Skip to main content

Oberammergau - historia och info

Historia
År 1632 hemsökte svenska trupper Oberbayern under ledning av Gustav II Adolf. Därmed blev även Oberammergau drabbat. Svenskarna plundrade och härjade. I krigets spår kom pesten med så stor kraft att man fruktade totalt utdöende i hela Oberbayern. Oberammergau undgick länge farsoten. En av byns egna, Schisler Kaspar, som tagit plats som dräng i en grannby greps av hemlängtan och smög sig hem osedd en natt, förbi vakterna som posterats ut. Han var redan smittad och två dagar senare var han död. På några få dagar hade 84 personer drabbats.

Oberammergaus råd samlades till överläggningar i kyrkan och träffade en överenskommelse om att vart 10:e år uppföra ett spel till minne av Jesu Kristi lidande, om de bara förskonades från farsoten. Sedan detta löfte avgivits avled ingen i församlingen. Detta var 1633 och 1634 uppfördes de första spelen.

Därefter uppfördes spelen vart 10:e år – med undantag att de efter 1674 års spel uppfördes nästa gång redan 1680 – troligen ansåg man det lämpligt att förlägga passionsspelen till jämna årtionden.

Texten har moderniserats men spelets struktur med dess levande tablåer från Gamla Testamentet samt de agerande scenerna från Nya Testamentet har behållits i ursprungligt skick.

Musiken till passionsspelen är en nyhet som introducerades år 1815 av en skollärare från byn som hette Rocus Dedler. Det var hans idé att använda sig av en stor kör som inramning till skådespelet. De både deklamerar texten och sjunger, därigenom binder de ihop spelets olika delar samt för handlingen vidare.

Teatern
Från början uppfördes spelen på kyrkogården. Först 1820 fick man en passionsspelhall. Den nuvarande karaktären fick passionsspelsteatern i samband med en ombyggnad som var klar 1930. Byggnaden består av en friluftsscen med bakgrundsbyggnad. En mindre scen med ridå befinner sig bakom friluftsscenen. Teaterns bakre del som rymmer åskådardelen har 5200 sittplatser under tak. En nyhet för 2020 är att benutrymmet ökats för besökarnas bekvämlighet och nu får det ”bara” plats med 4384.

Idag
Rollistan från 1860 finns ännu i behåll, men det intressanta är att många familjenamn återkommer alltjämt. Många roller går av tradition i arv i vissa familjer. Skådespelarna är alla amatörer, professionella får inte förekomma. Det är tanten i mjölkaffären, bilmekanikern, postiljonen, värdshusägaren, bankdirektören och många andra privatpersoner som uppträder vart 10:e år.

Några år innan börjar repetitionerna, speldeltagarna måste från Askonsdagen 2019 låta hår och skägg växa. Inga peruker eller lösskägg tillåts och det används ett minimum av smink.

Spelen 2020
Försäljningen av biljetter med övernattning startade i början av 2018 och är nu näst intill avslutad. Passionsspelen pågår under perioden 16 maj – 4 oktober 2020. Spelen kommer att ges under eftermiddag och kväll. Under perioden 16/5 – 16/8 klockan 14.30 – 22.30, med paus för middag. Under perioden 17/8 – 4/10 klockan 13.30 – 21.30, med paus för middag. Middagen intas på hotell eller restauranger i närheten av teatern. Liksom tidigare ingår i arrangemanget biljett med 1-2 övernattningar i byn Oberammergau eller i dess närhet.

Fritextsökning
Kontakta oss
Adress:
Exodus Resor
Vasagatan 27
SE-573 31 Tranås
Vi är en del av Tranås Resebyrå AB
  • King Tours
  • Anderson's African Adventures
  • Tour Africa
  • Klosterresor
  • Tranås Resebyrå