Pilgrimsvandring Spanien etapp 2

Vägen till Santiago de Compostela eller Camino de Santiago de Compostela är den populäraste vandringsleden. Caminon är urspungligen ett nätverk av antika pilgrimsvägar som sträcker sig över hela Europa och som strålar samman i Santiago de Compostela. När man i dagligt tal nämner Camino de Santiago menar man oftast Camino Frances som sträcker sig från St. Jean Pied de Port till Santiago de Compostela. Vi har delat upp den 80 mil långa sträckan i fyra delar. De har lite olika längd, första sträckan är t.ex lite kortare vilket kan vara strategiskt för den som tänkt vandra alla etapperna. Vi har också en kortare variant av etapp 4 för den som vill nå målet i Santiago och få pilgrimsdiplomet. Det finns alltså stora valmöjligheter att vandra på sitt eget sätt.

Vi ordnar resan på datum som passar er. Skriv önskat avresedatum i bokningen och även om ni har möjlighet att åka några dagar tidigare eller senare. Flygpriserna är riktpriser som vi nästan alltid kan hålla. Vi reserverar oss för att tillgången till biljetter kan innebära ett annat pris.

Etapp 2: Pilgrimsvandring på egen hand från Estella till Burgos
Pris utan flyg och transfer per person
Grundpris 7 295:-
Pension/ Hostel          dubbelrum   7 295:-    enkelrumstillägg  1525:- 
Mellanklasshotell       dubbelrum   8 190:-     enkelrumstillägg  1790:- 

I grundpriset ingår:
- logi i dubbelrum, Pension/Hostel, med du/wc på rummet
- frukost
- bagagetransport mellan hotellen - ett kolli per person,
- kartor och nödvändig dokumentation.
Mot tillägg:
- annat alternativ på boende

Boka till:
- Flyg och transfer per person vid 2 pers eller fler     7 650:-
- Flyg och transfer, tillägg vid 1 pers                              1300:-
Avgång från Arlanda eller Kastrup samt transfer från och till flygplatsen i Spanien
Vi ordnar också flyg från andra flygplatser. Notera önskemål i bokningen.
Flygpriset är preliminärt och beror på tillgång till biljetter vid vald avgång.

Bokning:
Boka genom att maila oss önskad avresedatum, samt namn och kontaktuppgifter så hör vi av oss.

Dagsprogram

Dag 1 Hemifrån till Estella
Flyg från Skandinavien och transfer till hotellet.

Dag 2 Estella till Los Arcos. Ca 20 km
Vandringen börjar i Estella och går upp mot klostret i Irache. Klostret finns belagt i skrift från år 958, men är med all sannolikhet betydligt äldre. Utvändigt är klostret stort som en stad. Därefter fortsätter vandringen i det öppna landskapet till dagens mål i Los Arcos vid floden Odrón.

Dag 3 Los Arcos till Logroño. Ca 28 km
Färden går vidare i sydvästlig riktning till Torres del Rio. Uppe i byn finns den Heliga gravkyrkan från 1100-talet. Denna är byggd som en oktagon i romansk stil. Därefter fortsätter vandringen mot Viana. Här används ett antal medeltida byggnader fortfarande som privata bostäder. Landskapet nu är det vinrika Rioja där Logroño är huvudstad. En bro över floden Ebro leder in i staden. 

Dag 4 Logroño till Najára. Ca 25 km
Vandringen fortsätter till Navarrete, som är berömt bl.a. för sin vin-och svampindustri. Pilgrimsfärden går där vidare rakt genom vinodlingarna. Här är landskapet flackt och har ganska få hållpunkter. Väl framkomna till Najára är franciskaner-klostret värt ett besök.

Dag 5 Najára till Santo Domingo de la Calzada. Ca 21 km
Efter en god natts sömn går färden västerut med vinrankor som följeslagare. Dagens mål är staden Santo Domingo de la Calzada vilken fått sitt namn till minne av eremiten Santo Domingo, som inte fick bli munk. Han blev då istället eremit och hjälpte pilgrimerna. På 1000-talet byggde han pilgrimsbron över floden Oja.

Dag 6 Santo Domingo de la Calzada till Belorado. Ca 22 km
En fjorton spann lång bro leder ut ur staden och snart lämnas Rioja. Därefter kommer i Castilla y León (Gamla Kastilien på svenska) och man har då också kommit in i landskapet Burgos. Här finns mest åkrar. Söder om leden syns Viloria de la Rioja där Domingo de la Calzada föddes på 1000-talet. Kyrkan använder samma dopfunt som han döptes i. Dagens mål är Belorado för vila och övernattning.

Dag 7 Belorado till San Juan de Ortega. Ca 21 km
Vandringen går idag till att börja med längs små byar. Efter byn Villafranca Montes de Oca börjar en brant stigning med en tät ekskog. Så småningom kommer vandraren fram till klostret i San Juan de Otega.

Dag 8 San Juan de Ortega till Burgos. Ca 26 km
Vandringen börjar med en högslätt med buskar och tallar. Berget Sierra Atapuerca passeras. Där har man funnit massor av mänskliga fossila ben som är mellan 127 000 och 1 miljon år gamla. Därefter fortsätter vandringen ner från bergen. Så småningom nås den fantastiska gotiska katedralen i Burgos. Många andra sevärdheter finns här, men de viktigaste är nog Santa Maria-bågen och klostret.

Dag 9 Från Burgos och hem
Nu är det dags att återvända till Skandinavien. Transfer till flygplatsen och sen flyg till Skandinavien.