Pilgrimsvandring Spanien etapp 4

Den mest populära vandringsleden för pilgrimer är Vägen till Santiago de Compostela, eller Camino de Santiago de Compostela. Caminon är urspunglingen ett nätverk av antika pilgrimsvägar som sträcker sig över hela Europa och som strålar samman i Santiago de Compostela. Den mest populära vägen är Camino Frances som sträcker sig från St. Jean Pied de Port till Santiago de Compostela. Vi har delat upp den 80 mil långa sträckan i fyra delar. De har lite olika längd, första sträckan är t.ex lite kortare vilket kan vara strategiskt för den som tänkt vandra alla etapperna. Vi har också en kortare variant av etapp 4 för den som vill nå målet i Santiago och få diplomet. Du har alltså stora valmöjligheter – välj det som passar dig.

Om datumen nedan inte passar med era planer - hör av er så kan vi ordna avresa på dagar som stämmer bättre för er.

Etapp 4: Pilgrimsvandring på egen hand från Astorga till Santiago de Compostela

Pris utan flyg och transfer per person
Pension/ Hostel          dubbelrum    10 750:-    enkelrumtillägg   2 650:-
Bäst möjliga hotell     dubbelrum     11 975:-    enkelrumtillägg   2 850:-

Boka till:
- Flyg och transfer paket 6 895:- SEK per person (flyg från Arlanda eller Kastrup till Spanien och transfer från flygplats till hotell i Astorga)
 
I priset ingår:
- Flyg och transfer(om detta alternativ är bokat),
- logi i dubbelrum med du/wc på rummet,
- frukost,
- bagagetransport mellan hotellen - ett kolli per person,
- kartor och nödvändig dokumentation.
 
Vi reserverar oss för tillgång på flygbiljetter till vald avgång.

Du kan boka ditt vandringspaket från Stockholm (Arlanda) eller från Köpenham (Kastrup) genom att välja tillägg i steg två i bokningsprocessen. Vi ordnar också flyg från Oslo, skicka oss gärna en förfrågan till info@exodusresor.se.

Pris från:
10 750:-
Dagar:15
Flyg och transfer(om detta alternativ är bokat), logi i dubbelrum med du/wc på rummet, frukost, bagagetransport mellan hotellen - ett kolli per person, kartor och nödvändig dokumentation.
Boka resa

Dagsprogram

Pilgrimsvandring  Astorga – Santiago de Compostela
 
Dag 1  Hemifrån till Astorga
Flyg från Skandinavien och transfer till hotellet.

Dag 2
  Astorga till Rabanal del Camino. Ca 21 km
Efter att vi passerat ett par byar tar slätten slut och vi kommer längre upp i bergen. Det blir vanligt med stenmurar. Så småningom kommer vi till vår övernattningsby Rabanal del Camino, som är en liten bergsby. Tidigare var detta en stad som skyddades av tempelriddarna under 1100-talet.

Dag 3 
Rabanal del Camino till Molinaseca. Ca 24 km
Vi fortsätter uppför bergen och kommer snart till Cruz de Hierro. Vid vägen finns en stenhög och på denna står en träpåle med ett järnkors. Du kan här, liksom andra pilgrimer, symboliskt kasta av dig dina problem med en sten. Vi går nu in i Molinaseca över en av de otaliga romanska broarna.

Dag 4
  Molinaseca till Villafranca del Bierzo. Ca 32 km
Vi går den förhållandevis korta sträckan till byn Ponferrada. Den sista biten bär utför och vi blir belönade med en fin utsikt över staden. Kyrkor och en tempelriddarborg är en del av sevärdheterna. Sedan vidtar en längre sträcka då vi kommer vi in i ett vinodlingsdistrikt och vi närmar oss vårt nattlogi i Villafranca del Bierzo.

Dag 5 
Villafranca del Bierzo till Herrerias. Ca 19 km
Vandringen går nu vidare mellan höga berg och vi kommer till byn Trabadelo, där man naturligtvis också kan besöka en kyrka. Vi passerar många byar och når dagens mål, Herrerias.

Dag 6
  Herrerias till O Cebreiro. Ca 10 km
Idag går vi en lite kortare sträcka p.g.a. att caminon ändrar utseende och blir till en uppförsbacke. O Cebreiro ligger nämligen på en höjd. Det är väl värt mödan att ta sig upp ytterligare en bit på det lilla berget som ligger väster om byn. Här blir man då belönad med en fantastisk utsikt. På berget finns dessutom ett speciellt träkors. I detta kors har pilgrimer stuckit in en mängd mynt.

Dag 7
  O Cebreiro till Tricastela. Ca 23 km
Efter en liten bit på vägen, börjar vandringen neråt mot Triacastela. En höjdskillnad på ca 600 m. Ortens namn betyder 3 borgar. Av dessa borgar, från 800-talet finns ingen kvar. Marken här är väldigt kalkrik.

Dag 8
  Triacastela till Sarria. Ca 21 km
Härifrån finns det 2 vägar att välja på. Den nordliga går genom små byar, medan den södra är något längre, men i gengäld kan man bese klostret i Samos. Detta kloster grundades redan på 500-talet och är ett Benediktinerkloster.

Dag 9
  Sarria till Portomarin. Ca 21 km
Vi fortsätter västerut och så småningom går vägen genom öppna landskap till Portomarin. Under 1950-talet dämde man upp floden här, vilket fick översvämningar som följd. För att undvika att S:t Nikolaikyrkan skulle bli förstörd, flyttade man den sten för sten.

Dag 10
  Portmarin till Palas de Rey. Ca 24 km
Nu har vi ca 90 km kvar till vandringens mål, Santiago de Compostela. Landskapet består nu mest av åkrar floder och skog. Lägg märke till de speciella torkladorna längs vägen som kallas för los hórreos. De kommer att följa oss ända fram till målet.

Dag 11
  Palas de Rey till Arzúa. Ca 28 km
Vi går genom jordbruksbygd och skogsområden. Skogen består bl.a. av eukalyptusträd och snart kommer också korkek och ask. Längs stränderna finns gott om blommor. Vi anländer till Arzúa som är mest känd för sin årliga ostfestival i mars.

Dag 12  Arzúa till Lavacolla. Ca 27 km
Nu blir det mycket eukalyptusskog med lite inslag av enstaka byggnader eller några byggnader i grupp. Vid Lavacolla finns en rondell till Santiagos flygplats. Här kan vi se en modern staty av en pilgrim.

Dag 13  Lavacolla till Santiago de Compostela. Ca 10 km
Nu har vi drygt 5 km till Monte do Gozo. Här kan man för första gången under vandringen se tornspirorna på katedralen i Santiago. Nu har vi alltså knappt 5 km kvar. Väl framme går vi in i katedralen och får se silverskrinet som är Sankt Jakobs grav. Katedralen i sig innehåller dessutom fantastiskt mycket annat som naturligtvis är mycket sevärt. Ett tips är att försöka gå till pilgrimsmuséet innan man besöker själva katedralen. Där finns nämligen rik information om katedralen. Pilgrimsmässa hålls varje dag. Väl ute ur katedralen kan vi gå till pilgrimskontoret för att hämta ut beviset på att vi genomfört vandringen genom att visa upp pilgrimspasset med stämplar som visar att vi gått minst 100 km.

Dag 14
  I Santiago de Compostela
Nu har vi gott om tid att utforska Santiago de Compostela

Dag 15
  Från Santiago de Compostela och hem
Efter frukost avslutas denna fantastiska pilgrimsvandring med transfer till flygplatsen för resa hem till Skandinavien .

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
3/4FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
17/4FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/5FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
15/5FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
29/5FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
12/6FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
26/6FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
10/7FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
24/7FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/8FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
21/8FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
4/9FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
18/9FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/10FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
16/10FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka
30/10FlygVandring från Astorga till Santiago de CompostelaMer än 810 750:-Boka