ett föredrag ta del av den roll som församlingen har spelat under krigen och i det delade Tysklands tid. Därefter deltar vi i mässan, som hålls på svenska. I kyrkans lokaler finns även ett café där vi idag äter kyrklunch. På eftermiddagen besöker vi Bonhoeffers hus i västra Berlin för att ytterligare få lära känna honom. Innan vi åker tillbaka till hotellet kan vi också besöka "Gleis 17", ytterligare ett minnesmärke från kriget. På kvällen äter vi gemensam middag på en restaurang i de trevliga kvarteren kring Hackescher Markt.

 • Måndag 7 oktober

  Det är dags att säga Auf Wiedersehen till Berlin och efter en tidig frukost beger vi oss norrut igen. Vi tar färjan från Rostock till Gedser och framåt kvällen är vi åter hemma med många intryck att smälta och ta vara på.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Göteborg Nils Ericssonterminalen 05:20 22:35
Kungsbacka Circle K, Kungsbacka S 05:45 22:10
Varberg Circle K, Varberg N 06:15 21:40
Falkenberg Preem, E22 06:35 21:20
Halmstad Circle K, Halmstad Arena 07:10 20:45
Helsingborg Knutpunkten, hpl 9 08:40 19:15
Lund Turistbusshpl, Spolegatan 6 09:30 18:25
Malmö/Hyllie Bussparkering, Arenagatan, vid Malmö Arena 10:00 17:55
Kastrup Hpl Charterbuss, vid terminal 3 10:25 17:30

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum Standard 0:-
 • Enkelrum 1 850:-
 • Avbeställningsskydd 720:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
3/10Buss- Gemenskap och motstånd - Temaresa till Berlin och Dietrich Bonhoeffer
Reseledare: Carl Magnus Adrian
510 290:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Exodus Resor
Vasagatan 27
SE-573 31 Tranås
Vi är en del av Tranås Resebyrå AB
 • King Tours
 • Anderson's African Adventures
 • Tour Africa
 • Klosterresor
 • Tranås Resebyrå