Skip to main content

I Ignatius av Loyolas fotspår, 21-28 okt

Vi måste tyvärr skjuta denna resa på framtiden. Oförutsedda förhinder för medverkande har dykt upp varför vi måste ändra vår planering.

De erfarenheter som Ignatius av Loyola (1491-1556) gjorde påverkade hela hans liv. Utifrån sina egna erfarenheter fann han ett sätt att vägleda andra som har fått förnyad aktualitet i våra dagar. Hans "Andliga övningar" har betydelse i allt från fortbildning av präster till klosterverksamheten inom kriminalvården i Sverige. På denna resa får vi lära känna Ignatius av Loyola och några av de platser där han verkade. Vi börjar med några dagar i just Loyola där vi får tid för undervisning och reflektion. Därefter stannar vi till vid flera platser som hade betydelse i Ignatius' liv. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Resan har skjutits på framtiden, och vi återkommer om aktuella datum. Dagsprogrammet som vi planerar framgår nedan.

 • Dag 1

  Vi flyger från Stockholm/Göteborg till Bilbao i norra Spanien. Därifrån åker vi buss till Loyola, som ligger mellan de små städerna Aztoikia och Azpeitia i Baskien.

 • Dag 2-4

  I Loyola kommer vi att tillbringa några dagar med tid för besök, reflektion, undervisning och gemenskap. Vi bor i närheten av Ignatius hem, som idag är ett museum. Där finns bland annat det rum i vilket Ignatius var konvalescent efter en krigsskada och där hans omvändelseprocess började. I närheten finns Br Garate's hus som vi också besöker. Inne i Azpeitia finns ett sjukhus där Ignatius tjänstgjorde en period och även kyrkan där han döptes. Vi besöker flera av dessa platserna. Vi har också tid för andakter, mässa och undervisning som fördjupar vår förståelse av Ignatius och vad vi kan lära av honom.

 • Dag 5

  Idag lämnar vi Loyola och börjar med att åka till Arantzazu. Det är en viktig pilgrimsort i Baskien som även Ignatius besökte. Därifrån fortsätter vi till Pamplona där allt tog sin början för en övermodig Ignatius och ett sönderskjutet ben. En av Ignatius tidiga följeslagare var Francis Xavier vars hem vi besöker på eftermiddagen. På kvällen tar vi in på hotell i Jaca, som ligger bra till utmed den fortsatta färdvägen.

 • Dag 6

  Idag fortsätter vi till en av de viktigare platserna på vår resa. I Manresa besöker vi den kyrka som är byggd över den grotta där Ignatius tillbringade mycket tid. Det var här i Manresa som han formulerade det som sedan blev stommen till "Andliga övningar". Här hade han också en del avgörande upplevelser som hade genomgripande betydelse för resten av livet. Inte långt från Manresa ligger Montserrat, en gammal pilgrimsort uppe i bergen som än idag lockar till sig pilgrimer och turister från hela världen. Natten tillbringar vi i området kring Montserrat/Manresa.

 • Dag 7

  På förmiddagen hoppas vi få möjlighet att strosa runt lite i Montserrat på egen hand och även delta i mässan där förhoppningsvis gosskören sjunger. Efter lunch beger vi oss in mot Barcelona och besöker bland annat "Santa Maria del Mar", en stor gotisk katedral i Barcelonas medeltida stadsdel. Där finns en staty av Ignatius som tigger pengar för att bekosta sina studier. Ignatius vistades i Barcelona vid flera tillfällen. Bland annat för att förbereda sin pilgrimsresa till Jerusalem. Den sista natten tillbringar vi i utkanten av Barcelona.

 • Dag 8

  Nu är det dags att bege sig hemåt igen. Vi flyger från Barcelona och kommer åter till Arlanda/Kastrup efter några timmar. I god ignatiansk anda kan vi göra en "examen" för att reflektera över vad som har haft betydelse för oss på denna pilgrimsresa i Ignatius fotspår.

Kontakta oss
Vi är en del av Tranås Resebyrå AB
 • King Tours
 • Anderson's African Adventures
 • Tour Africa
 • Klosterresor
 • Tranås Resebyrå