Oberammergau - viktig info pga Corona

PASSIONSSPELEN 2020 är uppskjutna till 2022. 

2020-12-29
Vi har äntligen fått färdigt våra resor till Passionsspelen i Oberammergau 2022. De finns nu tillgängliga att boka på hemsidan. Välkommen med!


2020-07-27
Vi har börjat att förbereda resorna till passionsspelen i Oberammergau 2022. Preliminära datum finns men vi väntar på de slutgiltiga bekräftelserna från Tyskland.
I Oberammergau arbetar man nu med att flytta bokningarna till 2022 och se till att allt blir korrekt. Det är ett stort och grannlaga arbete. Vi räknar med att få mer information och kunna presentera resorna under september månad.

2020-06-05
De sista uppgifterna om återbetalning lämnades till vår ekonomiavdelning idag. Vi har under veckan som gått kunnat genomföra i stort sett alla återbetalningar. Ibland dröjer det någon dag innan det syns på mottagarens konto eftersom det ska överföras mellan olika banker.
Vi håller på att förbereda resorna till Oberammergau 2022. Vi måste ju på nytt boka upp hotell och besöksmål utöver själva passionsspelen. Det dröjer säkerligen några veckor eller någon månad innan alla bitarna faller på plats. Så snart det är gjort kommer vi att ge möjlighet att boka sig för att få uppleva Passionsspelen i Oberammergau 2022.

2020-05-25

Nu har vi postiva besked till alla som väntar på återbetalningar. I dagarna började pengarna från Oberammergau att komma till oss. Det betyder att vi kan påbörja återbetalningarna utifrån de kontouppgifter vi har fått in.
Det är mycket manuellt arbete med detta och som så många andra i resebranschen är vi korttids-permitterade. Vi arbetar dock på så raskt vi kan för att genomföra återbetalningarna. Vi har drygt 300 betalningar som ska registreras manuellt i vår internetbank. Alla som själva lagt in överföringar på banken vet att det kan vara lite omständigt. Men vi gläder oss över att vara igång med arbetet.
Detta innebär också att vi kan intensifiera arbetet med att lägga upp resorna till Oberammergau 2022. Så snart det är gjort komer vi att meddela alla som har lämnat in intresseanmälan.
Vi är tacksamma om ni läser informationen på hemsidan  innan ni kontaktar oss. Tack för er förståelse. 

2020-05-14

Planeringen inför Passionsspelen i Oberammergau 2022 fortskrider. Vi har bokat in ett antal tillfällen som i stort sett överensstämmer med de avgångar som var planerade i år. Någon resa får ändrad tidsperiod och för någon resa är det inte riktigt klart ännu eftersom vi vill ändra lite mer i det arrangemanget. Flera av de grupper och församlingar som bokat egna resor har också beslutat att åka 2022 istället.
I Oberammergau håller man nu på att sammanställa alla ombokningar och nyanmälningar från researrangörer över hela världen. Detta arbete ska enligt uppgift från Tyskland vara klart inom kort och därefter kommer man att påbörja återbetalningen av de inbetalda avgifterna. Vi förbereder listor med de kontonummer som vi har fått in för att kunna genomföra återbetalningarna så snabbt som möjligt. Det är dock ett ganska omfattande manuellt arbete med återbetalningarna eftersom betalsystemen inte är gjorde för den stora mängd återbetalningarna som sker nu. Inbetalningarna är mer automatiserade genom kortbetalningar och bankgiro. Vi kommer att meddela berörda resenärer så snart vi påbörjar återbetalningarna.

2020-04-27

De senaste veckorna har vi skickat ut brev till alla våra deltagare angående resorna 2020. Vi behöver få in uppgifter om kontonummer för återbetalning och även en indikation på att man vill följa med även 2022. Väldigt många har redan besvarat detta och lämnat sina uppgifter. Om det skulle vara problem att fylla i uppgifterna är ni välkomna att kontakta oss per telefon eller mail. Vi är numera korttidspermitterade och är inte alltid på plats. Därför kan det dröja någon dag innan svaret kommer.

Det andra vi arbetar med just nu är att boka upp programmen för Oberammergau 2022. Flera av de resor vi har bokat i år kommer vi att kunna genomföra vid ungefär samma tidpunkt fast 2022. Vi kommer att anmäla detta till Oberammergau inom några dagar. Detta är ett arbete som vi, liksom alla andra arrangörer i hela världen av resor till Oberammergau, håller på med. När detta väl är registrerat hos Oberammergau kommer man att kunna påbörja återbetalningarna. Det är alltså inte ännu klart med datum för återbetalningarna men vi återkommer så snart vi har mer info om detta. 

2020-04-08

Det är ett oerhört stort projekt för Passionsspelkommittén i Oberammergau att "vända" hela administrationen av spelen för att hantera denna helt oväntade situation. I dagarna har vi fått information om de kommande spelen 2022 och hur vi som arrangör ska kunna boka platser då. När det är gjort kommer man att påbörja återbetalningen av inbetalda avgifter avseende spelen 2020. Det handlar om mycket stora summor och för de närmare en halv miljon besökare man tar emot under säsongen. Utbetalningarna kommer att ske till oss som arrangör för att sedan vidarebefordras till våra resenärer och gäster. En administrativ avgift tas ut för hela hanteringen, vilket vi också kommer att behöva göra för att det inte ska bli "Ebberöds bank" i verksamheten. Detta är en unik situation och att använda ordet kris är inte fel. Avgifterna kommer att återbetalas i datumordning så att de som hade biljetter till de första spelen får sin utbetalning först. Man räknar med att det kommer att ta  åtminstone ett par månader innan allt är återbetalat och klart. Då har man ändå förstärkt kontoret i Oberammergau med ytterligare personal för att hantera situationen. Vi återkommer inom kort med mer info om rutinerna kring återbetalning och preliminärbokning inför 2022.

Rent allmänt vill vi göra tydligt att det som vi nu upplever i resebranschen är en kris som ingen någonsin har tänkt skulle kunna inträffa. Ett exempel på detta är lagstiftningen som ålägger researrangörerna att betala tillbaka för inställda resor även om flygbolag och övriga leverantörer inte betalar tillbaka till arrangören. Svenska Resebyråföreningen arbetar intensivt med att påverka regeringen i denna fråga och har lämnat förslag på en självfinansierande fond som kan garantera återbetalningen till resenärerna. Förslaget lämnades till Näringdepartementet redan i slutet av mars. Enligt uppgift bereds det nu på Finansdepartementet men inget beslut är fattat. Läs gärna mer om detta här. Vi är tacksamma för stöd och förståelse från våra resenärer och arbetar för att göra det bästa möjliga i denna egendomliga situation. 

2020-04-02

Vi inväntar besked angående rutiner kring återbetalning från Passionsspelkommittén i Oberammergau. De har stängt kontoret någon vecka in i april. Därefter återkommer vi med besked om hur vi administrerar återbetalningarna. 

Det kommer troligen att finnas två alternativ. Det första är en återbetalning av inbetalda avgifter samt en förhandsanmälan till Passionsspelen 2022. Vi hoppas att de flesta vill följa med oss till Oberammergau då istället. Det kommer dock att dröja ett tag innan vi har exakta datum för avgångar och resornas upplägg klart. Därför ger vi möjlighet till en icke bindande förhandsanmälan. 
Det andra alternativet gäller de som i nuläget inte räknar med att följa med 2022. Då blir det enbart en återbetalninga av inbetalda avgifter. 

Enligt den info vi har kommer Oberammergau att ta ut en mindre avbokningsavgift vilket vi tyvärr också måste göra för att inte ytterligare öka våra kostnader i den här oväntade situationen. Vi hoppas på allas förståelse för detta. 

Vi återkommer med mer information så snart som möjligt till alla som har bokat någon av våra resor till Oberammergau 2020. 

2020-03-26

På grund av det rådande hälsoläget och pandemin med Corona har myndigheterna i Garmisch-Partenkirchen (dit Oberammergau hör) beslutat att Passionsspelen inte får genomföras i år 
Det har föranlett att man har flyttat fram starten av de 42:a Passionsspelen till maj 2022. 

Det här är en situation som ingen har kunnat förutse och som ställer stora krav på administration och planering. Just nu arbetar man i Tyskland med rutiner kring ombokningar och återbetalningar. Vi har fått besked att ytterligare information om dessa rutiner kommer någon vecka in i april. 

Även vi arbetar med våra rutiner för hur vi ska administrera denna helt nya och ovanliga situation. Vi kan inte påbörja ombokning och/eller återbetalning förrän vi har fått besked från Passionsspelen i Oberammergau. Vi har redan betalat in kostnaden för vistelsen i Oberammergau till dem och är därför beroende av deras återbetalning till oss innan vi kan gå vidare till våra gäster. 

Detta är ett oerhört stort arrangemang med föreställningar flera gånger i veckan i närmare sex månaders tid. Men med tysk noggrannhet och ordning kommer man att hantera även denna oväntade situation. Vi har fått information om att det kan ev bli en mindre administrativ avgift för att verkställa återbetalningarna. 

Vi på Exodus Resor kommer att uppdatera den här information så snart vi har mer information att ge. 

Vi är tacksamma om ni, våra gäster och resenärer, inväntar vidare besked här och via mail. I Corona-krisens spår är vi i resebranschen hårt ansatta och har blivit tvungna att gå ner i arbetstid. (korttidspermitteringar). Vi vill gärna använda vår tid till att styra upp rutinerna kring återbetalning och ombokning på ett bra sätt som underlättar för alla de resenärer som hade planerat att följa med oss till Oberammergau 2020. 

Vi påminner även om att vi har en del andra resor i programmet för hösten 2020 som vi hoppas kunna genomföra. Det går bra att kontakta oss om ni vill åka på någon av de resorna och använda det belopp som inbetalts till Oberammergau som delbetalning för den resan.