Georgien

Sedan 2008 arrangerar vi resor till det mytomspunna Georgien. Landet ligger inklämt mellan Kaspiska havet och Svarta havet och är omgivet av Kaukasus höga berg. Landet har utöver Ryssland också Turkiet, Armenien och Azerbaijan som grannar. Georgien är känt för sin utsökta kokkonst, välproducerade viner och välsmakande ostar.
Georgien är fullt av mystik, romantik och legender. Det var här Jason fann det gyllene skinnet och tog med sig den sköna Medea därifrån, här blev Prometheus fjättrad vid berget Kazbegi efter att han stulit elden från gudarna och det var längs med Terekfloden som krigarkvinnorna Amazonerna bodde.

Georgien blev redan på 300-talet ett kristet kungadöme. 1801 kom landet under Tsarrysslands kontroll. Den sovjetiske ledaren Stalin föddes i georgiska Gori 1878 och tog tidigt del i den revolutionära rörelsen. Efter den ryska revolutionen förklarade det georgiska mensjevikpartiet landet självständigt 1917. Landet var självständigt för en kort tid fram till 1921 då det invaderades av Röda armén. År 1936 blev det en sovjetrepublik i Sovjetunionen. Landet blev självständigt 1991.


Status:
Fullt