Skip to main content

I Paulus fotspår på Cypern, 21 okt

I Paulus fotspår på Cypern!
Följ med på en veckas resa till ön där Paulus började sin första missionsresa. Denna ö i östra Medelhavet, i skärningspunkten mellan tre kontinenter, har en mycket spännande historia. Vi kommer under veckan att närmare bekanta oss med de platser där Paulus, Barnabas och Lasarus verkade under de första decennierna efter Jesu död, uppståndelse och himmelsfärd. Vi kommer även att få en inblick i den konflikt som präglat landet alltsedan dess självständighet från Storbritannien 1960. Norra delen är sedan 1974 ockuperad av Turkiet. Rakt över ön finns en buffertzon som bevakas av FN:s fredsbevarande styrkor. Vi bor hela veckan på Hotel Livadhiotis, beläget alldeles invid St. Lazaruskyrkan i centrala Larnaca och 200 meter från Finikoudes stranden.

Lördag 21/10.
Avresa med flyg på förmiddagen. Vi flyger med Austrian Airlines och har mellanlandning i Wien. Ankomst till Larnaca till kvällen.

Söndag 22/10.
Efter frukost promenerar de som vill till International Evangelical Church där vi deltar i gudstjänsten. Kyrkkaffe. Därefter buss till Athieniou som är en av tre byar som när belägna i buffertzonen. Besök vid den arkeologiska utgrävningen Golgoi. Lunchpaus. Sedan vidare till minnesmonument över stupade i kriget 1974 och utblick över saltsjön där det förhoppningsvis finns flamingofåglar. Här fanns även camp Victoria som var bas för den svenska FN-bataljonen. Vidare till Angelokistikyrkan som byggdes redan på 500-talet och innehåller unika mosaiker. Slutligen besöker vi Hala Sultan Tekke moskén som är en av islams heligaste platser. På Alexanders restaurang vid strandpromenaden intar vi en trerätters middag.

Måndag 23/10
Vår inhemska buss tar oss till Salamis. Här anlände Paulus, Barnabbas och Markus på den första missionsresan. Det var en betydande stad på den tiden. Nu finns det mycket utgrävningar av den då forna storstaden. Besök på Barnabasklostret och gravkyrkan där Barnabas ligger begravd. Lunch i Famagusta som innan invasionen var Cyperns största turistmål. Staden är nu en del av TRNC, Turkish Republic of Northern Cyprus. En statsbildning som endast är erkänd av Turkiet. Besök i Varosha, strandområdet som legat öde alltsedan invasionen 1974. Vi beskådar de övergivna och raserade turisthotellen som utgör ett tragiskt exempel på den långdragna och olösta konflikten. Middag.

Tisdag 24/10
Nu åker vi till den delade huvudstaden Nicosia. Vi besöker huvudkontoret för SAT7 som evangeliserar genom satellit TV och når miljoner människor i norra Afrika och mellanöstern. Sedan forsätter vi in till centrum där vi tittar in i Heliga Korsets katolska kyrka och förhoppningsvis kan vi även besöka den maronitiska katedralen strax intill. Dessa är belägna i omedelbar anslutning till buffertzonen. Vi passerar in genom checkpointen Pafos gate och går genom zonen och passerar nästa checkpoint in till den turkiska delen av staden. Här äter vi lunch. Vi besöker en saluhall och basarkvarteren samt Han som är en gammal gästgivaregård som nu inrymmer en mängd olika hantverksateljéer. Vi går tillbaka till den grekcypriotiska sidan genom checkpointen Ledra Street och åker slutligen upp i utsiktstornet Shacolas Tower med en fantastisk utsikt över hela staden. Åter till hotellet och middag hos Alexanders.

Onsdag 25/10
Vi besöker St. Lazaruskyrkan och det intilliggande muséet. Kyrkan där byggd över graven där Lasarus ligger begravd. Vi besöker den armeniska kyrkan, promenerar utmed strandpromenaden stannar till vid några olika sevärdheter som minner om historiska personer och händelser. Lunchpaus. Besök på fortet. Sedan besöker vi två keramikverkstäder med typisk cypriotiskt hantverk. En av dem drivs av svenskfödda Ingela och hennes man. Middag.

Torsdag 26/10
Sovmorgon efter några dagars fullt program. Denna dag är till fritt förfogande att bada, shoppa och göra egna utflykter. Den som vill kan ta en långpromenad runt saltsjön. Cirka 12 km. Det finns exempelvis museum och kyrkor att besöka. Vinprovning av cypriotiska viner kan ske på ett vinprovningsställe för de som önskar boka detta.

Fredag 27/10
Vi åker västerut till Kourion, en väldig gammal amfiteater som fortfarande är i bruk. Vi stannar till vid Afrodites födelseklippa. Enligt grekisk mytologi steg Afrodite, kärlekens och fruktbarhetens gudinna, upp ur havet just här. Vi fortsätter till Pafos där aposteln Paulus omvände den romerske ståthållaren Sergius Paulus och förblindade trollkarlen. Lunch. Vi ser på utgrävningarna med de fantastiska mosaikerna. Mezekväll på Alexanders. Restaurangen dukar upp mängder med cypriotiska delikatesser som vi njuter av mycket och länge.

Lördag 28/10
Idag åker vi upp mot bergen. Besök vid Stavrouniklostret som grundades på 300-talet av St. Helena. Munkorden är mycket ortodox och kvinnor tillåts inte gå in i klostret. Vi stannar på utsidan, utsikten härifrån är vacker. Vi fortsätter till klostret Agia Varvara vid foten av Stavrouniberget. Den är känd för sitt ikonmåleri. Vi fortsätter till byn Lefkara som är känd för sitt hantverk av dukar och silversmide. Kvinnor sitter ofta ute och broderar de speciella dukarna. Under eftermiddagen är vi åter i Larnaca för att flyga hemåt. Flyget landar på Kastrup strax före elva på kvällen. För den som har svårt att ta sig hem finns det rum att boka på Comfort hotel Copenhagen Airport.

Reseledare är Magnus Sjödahl som tidigare lett resor till Cypern och som är väl hemmastadd på ön.

Pris: 15 890:-                                                                      Enkelrumstillägg: 1 895:-

Allt detta ingår: Reguljärflyg Kastrup – Larnaca, logi i dubbelrum med frukost på hotell i Larnaca, centralt och nära till stranden, 6 middagar, utflykter och entréer enligt program, lokal guide, svensk reseledare, resemoms.

Möjlighet att boka Comfort hotel Copenhagen Airport: 785:- del i dubbel, 1 285:- för enkelrum

Fritextsökning
Resekalender
25/6Camino de Santiago, Tuí - Santiago på egen handfrån 6 850:-
22/8Luther och Bach, en temaresa 22 augfrån 9 690:-
3/10Armenien med avresa från Köpenhamnfrån 18 850:-
3/10Armenien med avresa från Helsingforsfrån 18 850:-
3/10- Gemenskap och motstånd - Temaresa till Berlin och Dietrich Bonhoefferfrån 10 290:-
Kontakta oss
Vi är en del av Tranås Resebyrå AB
  • King Tours
  • Anderson's African Adventures
  • Tour Africa
  • Klosterresor
  • Tranås Resebyrå