Bibelhistorisk resa Jordanien med Richard Holmgren, 30/10-7/11

Bibelhistorisk resa till Jordanien – med arkeologen Richard Holmgren

Ett bibliskt äventyr i spåren av Exodus. Enligt traditionen var det just över den jordanska högplatån som Moses tog sitt folk på väg mot det förlovade landet. Vad kan passa bättre än att göra samma resa med Exodus Resor(!) tillsammans med arkeologen Richard Holmgren, som arbetat med utgrävningar i Mellanöstern i 30 år. Du inspekterar eremitgrottor, sover flott i öknen, bestiger heliga berg och avslutar med Dödahavsbad vid förstklassigt boende.

Välkommen som resenär och upptäcktsresande till en unik resa!

Programmet i korthet:

Dag 1) Några timmars flygresa. Det tog tre månader under korsriddartiden
Dag 2) Historiska städer – Ammoniternas högborg (Amman) & det romerska Jerash
Dag 3) Johannes dopplats vid Jordanfloden – Moses berg Nebo – Korsriddarborgen i Kerak - Gamla Kungsvägen mot Petra
Dag 4) Med arkeolog i klippstaden Petra - nya upptäckter och teorier
Dag 5) Jeepexpedition i Petra mot utgrävningsplatsen på Arons berg
Dag 6) Lilla Petra – Jeepsafari i Wadi Rum – Övernattning i ”mars-poddar”
Dag 7) Färd genom Wadi Araba – Bibliska Sodom – Kvällsdopp i Döda havet
Dag 8) Fri dag på lyxhotellet Marriott vid Döda havet
Dag 9) Hemfärd med en drös tankar och erfarenheter

30/10 ”Över Jordanfloden” Resan går med reguljärflyg till Amman där du introduceras i vår vecka genom Jordanien av vår guide, arkeologen Richard Holmgren. Vi checkar in på vårt hotell centralt i huvudstaden och äter middag.

31/10 ”Från världens äldsta kulturer till en apostlarnas stad” Redan i Amman får vi en första inblick i arkeologi och hur kulturer kan hittas i olika lager. Richards guidning på svenska ger en inblick hur städer byggs och vad man kan hitta i dem. Vår engelsktalande guide från Jordanien berikar oss med kunskap om Jordaniens kultur, politik och sedvänjor. Färden går vidare till en av de bäst bevarade romerska städerna utanför Rom. Jerash har magnifika lämningar av gator och tempel och visar hur en stad såg ut på apostlarnas tid. På kvällen återvänder vi till vårt hotell i Amman.

1/11 ”Johannes Döparen vid Jordanfloden, Moses berg, korsriddare och den uråldriga handelsvägen mot Petra” På världens lägsta punkt hittar vi lämningarna av Johannes Döparens plats för dop. Efter 1994 öppnades nya områden för arkeologiska undersökningar och man fann dopbassänger och kyrkor från bysantinsk tid, alltså platsen som förknippas med Johannes Döparens verksamhet. Numera är det återigen en viktig pilgrimsort, invigd av Johannes Paulus II. Därefter bär det iväg uppför berget Nebo, där Mose folk blickade ut över det heliga landet. Lunch äter vi i en stad knuten till Rubens stam som erövrades av Moabs kung och senare av Mackabéerna. På Kungsvägen, den gamla handelsvägen, passerar vi den djupa Moab-dalen, med det bibliska Arnon, för att på kvällen nå fram till klippstaden Petra där hotell och middag väntar.

2/11 ”Petra – gudar, präster, profeter, tempel och offerplatser i en stad hälften så gammal som tiden” Petra är storslaget, cirka en mil i diameter. Idag rör vi oss i stadens centrala delar, och väljer vägar som arkeologerna använder vid sidan av turiststråken. Richard har arbetat i detta område i 15 år. Här i Petra möter vi ”Faraos skattkammare”, den stora teatern och den storslagna pilgrimsleden som slingrar sig fram bland rosenröda klippor till offerplatsen al-Madba. I Farasa-dalen besöker vi ett flertal grav- och tempelmonument där vi bl.a. lär oss att datera keramik. På eftermiddagen finns det tid att utforska Petras över 700 monument på egen hand.

3/11 ”Moses bror Arons heliga berg och utgrävningarna av ett förlorat pilgrimscentrum” Några kilometer söderut bestiger vi i lugn takt det heliga Arons berg, en pilgrimsort för judar, muslimer och kristna och den plats där Moses äldre bror Aron sägs vara begravd. Richard har gjort arkeologiska utgrävningar här och vi tar oss in på utgrävningsplatsen för att titta närmare på Arons hus, unika arkeologiska fynd och platsen för det läger som utgjort basen för utgrävningarna. Här finns också lämningar av en stor basilika och ett pilgrimscenter. Det är inte många av Petras besökare som hittar hit och utgrävningsplatsen är normalt stängd för de som hittar hit. Besöket är fantastiskt och den medhavda lunchen intas med en fantastisk vy över Wadi Araba. På kvällen återkommer vi till vårt hotell i Petra.

4/11 ”Städer äldre än keramik och en resa till planeten Mars” Vår dagstur inleds med en färd till ”Lilla Petra”, eller al-Beida, som har en samling bankettsalar som ligger i en sval dalgång. Platsen ruvar dock på mycket äldre lämningar som vi även ska besöka - en 9000 år gammal bosättning från en tid som speglar Petra i ett helt annat ljus. Platsen är samtida med Jerikos äldsta tid och vi undersöker dessa första bönders vardag och religion. Sedan bär det mot sydöst och öknen Wadi Rum. Dess unika röda landskap har inte minst lockat stora filmproduktioner för att återspegla utomjordiska miljöer. Vi åker på en jeepsafari och söker spännande miljöer, berättar gamla traditioner och slutar dagen vid en alldeles speciell plats för middag och övernattning under en stjärnklar natt. Du sover i privata lyxiga sfäriska tältkupoler med runda panoramafönster som väcker dig till en magisk utsikt. Kanske är detta det närmaste du kommer en rymdbas på planeten Mars? Ta tillfället i akt!

5/11 ”En dundrande dalgång fram till Svenska Dödahavsexpeditionens upptäckter vid Döda havet – det bibliska Sodom” På morgontimmarna ger vi oss iväg mot Wadi Araba, den enorma dalgång som förbinder Aqabaviken med Döda havet. Vi når sedan Döda havets sydöstra kust och en besynnerlig plats – det område som historiskt identifierades som platsen för de bibliska städerna Sodom och Gomorra. Här har Richard arbetat med utgrävningar sedan 1994 och vi får ta del av en arkeologisk och kulturhistorisk förståelse av området. Under senare delen av eftermiddagen når vi vårt luxuösa hotell där vi kan vila ut, njuta och se rakt över Döda Havet.

6/11 ”Nihil agere delectat – Härligt att inte gör någonting” Idag kan du glädjas åt bad och olika flytkonster i Döda havet. Vakna på lyxigt boende, inte passa några tider, smälta intryck. Döda havets flytkraft och hälsolera finns till förfogande hela dagen. Under kvällen äter vi gemensam avslutningsmiddag.

7/11 ”Något att berätta” Efter frukost är du redo att lämna hotellet för att resa mot flygplatsen i Amman. Dags att lämna detta fascinerande land och resa hem.

Ett mer utförligt program att ladda ner finns här.

Pris: 19 850:-    Enkelrumstillägg: 4 700:- 

Allt detta ingår: Reguljärflyg till Amman, bussresa, del i dubbelrum med halvpension på 4-5 stjärniga hotell, 3 luncher, visum och skatter, lokal engelsktalande guide samt svensk guidning av expert på biblisk arkeologi.

 

Status:
Fullt