Skip to main content

Armenien - skönhetens land öster om Ararat

Att besöka Armenien är som att resa i tiden, 3 000 år gamla borgruiner, romerska tempel från vår tideräknings början, kloster och kyrkor från kristendomens första århundraden är bara en bråkdel av vad Armenien kan erbjuda. 
Resan inleds i huvudstaden Jerevan och tar dig vidare genom dramatiska landskap och historiska monument. Det ingår helpension alla dagar och guidning sker på engelska av lokal guide. Vår finlandssvenske reseledare och Armenien-expert, Svante Lundgren, docent i Lund, berättar på svenska om ett land han studerat, lärt känna och uppskatta. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • 29 april

  Vi flyger på kvällen från Arlanda och Köpenhamn till Jerevan med byte i Warsawa. Ankomsten är beräknad till 01:20 svensk tid, men eftersom Armenien är några timmar före oss så är klockan mer lokal tid. Transfer till hotellet i Jerevan och incheckning.

 • 30 april

  Vi tar sovmorgon med tanke på den sena ankomsten. Efter en sen frukost besöker vi klosterkyrkan Khor Virap vid foten av Ararat, en central kristen plats som låg till grund för Armeniens antagande av kristendomen år 301. Därefter åker vi vidare till en lokal vingård där vi också får middag den här dagen. Tillbaka i Jerevan på kvällen finns det möjlighet att strosa i den kvällsöppna och levande staden.

 • 1 maj

  En stadsrundtur i Jerevan står på programmet. Det blir tillfälle att bekanta sig med Jerevans speciella institutioner och byggnader i en stad som har sina rötter tillbaka till Urarturiket. Bland allt vi kommer att besöka finns också det unika muséet Matenadaran, ett av världens äldsta handskriftsmuséer, fullt av gamla vackra dokument och böcker från 400-talet när Armenien fick sitt unika alfabet. Minnesplatsen över folkmordet på armenier 1915 står också programmet denna dag. Middag på kvällen på vårt hotell i Jerevan. I samband med middagen planerar vi också att få möta Erik Johansson från EFS som under en tid tjänstgör som präst i Armenien.

 • 2 maj

  Vår buss tar oss norrut där vi besöker Noratus, en kyrkogård med hundratals gamla stenkors (khachkar), unika för Armenien. Vid Sevan, Armeniens största sjö, besöker vi ett kloster och intar vår lunch. Sedan åker vi vidare till Dilijan, där vi besöker ett komplex som kallas Old Dilijan, trots att det är nybyggt (men i gammal stil). Övernattning och middag i Dilijan.

 • 3 maj

  Idag gör vi en utflykt i området kring Dilijan. Inte långt bort finns två historiska och intressanta kloster; Goshavank kloster och Haghartsin kloster, vackert belägna bland ståtliga berg. Lunchen äter vi idag i ett privat hem där vi bland annat serveras efterrätten Gata, ett traditionellt armenisk bakverk. Middag på kvällen på vårt hotell.

 • 4 maj

  Vi åker först till Armeniens tredje största stad, Vanadzor, där vi få se hur en mästare tillverkar stenkors (khachkar). Sedan fortsätter vi till Armeniens näst största stad, Gyumri, där vi bekantar oss med de gamla kvarteren. På kvällen äter vi middag på en berömd fiskrestaurang. Övernattning i Gyumri.

 • 5 maj

  Vi kör till Sardarapat, där armenierna 1918 framgångsrikt stod emot ett turkiskt anfall. Därefter stannar vi i den lilla byn Aknalich för att se världens största yazidiska tempel. Nästa stopp är Etjmiadzin, den armenisk-apostoliska kyrkans centrum eller - annorlunda uttryckt - Armeniens Vatikanen. Övernattning i Jerevan.

 • 6 maj

  Vi besöker klostret Geghard, som finns på UNESCOS:s världsarvslista. Därefter beser vi Garni, Armeniens enda romerska tempel. På eftermiddag besöker vi en matmarknad i Jerevan och det finns fri tid för att till exempel köpa med sig något hem (förslagsvis torkad frukt, vin, souvenirer). Övernattning i Jerevan.

 • 7 maj

  Idag stiger vi upp tidigt för avresa hem till Sverige redan kl 04:20. Flyg med byte i Warsawa. Ankomsten är strax före 10.00 svensk tid. Det blir därmed lätt att resa vidare hemåt redan samma dag med många intryck och minnen från detta speciella och unika land.

Kontakta oss
Vi är en del av Tranås Resebyrå AB
 • King Tours
 • Anderson's African Adventures
 • Tour Africa
 • Klosterresor
 • Tranås Resebyrå